Na Cvenu ohranjajo prleški običaj kolin

Za to priložnost so spitali 203 kilogramskega prašiča

Prlekija-on.net, sobota, 27. januar 2018 ob 19:096
Prleške koline na Cvenu

Prleške koline na Cvenu

Čas zime je kot nalašč primeren za koline, kot za to že več let skrbijo na Cvenu, kjer je to pravi kmečki praznik. Tako so člani Turističnega društva Cven tudi letos pripravili prleške koline na prireditvenem prostoru društva, kjer imajo gospodarsko poslopje s hišo na Grüntu.

Člani društva so se na Grüntu zbrali že navsezgodaj, ko so pripravili vse potrebno za koline. Za to priložnost so spitali 203 kilogramskega prašiča, ki ga je letos podarila družina Domna Nemca s Cvena. Prašiča so zaklali in ga pripeljali na prireditveni prostor na Grünt, kjer so se začele koline z razrezom mesa. Glavni mesar je bil Milan Košnik, pomagala pa sta mu Danilo Lihtenvalner in Nada Puconja, ki so meso pripravljali za prleško tünko, klobase, meso za popekanje v krušni peči, katerega bodo potem dali nekaj časa v »pac«, nato pa skupaj z zaseko v prleško tünko.

Za to priložnost so članice društva poskrbele in pripravljale jedi, ki sodijo k prleškim kolinam. Od bujte repe, ajdove kaše z jetri do pečenega mesa, krvavice in mesa od lanskih kolin iz tünke. Seveda ni šlo brez žlahtne kapljice in prleških vinogradov. Na prostem so zakurili ogenj, kjer so barili slanino, ko se je slanina obarila, so jo zmleli v zaseko.

Vse niti, da je etnološka prireditev, oziroma prleške koline uspele pa je imel v rokah predsednik Turističnega društva Cven Janko Horvat, ki nam je v novem večgeneracijskem stičišču Podeželja - prireditvenem prostoru pokazal dve veliki posodi, kamor bodo shranili meso in klobase ter zaseko za prleško tünko. Kot nam je povedal, je v društvu vključenih 42 članov in večina se jih je udeležila prikaza prleških kolin.

V Turističnem društvu Cven so sicer ponosni, da že 15 let ohranjajo in negujejo ta lep, a že pozabljen prleški običaj, z željo, da prleške koline ne bi šle v pozabo.

Jože Žerdin


Več v Družabno