Tihotapljenja drog osumljen tudi 39-letnik iz območja Ljutomera

Pomurski kriminalisti uspešni v boju proti tihotapcem heroina

PU Murska Sobota, sreda, 9. junij 2010 ob 10:506
Pripomočki za izdelavo oz. predelavo ponarejenih dokumentov

Pripomočki za izdelavo oz. predelavo ponarejenih dokumentov

Kriminalisti Sektorja kriminalistične policije na PU Murska Sobota so več mesecev spremljali več oseb iz območja Murske Sobote, Postojne in Ljubljane, ki so se ukvarjali s tihotapljenjem prepovedane droge heroin. Drogo so tihotapili iz Kosova čez ozemlje Slovenije v Švico, del pretihotapljene droge pa so prodali tudi na območju Slovenije.

Pri  preiskavi primera so kriminalisti ugotovili, da se je del kriminalne združbe ukvarjal tudi s prepovedanim vodenjem oseb čez državno mejo in izdelovanjem ponarejenih dokumentov.

Opisanih kriminalni dejanj so utemeljeno osumljeni:
  • 47 - letni osumljenec, stalno stanujoč na območju UE Postojna
  • 39 - letni osumljenec, doma z območja UE Ljutomer
  • 46 - letni osumljenec, državljan Kosova
Vsi trije osumljenci so kot člani organizirane kriminalne združbe vsaj v dveh primerih iz Kosova,  čez  Slovenije v Švico pretihotapili vsakič po 3 kg prepovedane droge heroin. Drogo so tihotapili skrito v osebnem avtomobilu.

V zadnjem primeru so o tihotapstvu droge v vozilu slovenski policisti obvestili švicarske varnostne organe, ki so ob vstopu v Švico v avtomobilu  39-letnega osumljenca, doma iz območja Ljutomera, odkrili 3 kg heroina. Osumljenec se še sedaj nahaja v švicarskem priporu.

Kriminalisti so v preiskavi ugotovili, da so osumljenci del pretihotapljene droge heroin prodali tudi v Ljubljani, Postojni in Ljutomeru.

Osumljeni 47-letni član kriminalne združbe je proti plačilu iz Kosova na ilegalen način čez Slovenijo v Italijo nezakonito spravil  pet  tujcev in posredoval pri prodaji orožja (pištola).

Kriminalisti so pri preiskavi  na podlagi odredbe sodišča opravili sedem hišnih preiskav, kjer so bili najdeni predmeti, ki so jih storilci uporabljali pri storitvi kaznivih dejanj (mobilni telefoni, bančne kartice, ...).

Pri hišnih preiskavah so odkrili tudi večje število ponarejenih dokumentov (diplome o strokovnih nazivih, delovne knjižice, zdravniška spričevala, ...) in pripomočke za izdelavo oz. predelavo ponarejenih dokumentov (ponarejeni žigi, matrice, ...).

Zoper osumljene so kriminalisti podali kazenske ovadbe zaradi storitve:

8 kaznivih dejanj  neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami po členu 186 KZ-1
3 kazniva dejanja prepovedano prehajanje meje ali ozemlja države po členu  308  KZ-1
1 kaznivo dejanje  Nedovoljena proizvodnja in promet orožja ali eksploziva po členu  307 KZ-1 

Osumljen 47-letnik in 43-letni osumljenec sta bila s kazensko ovadbo privedena k preiskovalnemu sodniku, ki je zoper oba odredil pripor.

Stanovanjsko hišo na Goričkem in v Gornji Radgoni opremili za pridelavo prepovedane droge

Kriminalisti Sektorja kriminalistične policije in policisti PP Murska Sobota so meseca septembra 2009 prišli do podatka, da kriminalna združba v Pomurju kupuje starejše stanovanjske hiše. Hiše nato preuredijo in  opremijo s potrebno opremo za gojenje večjih količin prepovedane droge konoplje (»skunk«) pod umetno svetlobo.

Kriminalno združbo sta vodila 38-letni osumljenec, doma iz UE Domžale in 39-letni osumljenec, doma iz UE Kamnik. V združbi so sodelovale še druge osebe, za katerimi kriminalisti še zbirajo obvestila.

Pri preiskavi je bilo ugotovljeno, da so osumljenci že v prvi polovici lanskega leta kupili starejšo stanovanjsko hišo na Goričkem in jo opremili za pridelavo prepovedane droge.

Čez čas je vodja združbe kupil tudi starejšo stanovanjsko hišo v G. Radgoni in t.i.  »laboratorij« za gojenje prepovedane droge in prejšnje lokacije preselil v to hišo, v kateri so poskusno pridelali  točno neugotovljeno količino prepovedane droge konopljo.

Dne  27. 5. 2010 so kriminalisti na podlagi odredbe preiskovalnega sodnika opravili preiskavo hiše v Gornji Radgoni. Pri preiskavi so  našli in zasegli  popolno opremo za  t. i. »laboratorij« za gojenje prepovedane droge konoplje, v katerem bi osumljenci lahko gojili 900 sadik konoplje. Vrednost zasežene opreme znaša več kot 30.000 evrov. Zasegli so tudi nekaj sadik konoplje.

Oba osumljena sta bila zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami po členu 186 KZ-1 s kazensko ovadbo privedena k preiskovalnemu sodniku, ki je zoper njiju odredil pripor.


Več v Črna kronika