Želijo si boljšega sodelovanje z zavodom Kultprotur in občino Gornja Radgona

Članice in člani Kulturnega društva Peter Dajnko Črešnjevci so pregledali, ocenili in si zadali novi plan dela na svojem rednem letnem občnem zboru

Prlekija-on.net, sobota, 10. februar 2018 ob 09:32
Občni zbor Kulturnega društva Peter Dajnko Črešnjevci

Občni zbor Kulturnega društva Peter Dajnko Črešnjevci

Prav na slovenski kulturni praznik, ki ga praznujemo 8. februarja: Praznik slovenske kulture in spomin na Franceta Prešerna so članice in člani Kulturnega društva Peter Dajnko Črešnjevci pregledali, ocenili in si zadali novi plan dela na svojem rednem letnem občnem zboru.

Kulturno društvo Peter Dajnko iz Črešnjevcev katerega članstvo šteje preko 40 članic in članov je tudi tokrat pregledalo in ocenilo svoje preteklo delovanje na svojem rednem občnem zboru. Po poročilih, ki so jih podali predsednica društva Eva Satler, vodja tamburaške skupine Danilo Banfi, ter vodja otroške folklorne skupine Simona Roškar so pohvalno ocenili delo v preteklem letu katero je bilo bogato z vajami in odlično sprejetimi nastopi, ter drugimi aktivnostmi, ki so se vrstili skozi leto.

Po začetni glasbeni točki, ki so jo pripravili tamburaši in po pozdravnem nagovoru predsednice društva Eve Satler, podžupana Robert Žinkoviča, ter predsednika krajevne organizacije Ivana Zemljiča se je Danilo Banfi vodja Tamburaške skupine ob tej priliki zahvalil tamburašem za neizmerno voljo in vložen trud. Skozi leto se je nanizalo kar 23 nastopov. Večinoma nastopov je bilo izvedenih izven meja naše občine. Z občino kakor tudi z zavodom Kultprotur niso dosegli želenega nivoja sodelovanja, vse kakor bi želeli več finančne pomoči od občine Gornja Radgona, kakor tudi organizacijske, za katero je odgovoren zavod Kultprotur. Želijo pa si več nastopov tudi v svoji občini, da tudi opravičijo pridobljena denarna sredstva s svojimi nastopi na domačem odru za domače ljudi.

Vodja otroške folklorne skupine Simona Roškar je pohvalno ocenila delo z otroci, ki so stari med 3 in 12 let. »Otroke moraš vedno motivirati, vsak ples pa pripraviti do te mere da skozi igro nekako primerno oblikujemo ples«. Ker pa je starostna razlika med otroci pisana pa še je toliko težje. Skozi leto bodo organizirali tudi otroške delavnice, tudi za tiste, ki niso folkloristi. Prve bodo že v mesecu marcu ko bodo pripravili »Marčevske otroške delavnice«, v mesecu novembru pa bodo organizirali tudi »Miklavževe otroške delavnice«.

Ivan Zemljič predsednik Krajevne organizacije Črešnjevci – Zbigovci se je ob tej priložnosti zahvalil za volontersko delo, ter poudaril, da jim bo lokalna skupnost tudi v prihodnje stala ob strani in po svojih močeh pomagala, saj je društvo ponos samemu kraju in ljudem, ki tukaj živijo.

Robert Žinkovič podžupan občine Gornja Radgona je menil, da se sodelovanje z občino in zavodom Kultprotur mora v prihodnje nekako izboljšati in popraviti, vrednote nastopov in samega dela pa morajo biti občini še kako v ponos. Ob tem je obljubil boljše sodelovanje v prihodnje, ter pozornost in nastope na domačih odrih v občini.

Društvo si je za leto 2018 zadalo pester program dela, tu je udeležba na srečanju tamburaških skupin Pomurja, ki bo v Ljutomeru; organizirali bodo ustvarjalne delavnice za otroke; organizirali bodo predstavo ob Dnevu žena in materinskem dnevu; najmlajši se bodo udeležili srečanja otroških folklornih skupin; tamburaši se bodo udeležili srečanja ljudskih pevcev in godcev; organizirali bodo tudi vsakoletni samostojni »Miklavžev koncert«… itd. V letošnjem letu pa si želijo urediti društveni arhiv, ki ga vsako društvo mora imeti, ter sprotno spremljati različne razpise, ter se udeleževati izobraževanj. Velika želja pa jim je tudi v prihodnje da se uredi ogrevanje v dvorani vile Holt, kjer imajo vaje tudi v hladnih zimskih dneh.

Foto in tekst: Marjan Slavič


Več v Kultura in izobraževanje