Vinska klet Puklavec Family Wines v prestrukturiranje prodajnega programa in nabave

Stavijo na vina višje kakovosti – Kakovostnim dobaviteljem grozdja povišanje plačila za najmanj 17 odstotkov

Prlekija-on.net, petek, 16. februar 2018 ob 13:24
Mitja Herga

Mitja Herga

Ormoški vinar Puklavec Family Wines je na današnji novinarski konferenci predstavil vizijo razvoja, ki temelji na kakovosti in sledljivosti njihovih buteljčnih vin od trte do mize. V ta namen bodo prestrukturirali portfelj svojih vin, v katerem bodo obdržali le najboljša vina buteljčnih polnitev, postopoma pa bodo zmanjšali delež polnitev litrskih in buteljčnih vin z nižjo dodano vrednostjo. Da bi dosegli ambiciozne cilje, bodo v bodoče plačevali za odkup kakovostnega grozdja najmanj 17 odstotkov več kot do sedaj. Istočasno pa bodo selekcionirali dosedanje dobavitelje grozdja in obdržali le tiste, ki se s pridelavo grozdja ukvarjajo profesionalno in pridelujejo najkakovostnejše grozdje.

Sicer se je nov razvojni cikel v podjetju pričel že leta 2009, ko je podjetje družine Puklavec poplačalo ostale družbenike in v celoti prevzelo podjetje. V tem času do danes je bilo v podjetje vloženega veliko truda in finančnih sredstev z namenom razvoja in konkurenčnosti na globalnem trgu. Vse z namenom dviga kakovosti vina in poseganje po višjem segmentu trga. Tako je bilo od leta 2009 vloženega v razvoj dejavnosti za kar 12,4 mio EUR sredstev. Od tega v osmih letih v obnovo 211 ha vinogradov približno 4 mio EUR v 8 letih.

Preostalih dobrih 8 mio EUR pa je bilo vloženih v opremo in tehnološke posodobitve: posodobitev predelave grozdja, polnilne linije, fermentacije pod kontroliranimi pogoji (hala 3), prešne hiše in peninske kleti.

Vse investicije so bile narejene s ciljem dviga kakovosti, in s tem proizvodnje vin z višjo dodano vrednostjo. Tako postajajo s svojimi kakovostnimi vini vse bolj prepoznavni tudi izven meja Slovenije, zajeten pa je tudi seznam mednarodnih nagrad od katerih jim največ pomeni aktualna platinasta medalja na največjem svetovnem ocenjevanju Decanter, kjer je njihov Šipon 7 numbers bil izbran za  najboljše belo slovensko vino.

Trenutna letna proizvodnja je 4 milijone litrov vina in so eden največjih slovenskih izvoznikov vin. »Naša vina so z letalskimi družbami, kot so KLM Royal Dutch Airlines, Brussels Airlines, Adria in Virgin Atlantic, preletela že ves svet. V maloprodajnem sektorju so naša vina dobro ustaljena v številnih velikih verigah supermarketov po svetu in ponosno predstavljajo Slovenijo kot vinsko deželo na svetovnem vinskem zemljevidu« pove direktor podjetja Mitja Herga.

V družbi Puklavec Family Wines d.o.o. obdelujejo 630 hektarjev vinogradov. Družba je zavezana kakovosti, proizvodnja kakovostnega vina pa se prične že v vinogradih s pridelavo kakovostnega grozdja. Podjetje za proizvodnjo vin uporablja tako grozdje iz lastne pridelave kot tudi kupljeno grozdje na trgu oziroma od zadrug na podlagi dolgoročnih pogodb. Ker pa je globalni trg vin neizprosen in preživijo samo najboljši, se morajo temu prilagajati tako sami kot tudi kooperanti oziroma dobavitelji grozdja.

Dvig odkupne cene grozdja za najmanj 17 odstotkov
Ker se jim leta 2018 izteče pogodba s KZ Ptuj, je to tudi priložnost za prestrukturiranje podjetja pri nabavi grozdja. Ker v podjetju postopoma opuščajo litrske polnitve vina, ki prinašajo najmanjšo dodano vrednost oziroma celo izgube, bodo v ta namen ponovno ocenili vse dobavitelje grozdja in na podlagi tega nadaljevati sodelovanje le z najboljšimi, ki so v zadnjem obdobju pokazali interes za resno in profesionalno delo, vlagali v razvoj znanja in tudi vlagali v razvoj tistih sort grozdja, za katera obstaja povpraševanje na trgu vina.

S tem bodo zasledovali tri cilje: Prvi je ta, da bodo lahko tistim pridelovalcem grozdja, ki so profesionalni in ki delajo kvalitetno, dvignili odkupne cene grozdja za najmanj 17 odstotkov in jih s tem zadržali, da ne bodo prodajali grozdja v tujino, kjer so trenutne odkupne cene višje. Drugi cilj je kontrola surovine od začetka do konca. Tretji cilj pa je vzpostaviti sodelovanje in odkupovati le najboljše grozdje, saj le tako lahko potem s kletarjenjem proizvedejo najkvalitetnejša buteljčna vina, kar je tudi v skladu s strategijo in vizijo podjetja.

»Veseli nas, da bomo lahko po naši oceni od kooperantov še zmeraj odkupili okrog 65 odstotkov sedanjih količin grozdja. Z ostalimi, ki nekako niso sledili razvoju, pa se bomo morali žal zahvaliti. Verjamemo, da nova situacija za te ne bo preveč neugodna, saj je do tega še eno leto in pol, tako da si bodo lahko v tem času poiskali nove kupce za grozdje, ki pa jih v Sloveniji po našem vedenju ne manjka. Le iz najboljšega grozdja je možno prikletariti šampionska vina,« še dodajajo v podjetju Puklavec Family Wines.



Več v Gospodarstvo