Igrivi mehurčki s praznično govedino

Meni ekipe SŠGT Radenci na predtekmovanju v Mariboru

Filip Matko Ficko, petek, 16. februar 2018 ob 17:55
Krožnik druge ekipe SŠGT Radenci, foto: Arhiv Tuš-a

Krožnik druge ekipe SŠGT Radenci, foto: Arhiv Tuš-a

Na spletnih straneh »Prlekije« smo poročali o nastopu ekipe Srednje šole za gostinstvo in turizem Radenci na drugem predtekmovanju za Tuševo zvezdico 2018, ki je potekalo 13. februarja v Mariboru. Tam je sodelovala druga ekipa SŠGT Radenci: kuharja (Simon Rojht - 2. letnik in Žan Habjanič 2. letnik) ter pri strežbi (natakarici Mojca Raj - 3. letnik in Pia Pintarič - 1. letnik), katere sta kot mentorja pripravljala Zdenka Mesarič (kuharstvo) in Peter Pertoci (strežba in turizem).

Pripravili so se odlično, kajti meni pod naslovom »Igrivi mehurčki s praznično govedino« (goveji file medium v vinski omaki, nadevan zdrobov cmok, jabolčno-vinski narastek, glazirana šalotka ter beluši s penečo omako) je obetal veliko in morda bo koga izmed bralcev branje te vestičke »napeljalo k pripravi imenovane že to soboto ali nedeljo.

Pripravljena mesna jed je iz uležanega govejega fileja, ki so ga ob praznikih pripravljali v bogatih meščanskih kuhinjah. Medium pečene mesne rezine se vzpenjajo po jabolčno vinskem narastku, za katerega sta kuharja dobila navdih pri stojalih za zorenje penečih vin v vinski kleti v Gornji Radgoni. Iz te kleti je tudi skrbno negovano peneče vino, ki daje zaokrožen okus celotni jedi na krožniku. Jabolčno vinski narastek je iz zlate radgonske penine - rose, jabolčne čežane, jajc in polnozrnate moke. Narastek dopolnjuje glazirana šalotka. Cmoki so pripravljeni iz kuhanega pšeničnega zdroba, nadev pa iz mletega maka, penečega vina in grozdne marmelade. Opečeni beluši počivajo na peneči vinski omaki, svežino in hrustljavost pa dodajo jabolka, vložena v penečem vinu. K jedi je torej bila ponujena zlata radgonska penina - rose. In o penini oziroma tako imenovani pijači bogov ali kraljevem vinu, je slavni vojskovodja Napoleon Bonaparte baje rekel: »Ob zmagah si jo zaslužiš, ob porazih pa jo potrebuješ.« Na drugem predtekmovanju so se, po podatkih Anje Marjetič iz Tuš-a, v majski finalni del tekmovanja uvrstile naslednje tri ekipe: ekipa Srednje šole za gostinstvo in turizem Maribor, ekipa Srednje šole Izola in 2. ekipa Srednje šole za gostinstvo in turizem Ljubljana.

Pri strežbi sta dijakinji SŠGT Radenci, Pia Pintarič in Mojca Raj, bili najboljši (gostoma sta predstavili - ne sicer s praktično demonstracijo - odpiranje penine s sabljo, poseben ritual, ki pričara posebno čarobnost trenutka), a se ekipa ni uvrstila med tri najboljše, ker sta kuharja, Simon Rojht in Žan Habjanič, časovno zamujala pri izdaji jedi (takoj dodane minus točke !). Vendar je ravnateljica SŠGT Radenci, Janja Prašnikar Neuvirt, z njihovo udeležbo na drugem predtekmovanju za Tuševo zvezdico 2018 v Mariboru povsem zadovoljna.

Meseca marca bo potekalo še tretje predtekmovanje za Tuševo zvezdico 2018 v Radovljici in na koncu bo devet ekip sodelovalo v finalnem tekmovanju. Na koncu bo Tuševa zvezdica 2018 šla v last eni od dveh ekip, ki se bosta uvrstili v super finale, tam pa zmaga ekipa z boljšo kuharsko zgodbo o sladici, ki jo pripravijo iz sestavin v skrivnostni škatli.


Več v Kultura in izobraževanje