V Društvu podeželskih žena Sv. Jurij ob Ščavnici želijo ohranjati tradicijo kmečkega življenja, opravil in prehrane

Društvo je zelo delavno, saj je skozi leto, ob pomoči članic, izvedlo 46 aktivnosti

Prlekija-on.net, torek, 20. februar 2018 ob 08:22
Zbora se je udeležilo več kot 30 članic, v društvu pa jih je 50

Zbora se je udeležilo več kot 30 članic, v društvu pa jih je 50

Občina Sv. Jurij ob Ščavnici z okoli 3000 prebivalcev gotovo sodi med tiste slovenske komune, kjer je društveno življenje dobro organizirano. V omenjeni občini namreč deluje več kot 50 raznih društev, društvena dejavnost pa je bila zelo razvita že v prejšnjem stoletju, saj so delovala številna kulturna, gasilska, politična in druga društva. V novejšem času so se ustanavljala tudi številna športna in druga društva, ki združujejo občane. Med temi je tudi Društvo podeželskih žena Sv. Jurij ob Ščavnici, ki po članstvu ni najštevilnejšo, saj šteje le okoli 50 članic, a je zelo delavno. Da je temu tako, smo se lahko prepričali na letnem zboru društva, ki je potekal v Gostilni Kostanj na Ptujski Cesti pri Gornji Radgoni, torej prav tam, kjer so se skozi okna v snegu kazale vinske gorice, ki obdajajo to pokrajino, pa tako tudi Janžev Vrh, kjer se je rodilo znano vino Radgonskih goric, Janževec.

Na samem zboru, ki je obenem najmnožičnejše srečanje članic društva, so se ga kot gostje udeležili župan občine Sv. Jurij ob Ščavnici Miroslav Petrovič, predstavniki sorodnih sosednjih in prijateljskih društev DPŽ Gornja Radgona, DŽ Križevci pri Ljutomeru, Društvo gospodinj Juršinci in drugi. Na zboru je o delu društva in načrtih poročala predsednica Ema Lančič, ki je dejala, da je bilo društvo zelo delavno, saj je skozi leto, ob pomoči članic, izvedlo 46 aktivnosti. Posebno pozornost društvo namenja prireditvam v občini, na katerih članice sodelujejo s svojimi kmečkimi in drugimi dobrotami pri pogostitvi udeležencev priredite. Teh v občni ni malo, zato so polno zaposlene. Njihova pomembna usmeritev je tudi izobraževanje članic, ki se odvija v obliki tečajev in strokovnih ekskurzij. Na predavanja vabijo priznane strokovnjake. Tudi občni zbor so podkrepili s predavanjem, pravzaprav prikazom in predstavitvijo dela z defibrilatorjem, ob zastoju srca. Predstavil ga je VMT iz ZD Gornja Radgona Primož Rakovec.

Odmevna prireditev jurijevških žensk je tudi ocenjevanje kvasenic, ki ga pripravljajo v času praznovanja občinskega praznika Občine Sv. Jurij ob Ščavnici. Njihova stalna najstarejša folklorno obarvana prireditev je tradicionalna Žetev zlatega klasa na Stari Gori, ko prikazujejo žetev in košnjo pšenice na stari način. Da je predstavitev popolna jim z »danfarjem«, mlatilnico, ki jo poganja 100 let stara lokomobila, prikaže mlatitev Franc Belšak. Društvo neguje tudi sodelovanje z drugimi sorodnimi društvi izven občine ter tudi z drugimi društvi, ki delujejo v občini. Predsednica Lančičeva je predstavila tudi načrte za prihodnje, poudarila pa je tudi, da bi ne bilo uspešnega delovanja društva brez prizadevnih članic, ki žrtvujejo svoj prosti čas, pa tudi kake dobrine, ko pripravljajo kmečke in druge dobrote za številne pogostitve. Pohvalila je tudi občino in župana, ki jih moralno in materialno podpira. Veselijo se tudi novih članic, ki jih sprejmejo v svoje vrste. Tokrat sta v njihove vrste stopili Betka Leopold iz Boračeve in Frančiška Mir iz Grabonoša. Zahvalila se je tudi vsem članicam, ki s svojo pridnostjo prispevajo k uspešnosti delovanja društva. "Moja želja, kot predsednice je, da si med seboj pomagamo, spoštujemo in da se imamo rade", je dejala in pohvalila tudi kmetijsko svetovalko Metko Marinič, ki jim pomaga pri delu in organizaciji prireditev.

Zbor je med drugimi pozdravil tudi župan Miroslav Petrovič, ki je med drugim dejal: "Kot župan sem srečen, da imamo v svoji sredini tako delavno društvo. Njihova dejavnost, to je negovanje kmečko podeželske tradicije, pa tudi kulinarike je neprecenljiva. Lahko rečem, da ni večje prireditve v občini, kjer bi pridne članice DPŽ Sv. Jurij ob Ščavnici, ne pripravile pogostitve. Njihove gibanice, ocvirkovke in kvasenice so velika popestritev v obliki kulinaričnih dobrot, ki izhajajo iz naše pokrajine."

Foto: Ludvik Kramberger


Več v Kultura in izobraževanje