90 let Antona Šijanca iz Bučečovcev

Kljub letom Anton Šijanec iz Bučečovcev še poprime za vsako delo na domačiji

Prlekija-on.net, sreda, 21. februar 2018 ob 20:51
Med klene in trdožive Prleke spada tudi Anton Šijanec iz Bučečovcev v občini Križevci, ki je v družinskem krogu praznoval svoj okrogli življenjski jubilej, 90 let. Življenjska zgodba Antona je bila v 90. letih stkana s številnimi nitkami, ki so prepletale njegovo življenje, kajti življenje mu ni bilo postlano z rožicami, ampak ga je krepilo kmečko delo na kmetiji in v gradbenem podjetju v Gornji Radgoni in tovarni Usnjarne v Ljutomeru, kjer je bil zaposlen.

Ob vsem delu je našel čas za kulturno dogajanje v vasi Bučečovci. Je član Kulturnega društva Kajer Bučečovci, že več kot 40 let pa poje pri ljudskih pevcih, ki delujejo znotraj Kulturnega društva Kajer Bučečovci, ki pojejo po posluhu, brez not. Spominja se časov, ko je bil med ustanovitelji Kulturnega društva Kajer Bučečovci, in je hkrati vesel, da mladi rod iz Bučečovcev ohranja bogato kulturno dediščino kraja Bučečovci. Še vedno vsako leto nastopa na etnološki prireditvi »Dragi sosed dober den«, kjer mladim še na slikovit način prikaže kanček nekdanjih kmečkih opravil na kmetih.

Anton pa je zelo povezan z domačo župnijo Križevci pri Ljutomeru, kajti vrsto let je pel v mešenem cerkvenem pevskem zboru na koru v cerkvi sv. Križa v Križevcih pri Ljutomeru ter na pogrebih. Od leta 1947 je član gasilskega društva Bučečovci, sedaj je gasilski veteran Gasilske zveze Križevci pri Ljutomeru. Kljub letom starosti je še dobrega zdravja in umnih spominov na prehojena 90 let življenja. Recept, da se učakaš dolge starosti pravi Anton, je v tem, da moraš biti vedno delaven. Uživa domačo hrano, od bujte repe, krompirja, mlečnega močnika, pa drugih prleških jedi. Vsak dan še vedno zaužije kozarec rujnega vina, kar mu daje moč, da se potem bolje počuti.

Za družino še vsak dan pripravi drva za zimsko kurjavo, rad pa ima tudi domače živali saj hrani kure, svinje pa tudi muce so njegove prijateljice. Še vsak dan se oglasi v domači delavnici podjetja Vald, katero tradicijo nadaljuje vnuk. Anton še vedno vsak dan rad prebira razne časopise in knjige, na katere je tudi naročnik. Anton nam je zaupal, da bo še vedno pel in še sodeloval v domačem Kulturnem društvu Kajer dokler mu bodo moči dopuščale.

Jože Žerdin


Več v Kultura in izobraževanje