Tudi Künštni Prleki niso več to, kar so nekdaj bili...

Künštni Prleki so obeležili 10-letnico delovanja društva, ki pa so po smrti Milana Beleca danes žal le še bleda senca tega, kar so nekdaj predstavljali

Prlekija-on.net, nedelja, 25. februar 2018 ob 08:0610
Künštni Prleki

Künštni Prleki

Članice in člani Etnološko kulturnega društva Künštni Prleki, ki ga danes vodi Stanko Munda, so ob 10-letnici delovanja društva, jubilej počastili s kulturno prireditvijo – večer prleške besede, pesmi, plesa in humorja, v petek, 23. februarja, v Domu kulture v Ljutomeru.

V programu so nastopili Künštni Prleki, družinski ansambel Perc, skupina Zeleni asparagus, folklorna skupina Prlek, harmonikaš Dani Rajh in kantavtor Tadej Vesenjak, prireditev pa je povezoval Branko Hrga.

Kot je bilo zapisano v njihovi brošuri ob prireditvi, se je vse skupaj začelo leta 2006, oktobra tega leta so bile posnete prve oddaje, februarja leta 2008 je bilo nato ustanovljeno Etnološko kulturno društvo Kunštni Prleki in v jeseni tega leta še Republika Prlekija, Leta 2009 podelijo godcu Alojzu Grnjaku naziv - častni član, njegova pesem Železnodverska pa z njegovo posebno odobritvijo, himna Republike Prlekije. Künštni Prleki so zaznamovali številne dogodke: vsakoletni pokop fašenka v Železnih Dverih, organizirali so izlet z vlakom v Koper, v mesecu maju leta 2011 pričeli snemati serijo oddaj pod naslovom »Prleki med Muro in Dravo« ter obiskali številne kraje in občine na tem področju. Leta 2012 iz tiskarne priromajo prvi potni listi Republike Prlekije in denar; koncem leta 2012 odprejo prvo ambasado Republike Prlekije v Kranju, ...

V brošuri zapisani mejniki so sicer zapisani površno z nekaterimi napačnimi letnicami, kot svoj mejnik so si ob obletnici očitno prisvojili tudi naše Prleške cejtnge. Künštni Prleki so žal s smrtjo Milana Beleca prenehali delovati v takšnem smislu, kot so bili zastavljeni, vsa zgodovina društva pa temelji predvsem na Milanovem delu, ki se je po njegovi smrti ustavilo in so danes žal le bleda senca tega, kar so nekdaj predstavljali. Tudi sama prireditev, ki si jo je ogledala maloštevilna publika, ni imela neke rdeče niti.

Celotna zgodovina društva in nasploh Künštnih Prlekov je dosegljiva tudi na naši spletni strani na 51 straneh foruma, v več kot 1.000 objavah, kjer so glavni akterji zapisovali vse prigode od nastanka leta 2006 do leta 2012, ko je društvo zapustil Pepek z brega - Roman Marič. Ker smo na Prlekija-on.net ves čas medijsko spremljali pot Künštnih Prlekov, na naši spletni strani obstaja tudi okoli 100 podrobno dokumentiranih člankov o njihovem delovanju in aktivnostih, kar je bil plod odličnega sodelovanja Milana in našega portala od vsega začetka Künštnih Prlekov.

Glavnih akterjev Künštnih Prlekov danes žal ni več med nami, od Pepeka smo se poslovili v oktobru 2014, od Milana februarja 2016, od Nandeka pa avgusta 2016. Novembra 2014 nas je zapustil tudi Lujzek, ki je avtor prleške himne. Po Milanovi smrti so si mesto predsednika društva "podajali" različni člani, velika večina prvotnih članov pa je društvo tudi medtem že zapustila. Tako tudi Künštni Prleki niso več to, kar so nekdaj bili.

Ob koncu proslave so v društvu podelili zahvale za sodelovanje, ki so jih med drugim prejele družine treh glavnih akterjev, Milana, Pepeka in Nandeka, Občina Ljutomer, JSKD OI Ljutomer, TV Idea, ... na nekatere, ki s(m)o bili prisotni od vsega začetka in pri vseh prelomnicah društva, pa so očitno "pozabili"...


Več v Kultura in izobraževanje