Častniki, združeni v OZSČ Ljutomer so se zbrali na rednem letnem zboru

Tudi na letošnjem zboru so podelili medalje, častne znake in plakete ZSČ

Branko Košti, sreda, 28. februar 2018 ob 08:30
Redni letni zbor OZSČ Ljutomer

Redni letni zbor OZSČ Ljutomer

Častniki, združeni v Območnem združenju slovenskih častnikov Ljutomer, so za kraj rednega letnega zbora izbrali Bioterme pri Mali Nedelji. V nedeljo, 25. februarja, jim je predstavnica gostitelja Žužana Šaruga, pred začetkom uradnega dela, predstavila najnovejšo pridobitev Bioterm, glamping naselje Sončna dolina.

Po svečanem prihodu prapora in odigrani državni himni, je članice in člane ter visoke goste – predsednika ZSČ generalmajorja dr. Alojza Šteinerja, podpredsednika ZSČ podpolkovnika Mirana Fišerja, člana predsedstva ZSČ in koordinatorja pomurskih častniških združenj štabnega vodnika Jožefa Vaupotiča, člana združenja in direktorja Uprave za obrambo Maribor podpolkovnika Mirka Rauterja, predsednika OZ SČ G. Radgona stotnika Štefana Želodca, sekretarja OZ SČ Lendava in predsednika PO ZVVS za Pomurje majorja Branka Bratkoviča, predsednika OZ SČ Ormož štabnega vodnika Stanka Jurkoviča, predsednika Policijskega veteranskega društva Sever za Pomurje, pododbor Ljutomer Franca Flegariča, častnega člana Antona Kapuna in direktorja gospodarske družbe Segrap Mirana Blagoviča, pozdravil predsednik OZ SČ Ljutomer major Anton Kosi, kateri je v nadaljevanju podal poročilo o vsestranski bogati aktivnosti članov in združenja kot celote v letu 2017.

Območno združenje slovenskih častnikov Ljutomer deluje na osnovi Zakona o društvih in ima status društva, ki deluje v javnem interesu na področju obrambe. Poleg rednih članov statut omogoča pridruženo članstvo in častno članstvo. Pri svojem delovanju se povezuje z drugimi sorodnimi domoljubnimi društvi, kar ima za posledico večje število aktivnosti in s tem večje možnosti slehernega člana, da zadovolji svoje osebne in društvene interese. Seveda ostaja OZSČ Ljutomer avtonomno in samostojno društvo, ki si še naprej prizadeva krepiti svoje vrste z mlajšimi člani iz vrst Slovenske vojske in predstavljati v okolju, kjer deluje, naravno vez med civilno družbo in Slovensko vojsko.

Vojaško strokovna dejavnost se izvaja v obliki strokovnih predavanj ter strelskimi kondiciranji in tekmovanji.

V letu 2017 s sta bili izvedeni predavanji na temi NATO in Slovenija (predavatelj kontraadmiral Renato Petrič) in Vojaška diplomacija (predavatelj član združenja in dolgoletni ataše SV polkovnik Srečko Karba). Nekaj članov se je udeležilo strokovnega predavanja v organizaciji kolegov iz Gornje Radgone. V mesecu oktobru so se ob spominskem obeležju na vojno leta 1991 v Dravogradu, seznanili s potekom borbenih dogajanj v Dravski dolini.

Ljutomerski častniki so se vključili v strelsko tekmovanje v streljanju s puško M-48 v organizaciji SV ter dvakrat sodelovali na strelskih usposabljanjih z dolgocevnim in kratkocevnim orožjem na strelišču v Trbovljah. Na strelišču v Presiki je bilo izvedeno strelsko kondiciranje z MK puško, tekmovanje v streljanju z zračno puško je bilo v Ormožu. Lokostrelci pod vodstvom Uroša Vrbančiča že vrsto let dosegajo zelo dobre rezultate na tekmovanju ZSČ v Ankaranu, tega tekmovanja se udeležujejo že triindvajset let zapored.

Spominsko – protokolarna in domoljubna dejavnost
Predstavlja pomembno dejavnost združenja. Izvaja se skozi udeležbo na državnih proslavah ter svečanostih ob občinskih praznikih v občinah Ljutomer, Križevci in Razkrižje. Prav tako se udeležujejo spominskih slovesnosti v organizaciji sosednjih domoljubnih združenj in občin v svojem okolju. Ob povabilu Združenja borcev za vrednote NOB se udeležujejo spominskih slovesnosti ob obeležjih NOB ob obletnicah posameznih dogodkov in ob Dnevu spomina na mrtve, ko prižgejo sveče tudi na grobovih svojih umrlih članov. Društveni prapor, ki ga nosi praporščak Marjan Carovič, je prisoten na mnogih slovesnostih v domačem okolju, v Pomurju in širom Slovenije.

Kulturno – družabna in športno - rekreativna dejavnost
se izvaja skozi tradicionalno druženje častnikov in veteranov ter družinskih članov na športnih igrah in piknikom v Gezovih jamah na Moti, na spominskih pohodih ob obeležjih 2. svetovne vojne in vojne za Slovenijo na območju celotnega Pomurja, pa tudi drugje - po poteh Soške fronte.

Za delovanje združenja je pomembno tudi sodelovanje s SV, Upravo za obrambo Maribor, lokalnimi skupnostmi, gospodarskimi subjekti in zavodi

Vsebina dela se močno navezuje na življenje in delo Slovenske vojske. Častniki se udeležujejo dnevov odprtih vrat v vojašnici Murska Sobota, kje sodelujejo na slovesnosti ob dnevu rodovskega bataljona 72. brigade SV, prav tako SV zagotavlja strelivo in orožje za streljanja v Mačkovcih, zagotavlja predavatelje za strokovne teme in nudi prevoze z vojaškimi vozili. V zameno združenje promovira SV v našem okolju.

Z Upravo za obrambo Maribor sodelujejo pri vsakoletnih rekrutacijah v Murski Soboti in Beltincih. Dobro je tudi sodelovanje z vsemi štirimi občinami, osnovnimi šolami, GFM in gospodarsko družbo Segrap, s katero je podpisana dolgoročna sponzorska pogodba.

Tudi na letošnjem zboru sta generalmajor dr. Alojz Šteiner in major Anton Kosi podelila medalje, častne znake in plakete ZSČ, katere so prejeli:

Bronasto medaljo ZSČ:

polkovnik Davorin Rečnik
polkovnik Srečko Karba
nadporočnik Bojan Hladen
stotnik Branko Kos

Srebrno medaljo ZSČ:

višji štabni vodnik Marjan Carovič

Častni znak ZSČ:

stotnik mag. Stanislav Filipič
štabni vodnik Ferdinand Potočnik

Plaketa ZSČ:

stotnik Vasja Štaman

Podeljenih je bilo še štirinajst članskih izkaznic članom in članicam, ki so se v združenje včlanili v letu 2017.


Več v Kultura in izobraževanje