Občni zbor Društva podeželskih žena Gornja Radgona

Prizadevno delo kmečkih žena je pohvalil direktor KZ Gornja Radgona Danilo Rihtarič

Branko Košti, četrtek, 1. marec 2018 ob 08:03
Občni zbor DPŽ Gornja Radgona

Občni zbor DPŽ Gornja Radgona

Članice enega najstarejših tovrstnih društev v Prlekiji in Prekmurju, Društvo podeželskih žena Gornja Radgona, ki deluje že 43 let, so se 23. februarja, zbrale na občnem zboru v prostorih Turistične kmetije Fleisinger v Spdnjih Ivanjcih. Kot gostje so se jim pridružili direktor in predsednik Kmetijske zadruge Gornja Radgona Danilo Rihtarič in Saša Peček, svetovalka KGZ Metka Marinič ter predstavnici DPŽ Sv. Jurij ob Ščavnici.

O delu društva je podrobno poročala predsednica društva Vesna Bratuša, ki je predstavila tudi načrt dela za prihodnje. Kot je bilo povedano, je društvo opravilo veliko aktivnosti. Za svoje članice je pripravilo strokovne ekskurzije, tečaje za izobraževanje in druge dejavnosti. Med večjimi prireditvami so ob Gasilko-vaškem domu na Spodnji Ščavnici pripravili tradicionalni Dan žetve, kjer so pripravili prikaz žetve in košnje pšenice na stari način. V preteklosti je bila prireditev namenjena tekmovanju v žetvi in košnji pšenice, zadnja leta pa imajo namen le prikazati, kako se je želo in kosilo v preteklosti. Članice društva so se skozi leto udeleževale tudi prireditev, na katere jih vabijo sosednja in sorodna društva.

Ponosne so, da je članica društva Marija Tanacek, na razstavi dobrot na Ptuju za sadni kruh, pri nas mu pravijo »klecnprot«, prejela zlato priznanje. Še o veliko aktivnostih je poročala predsednica. V predstavljenem planu dela za prihodnje, načrtujejo podobne aktivnosti, kot so se odvijale v predhodnem letu. Še naprej bodo negovale sodelovanje s sorodnimi društvi, s katerimi dobro sodelujejo. Prvič pa bodo na Dnevu žetve na Spodnji Ščavnici pripravile tekmovanje v peki »kiflov«, ki jih bodo tudi razstavile na tradicionalni razstavi, ki jo vsako leto prirejajo v Gasilsko-vaškem domu v Spodnji Ščavnici v času žetve. Ob koncu svojega poročanja, je predsednica pohvalila članice, ki so vedno pripravljene sodelovati na prireditvah, kjer s svojimi kmečkimi dobrotami nastopa društvo. Zahvalila se je tudi svetovalki kmetijsko svetovalne službe KGZ Murska Sobota, enota Gornja Radgona, Metki Marinič, ki jim pomaga pri organizaciji prireditev. Na zboru pa so v svoje vrste sprejele tri nove članice Viktorijo Maver, Vido Rudolf in Marto Sever.

Delo društva je v nagovoru pohvalil tudi direktor KZ G. Radgona in se jim zahvalil, da s svojim delovanjem in nastopanjem na prireditvah ohranjajo običaje iz kmečkega življenja. Obljubil pa jim je pomoč, saj bo zadruga društvu še naprej brezplačno nudila prostore za njihovo delo in sestajanje.

Zbor so zaključile s pogostitvijo in druženjem.


Več v Kultura in izobraževanje