Županja občine Turnišče mag. Vesna Jerala Zver gostila srečanje slovenskih županj

S svojim delovanjem, s pristopi k oblikovanju, sprejemanju in uresničevanju različnih politik, pomembnih za občanke in občane, tlakujejo pot tudi za vse naslednje generacije žensk na vodilnih političnih mestih

Prlekija-on.net, četrtek, 8. marec 2018 ob 16:51
Srečanje županj v Turnišču

Srečanje županj v Turnišču

Županja občine Turnišče, mag. Vesna Jerala Zver, je na mednarodni dan žena v četrtek, 8. marca gostila slovenske županje. Udeležilo se jih je enajst od šestnajstih. S svojim delovanjem, s pristopi k oblikovanju, sprejemanju in uresničevanju različnih politik, pomembnih za občanke in občane, tlakujejo pot tudi za vse naslednje generacije žensk na vodilnih političnih mestih. V Sloveniji šestnajst žensk vodi občine Črna na Koroškem, Črnomelj, Divača, Dravograd, Grad, Hrpelje-Kozina, Kostel, Kozje, Ljutomer, Majšperk, Semič, Solčava, Sveti Andraž v Slovenskih goricah, Šmarješke Toplice, Trbovlje in Turnišče.

Vsake tri mesece se županje srečajo v eni izmed občin, ki jo vodi ženska. Pri organizaciji jim pomaga Skupnost občin Slovenije z generalno sekretarko Jasmino Vidmar. »Županje na srečanjih že od začetka tega mandata krepijo medsebojno podporo in gradijo politično mrežo solidarnosti. Skupnost občin Slovenije jim pri tem nudi podporo z vidika strokovnega usposabljanja, kadar se zanj pojavi potreba, pomaga organizacijsko, ne nazadnje pa deluje kot platforma, na kateri se takšna mreža županj lahko tudi dolgoročno ohranja in nadgrajuje«, je izpostavila.

Po sprejemu v prostorih občine, po krajši predstavitvi občine in po pogovoru o položaju žensk v politiki ter njihovi enakopravnosti, so se odpravile k največjemu pridelovalcu zelenjave v državi, tj. v podjetje Paradajz d.o.o., kjer jim je direktor podjetja Martin Žigo predstavil gojenje paradižnika Lušt in največji rastlinjak v Sloveniji. V tovarni obutve Planika d.o.o. je udeleženke sprejel tehnični direktor Stanislav Draškovič, ki jih je popeljal skozi proizvodnjo, kjer letno izdelajo skoraj pol milijona parov izredno kvalitetnih čevljev višjega cenovnega razreda po najsodobnejših postopkih in z najsodobnejšo tehnologijo. V čevljarskem muzeju, ki stoji nasproti tovarne pa so si ogledale, kako so nekoč čevlje izdelovali vaški mojstri v cehovskem združenju čevljarjev. Oglede so zaključile v cerkvi Marije Vnebovzete, kjer jim je župnik pater Toni Brinjovc predstavil obe cerkvi in poslikave Janeza Aquile. Nova cerkev Marije Vnebovzete je pred tremi leti praznovala 100. obletnico izgradnje, starejša cerkev Cerkev Blažene Device pa je lansko leto praznovala 750. obletnico prve pisne omembe.

Županja Občine Turnišče, mag. Vesna Jerala Zver, je ob tem dogodku povedala: »Občina Turnišče je občina zgodovine in napredka hkrati. Imamo več kot 1.000-letno zgodovino, ki jo poskušamo predstaviti širši javnosti. Vse kar delamo danes, so koraki v prihodnost, k modernemu razvoju na temeljih zgodovine. In ženske na položajih imamo pri tem pomembno vlogo


Več v Kultura in izobraževanje