Črnske meje: Talci tik pred svobodo 1945

Osem povsem nepotrebnih žrtev v Prekmurju

Filip Matko Ficko, sobota, 31. marec 2018 ob 19:09
Spominska slovesnost v Črnskih mejah

Spominska slovesnost v Črnskih mejah

V drugi polovici marca leta 1945 je ob bližajočem se koncu 2. svetovne vojne proti zahodu preko Madžarske brez večjih preprek prodirala sovjetska Rdeča armada, a madžarski okupatorji so na prekmurskih tleh še vedno ustrahovali prebivalstvo, mu grozili, pa tudi morili. Iz zaporov v Murski Soboti je madžarski poveljnik Sardy Jozsef proti plačilu izpustil nekaj jetnikov, a 31. marca ukazal ustrelitev dvanajsterice zapornic in zapornikov.

Tako so okupatorjevi orožniki iz Murske Sobote do tri kilometre oddaljenega akacijevega gozdička Črnske meje proti Tišini odgnali skupino že prej mučenih in pretepenih jetnic in jetnikov. Tam so se odločili deseterico ustreliti, dve jetnici, Tončko Osterc (ženo ustreljenega Petra Osterca) in Slavo Mihelič (aktivistko OF) pa odgnali naprej proti Petanjcem in ju tam izpustili. Ob ustreljenem Petru Ostercu (trgovec iz Beltinec) so mrtvi obležali še Jože Pavšek - Zvonko (partizan iz Litije), Štefan Trajbarič (študent iz Filovec), Stanko Gonza (logar iz Benice), Aleksander Balkany (trgovec iz Lendave), Josip Mayer (prevoznik iz Lendave) in Jozsef Dervarics (uradnik iz Zalaegerszega). Obležal je tudi obstreljeni Avgust Gašparič (študent iz Vučje gomile), ki pa se je odvlekel z morišča na bližnje njive in so ga mrtvega našli šele po nekaj dneh. Med streljanjem okupatorjev sta se skupaj z ostalimi zgrudila tudi Andrej Antolin iz Beltinec in Josip Prša iz Brezovice, ki pa nista bila zadeta in sta morijo preživela.

Pri spomeniku v obliki Triglava z imeni osmih talcev pri gozdičku v Črnskih mejah je bila spominska slovesnost prav na 31. marec letos ob 11. uri, uro pozneje, kot so bili talci ustreljeni pred 73. leti. Slovesnost je pripravilo Območno združenje borcev za vrednote NOB Murska Sobota - Krajevna organizacija Tišina in kljub dopoldanskemu dežju je bila udeležba izredno številčna, prišlo pa je tudi veliko število sorodnikov ustreljenih. Kulturni program so izvedli učenke in učenci Osnovne šole Tišina, nagovor pa je imel Viktor Vrečič, predsednik tišinske krajevne organizacije borcev za vrednote NOB.



Več v Kultura in izobraževanje