Na Ptujskem jezeru poginilo več kot 150 rečnih galebov

Obvestili so pristojne službe in stekla je akcija odstranjevanja poginulih ptic

Prlekija-on.net, nedelja, 8. april 2018 ob 15:23
Rečni galeb, foto: DOPPS - BirdLife Slovenia

Rečni galeb, foto: DOPPS - BirdLife Slovenia

V soboto, 7. aprila, ob 18.53 so bili na Ptujskem jezeru nizvodno od čistilne naprave na reki Dravi opaženi poginuli rečni galebi. Gasilci PGD Ptuj so pobrali nekaj poginulih ptic in jih predali dežurnemu delavcu VHS. Intervencijo so zaradi teme prekinili in so jo nadaljevali tudi v nedeljo.

24ur.com poroča, da bi naj poginulih ptic bilo več kot 150, med njimi so galebi in ujede. Opazovalec ptic Matej Gamser iz Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS) pa je za 24ur.com povedal, da mora strup, ki so ga price najverjetneje zaužile na polju, biti zelo učinkovit, saj so posamezne živali kar med letom padale v jezero in jih ob prihodu na kraj naleta niso mogli več rešiti. Iz DOPPS-a so obvestili pristojne službe in stekla je akcija odstranjevanja poginulih ptic. V prihodnjih dneh pričakujejo več informacij in rezultate analiz. Trenutno poteka akcija pobiranja kadavrov.

V nedeljo, 8. aprila, ob 8.55 pa je Uprava RS za zaščito in reševanje sporočila, da je na Kajuhovi ulici v Slovenski Bistrici poginilo 24 čebeljih družin zaradi še neznanega vzroka. O poginu so obveščene pristojne službe.



Več v Črna kronika