Srečanje s pesnikom in glasbeno skupino

Že petič Teden ljubiteljske kulture po vsej Sloveniji

Filip Matko Ficko, četrtek, 17. maj 2018 ob 08:20
Robert Titan Felix

Robert Titan Felix

Javni sklad za kulturne dejavnosti Republike Slovenije in Zveza kulturnih društev Slovenije letos že petič organizirata v dneh od 11. do 20. maja Teden ljubiteljske kulture. Tako se bo v tem času po vsem slovenskem kulturnem prostoru zvrstilo sigurno več kot tisoč kulturnih dogodkov, kajti ljubiteljska kultura zaradi svojih raznovrstnih oblik, vsebin in različnih nivojev zahtevnosti omogoča sodelovanje vsem družbenim skupinam in posameznikom, ne gleda na starost, geografsko, etnično ali katerokoli drugo pripadnost. Častni pokrovitelj Tedna ljubiteljske kulture 2018 je minister za kulturo Republike Slovenije Anton Peršak.

Literarni krožek DOSOR-ja, Doma starejših občanov Radenci, ki ga vodi upokojena prof. Bea Baboš Logar, se je v letošnje prireditve Tedna ljubiteljske kulture na področju Pomurja vključil z organizacijo predstavitve pesniške zbirke »Se še spomniš«, ki jo je letos januarja pri Založbi Volosov hram v Peklu pri Mariboru izdal ljubiteljski pesnik Ludvik Škaper iz Kupšinec pri Murski Soboti.

Ob pesniku Ludviku Škaperju je v predprostoru DOSOR-jeve knjižnice v torek, 15. maja popoldne, sodelovala tudi vokalno instrumentalna skupina »Cvetje v jeseni« iz Občine Tišina, ki jo vodi Ema Vezjak. V tej skupini, ki deluje že deseto leto in ima za seboj tudi že posneto zgoščenko, nastopa tudi Ludvik Škaper in sicer kot harmonikar. K nekaterim ljudskim napevom je za potrebe skupine in njenih nastopov »dopisal« še dodatne verze.

Udeleženke in udeleženci kulturnega popoldneva v DOSOR-ju so lahko prisluhnili pesmim, ki jih je bral pesnik Ludvik Škaper sam ali pa povezovalec programa (vaš poročevalec, spodaj podpisani). Tako so bili predstavljeni štirje cikli skupno 66 objavljenih pesmi v knjigi (Moji dragi -14 pesmi, Spomini na rodni kraj - 12 pesmi, Ljubezen in bolečina - 19 pesmi ter Idila v naravi - 21 pesmi), čeprav ima »kovač verzov« v domačem predalu še najmanj 200 zapisanih pesmi. Dosedanje delo ljubiteljskega pesnika in spodbudne besede za njegovo ustvarjanje v naprej je na kulturnem srečanju dodal predstavnik Založbe Volosov hram Robert Titan Felix.

Po uradnem delu kulturnega popoldneva v predprostoru DOSOR-jeve knjižnice je sledil še družabni del tik kavarnice »Traminček« v pritličnih prostorih tega doma, a zaključilo se je srečanje s pesnikom ob hladni sladici v tradicionalno odlični slaščičarni »Tropicano« v Radencih.

Foto: Marija Erveš



Več v Kultura in izobraževanje