Čaka jo veliko dela, a se ga ne boji

Slavica Mencinger (ZD Gornja Radgona) nova predsednica Sindikata delavcev v zdravstveni negi Slovenije (SDZNS)

Prlekija-on.net, četrtek, 17. maj 2018 ob 08:53
Slavica Mencinger

Slavica Mencinger

Pred nedavnim je potekala 24. redna letna in 7. volilna skupščina Sindikata delavcev v zdravstveni negi Slovenije (SDZNS), kjer so za novo predsednico izvolili Slavico Mencinger, diplomirano medicinsko sestro, zaposleno v Zdravstvenem domu (ZD) Gornja Radgona, doma iz Črešnjevcev pri Gornji Radgoni. Doslej je večinoma delala na primarni ravni v ambulanti splošne medicine, hkrati pa opravlja še delo v urgentni dejavnosti. Je tudi vodja nujne medicinske pomoči za področje zdravstvene nege in s tem vodja reševalne postaje ZD Gornja Radgona. Od leta 2014, ko je za en glas izgubila volitve za predsednico, je članica Strateškega sveta za področje zdravstvene in babiške nege, ki je strokovno posvetovalno telo ministra za zdravje. Na skupščini SDZNS leta 2014 je bila imenovana tudi v stalno delovno skupino za sistemske rešitve srednjih medicinskih sester, ki bi naj zagledale luč sveta z novelo Zakona o zdravstveni dejavnosti. "Žal se ni izšlo, kot bi se moralo, zato nas na tem področju čaka še veliko dela ob implementaciji v delovna okolja", pravi Mencingerjeva, ki je bila tudi članica sindikalne pogajalske skupine, ki se je v zadnjih mesecih pogajala z vladno stranjo o stavkovnih zahtevah, med drugim tudi glede uveljavitve standardov in normativov dela.

Na omenjeni skupščini se je sindikat seznanil tudi z rezultati raziskave Kliničnega inštituta za medicino dela, prometa in športa o obremenitvi in škodljivih vplivih za tipična delovna mesta v zdravstveni negi. Na temelju podatkov iz raziskave bo začel aktivnosti v zvezi s splošnim poklicnim zavarovanjem zaposlenih na področju zdravstvene in babiške nege ter oskrbe. Nova predsednica Slavica Mencinger je v predlogu programa dela za štiriletno mandatno obdobje izpostavila predvsem prizadevanje za doseganje dostojnega vrednotenja dela zaposlenih v zdravstveni negi in za izboljšanje delovnih pogojev. Pri tem je med drugim naštela dvig plač in odpravo varčevalnih ukrepov, uveljavitev kadrovskih standardov in normativov v zdravstveni negi, dodatke za neugoden delovni čas in ustrezno razporejanje delovnega časa ter odprtje kolektivne pogodbe za zdravstveno nego.

Pošten in enakovreden odnos do vseh zaposlenih

Tako je v programu dela za mandat 2018 - 2022 med drugim zapisala, da bo njeno delovanje temeljilo na poštenem in enakovrednem odnosu do vseh zaposlenih v ZN. Vse svoje znanje in sposobnosti bo usmerila v to, da bo dostojno in s ponosom zastopala interese vseh bolničarjev-negovalcev, medicinskih sester in zdravstvenih tehnikov v Sloveniji. "Od ustanovitve SDZNS pred 24 leti je bilo ogromno storjenega, za kar gre zahvala predhodnima predsedujočima in dobri ekipi sodelavcev, ter vseh dosedanjih članov RO. Zato bom lahko nadaljevala že začrtano pot in na tej poti dodala tudi svojo osebno noto. Tukaj predvsem gre za prizadevanje za doseganje dostojnega vrednotenja našega dela in izboljšanje delovnih pogojev. Zvišanje plačnih razredov za vse zaposlene v ZN, da bodo za svoje delo dostojno plačani in nagrajeni. Nadaljevala bom že začeti boj SDZNS za čimprejšnji sprejem kadrovskih standardov in normativov v ZN, saj predstavljajo edino orodje, s katerim lahko dokazujemo, koliko nas v procesu ZN manjka in kako obremenjeni smo. Zahtevamo višje plačilo dela na dan praznika, dela v nedeljo, ter nočnega dela in ustrezna ureditev drugih dodatkov za manj ugodne delovne pogoje, ter dosledno spoštovanje do prostega vikenda. Pravica do odmora in malice, priprava na delo, potni stroški, dopust, regres in ostale ugodnosti. Vsepovsod v javnem sektorju imajo možnost napredovati v nazive (mentor, svetnik, višji svetnik...), le MS smo do konca delovne dobe samo MS, čeprav smo uvedle mnoge generacije pripravnikov in bile mentorice, svetovalke mlajšim sodelavcem. Tudi to je eno izmed področij, ki ga je potrebno izpostaviti v naši poklicni skupini." je nova predsednica SDZNS nanizala le nekaj smernic svojega delovanja. Omenila je tudi: Dialog z vsemi vladnimi in nevladnimi organizacijami in institucijami; Pravno pomoč članom, solidarnost, ugodnosti ipd.; Pridobivanje novih članov; Nagrajevanje sindikalnih zaupnikov; Izboljšanje medsebojnih odnosov med zaposlenimi v ZN...

Že od ustanovitve SDZNS živi in diha s sindikatom

"V ZD Gornja Radgona sem zaposlena od samega začetka moje poklicne poti, ki se je pričela leta 1982. Do leta 2007, ko sem diplomirala na Fakulteti za zdravstvene vede UM in si pridobila naziv diplomirana medicinska sestra (DMS), sem večji del službovanja opravljala na primarnem nivoju v ambulanti splošne medicine, hkrati pa sem oz. še opravljam zahtevno delo v urgentni dejavnosti. Takoj po opravljeni diplomi sem prevzela še vodenje zdravstveno vzgojnega centra - ZVC in izvajanja preventive srčno žilnih bolezni za odraslo populacijo ter zdravstveno vzgojno delo v naši lokalni skupnosti. Skoraj hkrati sem postala tudi vodja NMP za področje ZN in kasneje tudi vodja Reševalne postaje, kar pa sem z mesecem majem predala v roke kolegu. Ti dve dejavnosti sta moje znanje in izkušnje samo še nadgradili in obogatili. Trenutno se ukvarjam z vzpostavitvijo centra za krepitev zdravja - CKZ, saj je naš zavod bil uspešen na razpisu za ta projekt, na kar sem izjemno ponosna, saj sem nedvomno s svojim dosedanjim delom na področju preventive k temu pravzaprav tudi sama veliko pripomogla", se nam je predstavila nova sindikalistka v zdravstveni negi Slavica Mencinger, ki svoje bogate delovne izkušnje predstavlja tudi kot predavateljica na raznih strokovnih srečanjih, zato ji tudi izkušenj nastopanja v javnosti ne manjka, čeprav se zaveda, da jo na tem področju čaka še veliko dela.

Polnih 24 let, torej od ustanovitve SDZNS živi in diha s sindikatom, saj je bila tudi na ustanovni skupščini 19.4.1994 v Ljubljani. "Najprej sem 15 let bila predsednica SE v ZD Gornja Radgona, potem en mandat članica RO za regijo Pomurje, zadnja štiri leta pa podpredsednica SDZNS, kjer sem pridobila še dodatne bogate izkušnje. Za razliko od mojih dveh predhodnic sama prihajam iz primarnega zdravstvenega okolja, zato zelo dobro poznam delo MS v različnih okoljih na tem nivoju, še posebej preobremenjenost MS v ambulantah splošne/družinske medicine, dispanzerski dejavnosti, problematiko patronažnih MS na terenu itd. Prav tako poznam kritične razmere kar se tiče standardov in normativov v sociali, saj imamo blizu dva velika domova za ostarele. Niso mi tuji tudi problemi na sekundarnem nivoju, vendar se zavedam, da ne tako dobro. V ta namen imamo v RO SDZN predstavnike vseh treh odborov - primarni, sekundarni, ter odbor za socialo in ne nazadnje predstavnika zasebnikov, od katerih se pričakuje pomoč, ko se obravnava specifična problematika, tako na ožjem področju, kot na nacionalnem nivoju v primeru potrebe", je še dejala Slavica Mencinger.



Več v Kultura in izobraževanje