Rekordno povečanje proizvodnje in nova delovna mesta skupine Carthago v Odrancih

Trenutno poteka temeljita nadgradnja in posodobitev uspešnih modelov znamke Carthago in Malibu, podjetje pa vlaga v širitev tovarne in išče nove sodelavce

Prlekija-on.net, torek, 22. maj 2018 ob 15:51
Carthago Odranci

Carthago Odranci

Nemška skupina Carthago spada s svojima znamkama Carthago in Malibu med vodilne proizvajalce prestižnih avtodomov v Evropi. Pomemben delež k temu je prispevalo podjetje Carthago d.o.o. v Odrancih, na severovzhodu Slovenije. V preteklem letu sta tako prodaja kot število zaposlenih zopet dosegla rekordno raven. V desetih letih od odprtja sodobne tovarne je proizvodni trak zapustilo že 20.000 vozilo. Ustanovitelj in lastnik podjetja Karl-Heinz Schuler zato pozitivno ocenjuje: »Naša širitev v Slovenijo je bila pogumna poteza, ki pa se je kmalu izkazala kot zelo pozitivna za vse vpletene

Izjemna zgodba o uspehu podjetja Carthago d.o.o. je ravno ob jubileju prejela nov zalet: trenutno poteka temeljita nadgradnja in posodobitev uspešnih modelov znamke Carthago in Malibu, podjetje pa vlaga v širitev tovarne in išče nove sodelavce.

Rekordne številke pri prodaji, proizvodnji in zaposlenih

Številke govorijo zase. Podjetje Carthago d.o.o. je v poslovnem letu 2017/18 ustvarilo 180 milijonov evrov prometa, kar v primerjavi z letom pred tem pomeni pomembno povečanje za približno 20 odstotkov. Zgodba o uspehu se nadaljuje tudi v tem poslovnem letu. Podjetje načrtuje izdelavo približno 4.350 avtodomov znamk Carthago in Malibu. Rekordne številke se beležijo tudi pri številu zaposlenih. Trenutno je zaposlenih 770 delavcev, kar pomeni 65 odstotno rast v primerjavi z letom 2015, ko je podjetje zaposlovalo 466 sodelavcev. Skupina Carthago poleti računa na nadaljnjo rast z novo in dodatno paleto produktov.

Priprave na novo sezono so trenutno v polnem teku. Pozornost je usmerjena v zmanjšanje skupne teže pri enaki opremljenosti vozil. Največje prenove bosta deležni Carthago seriji c-compactline in c-tourer. Slednji vozili bosta v prenovljeni preobleki letošnjega modelnega leta zopet postavljali nove smernice.

10 let delovanja tovarne v Odrancih, 20.000 vozil Carthago in Malibu

Podjetje Carthago d.o.o. je bilo ustanovljeno spomladi leta 2006. V popolnoma novi in sodobno opremljeni tovarni je bil dve leti za tem, avgusta leta 2008, izdelan prvi avtodom. Istega leta je tovarno zapustilo 77 avtodomov znamke Carthago, nato pa se je uspeh skokovito stopnjeval. Že leta 2011 je letna proizvodnja presegla mejnik 1.000 avtodomov. Dve leti pozneje, leta 2013, je proizvodni trak zapustilo 5.000 vozilo.

Istega leta je podjetje Carthago vpeljalo hčerinsko znamko Malibu. Medtem ko se je Carthago koncentriral na prestižni segment avtodomov, se je Malibu uspešno uveljavljal v višjem srednjem razredu vozil. Hkrati je znamka Malibu intenzivno vstopila tudi na trg komfortnih počitniških vozil, ki v zadnjem času beleži izrazito rast. Vsi modeli znamke Malibu se proizvajajo v Odrancih. 
Rezultat širitve: 9. aprila letos je podjetje Carthago d.o.o., le deset let po odprtju, izdelalo že dvajsettisoče vozilo. Tako kot pri prvem vozilu Carthago, ki je bilo izdelano v Odrancih, gre tudi pri jubilejni izdaji za model chic c-line. Tokrat je to chic c-line I 4.9 L, novost aktualnega modelnega leta.

Nenehna širitev tovarne in priprave na gradnjo nove strojne hale

Zaposleni in obiskovalci tovarne Carthago nenehno srečujejo gradbene stroje - že od samega začetka namreč poteka ciljno usmerjena širitev in izgradnja. V koraku s časom se nenehno investira v strojno opremo, ki dosega najvišje in najsodobnejše proizvodno-tehnološke standarde.

Leta 2008 je začel delovati nov obrat z 8.000 m² površine za namene proizvodnje in skladiščenja. Že dve leti po zaključku prve faze gradnje je bila dokončana druga proizvodna hala na dodatnih 7.000 m². Leta 2013 je sledilo še dodatno skladišče, v naslednjih letih pa še več dodatih novogradenj.

Tudi leto 2018, ko podjetje obeležuje 10. obletnico, zaznamujejo širitve. Junija bodo v Odrancih odprli nove proizvodne prostore z dodatnimi pisarnami ter dogradili prostore za zaposlene. Trenutno že potekajo priprave na izgradnjo dodatne strojne hale. Kot narekuje tempo podjetja Carthago, naj bi bil objekt končan še letos. Podjetje Carthago bo letošnje leto, vključno z izgradnjo preventivne požarne zaščite na vseh zgradbah, z investicijo v nove stroje ter modernizacijo poslovanja, vložilo približno 10 milijonov evrov. Zaradi hitro rastočega števila zaposlenih je v načrtu tudi širitev jedilnice. Direktorica Sandra Županec pravi: »Še naprej si prizadevamo za rast na vseh področjih.« Podjetje Carthago d.o.o. ne vlaga zgolj v nove zgradbe in stroje, temveč tudi v razvoj podobe sodobnega delodajalca.

Po desetih letih je podjetje trdno zasidrano na krajevni in regionalni ravni. Podpira tako Občino Odranci, kot tudi društva in socialne projekte. Na podlagi sodelovanja s šolami se podjetje že zelo zgodaj predstavlja potencialnim novim kadrom. Podjetje omogoča izvajanje praktičnega usposabljanja za različne profile poklicev, kot so: električar, mizar, lesarski tehnik, ključavničar, mehatronik in tehnik logistike.

Hitro rastoče število zaposlenih, ugodnosti za zaposlene, potreba po novih sodelavcih

Posledica hitre širitve proizvodnje je tudi hitra rast števila zaposlenih. Vodja proizvodnje Viktor Zimmermann in direktorica Sandra Županec sta v podjetju prisotna že od vsega začetka. Ponosna sta na doseženo v tem obdobju: »Na začetku nas je bilo v podjetju zaposlenih le nekaj sodelavcev, že leta 2015 pa smo imeli že več kot 500 zaposlenih.« Trenutno se število zaposlenih bliža rekordni meji 800-ih sodelavcev.

Ampak, tu se zgodba še ne konča. Podjetje Carthago d.o.o. si želi še naprej rasti in tako odpirati nova delovna mesta. Direktorica Sandra Županec: »Nove sodelavce, ki želijo prispevati k uspehu znamk Carthago in Malibu iščemo na vseh področjih.« Podjetje zagotavlja sodobno delovno okolje in tudi nadpovprečne ugodnosti zaposlenim. Poleg regresa za letni dopust v višini pribl. 1.200 evrov bruto, bo podjetje v tem letu izplačalo maksimalno, davčno oproščeno višino trinajste plače. Podjetje dnevno zagotavlja topel obrok. Zaposleni lahko izbirajo med petimi meniji ustrezne hranilne vrednosti. Podjetje posveča veliko pozornost promociji zdravja na delovnem mestu, pri čemer zagotavlja zaposlenim lokalno pridelano sadje okoliških pridelovalcev.

Družinski člani zaposlenih so prav tako vključeni v utrip podjetja. Za njih je vsako leto organiziran dan odprtih vrat, kjer spoznajo delovno okolje svojih najdražjih. Dogodek se zaokroži s prijetnim druženjem in pogostitvijo. Vrhunec leta pa predstavlja zaključna zabava v mesecu decembru, ki je organizirana za vse zaposlene.

V letu, ko podjetje praznuje 10. obletnico delovanja obrata v Odrancih, bo s posebnim dogodkom razveselilo tako zaposlene, kot tudi njihove družinske člane. Jeseni bodo obletnico podjetja pisali z veliko začetnico. In to povsem upravičeno, saj kot je povedal ustanovitelj podjetja Karl-Heinz Schuler: »si dandanes podjetja Carthago brez tovarne v Odrancih in slovenskih kolegov ne moremo več predstavljati



Več v Gospodarstvo