Od Maistra preko NOB do osamosvojitve 1991

Ob 25. maju, nekdaj Dnevu mladosti, zbrani veterani v Vidmu

Filip Matko Ficko, petek, 25. maj 2018 ob 16:52
Pozdrav Katice Leskovar, tajnice KO ZZB za vrednote NOB

Pozdrav Katice Leskovar, tajnice KO ZZB za vrednote NOB

Krajevna organizacija Zveze združenj borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja Videm je 25. maja ob 11. uri pri spomeniku padlim borcem v NOB in žrtvam fašizma (33 posameznic in posameznikov) pred stavbo Kulturnega in upravnega središča Občine Sveti Jurij ob Ščavnici zbrala predstavnike veteranskih organizacij iz časov NOB v letih 1941 - 1945 ter osamosvojitvene vojne leta 1991.

Vse je pozdravila tajnica Krajevne organizacije ZZB za vrednote NOB Videm, Katica Leskovar, ki je med drugim dejala: »...Žal med nami skoraj ni več tistih, ki so se v grozotah 2. svetovne vojne hrabro in junaško borili in nam izborili svobodo. Ne smemo jih pozabiti ! Pripovedujmo današnjim rodovom o njihovem junaštvu. Povejmo jim, da so se borili in umrli zato, da smo mi danes svobodni. Odločno nasprotujmo tistim, ki poskušajo zanikati in potvarjati resnico in hočejo odvzeti zasluge partizanskemu boju za svobodo Slovenije...«

Zbrane je pozdravil še župan Občine Sveti Jurij ob Ščavnici Miroslav Petrovič, dvema novima članoma organizacije ZZB za vrednote NOB sta bili podeljeni članski izkaznici, nato pa je sledil odhod v predavalnico - Zeleno dvorano Kulturnega in upravnega središča.

Predsednik Območnega združenja Zveze veteranov vojne za Slovenijo Gornja Radgona, Nikolaj Brus, je vsem predstavil predavatelja, le - ta, major Zdravko Stolnik, je najprej opomnil na čas bojev generala Rudolfa Maistra - Vojanova pred sto leti za severno mejo leta 1918/1919, zatem pa je v dveh šolskih urah podrobno predstavil čas desetdnevne vojne za Slovenijo 1991 na področju Prlekije oziroma podrobno v Gornji Radgoni. Bil je predvajan še kratek dokumentarni film o teh dogodkih.

Za zaključek je sledilo družabno veteransko srečanje s primerno pogostitvijo pri Lovskem domu Lovske družine Videm ob Ščavnici.



Več v Kultura in izobraževanje