V Oseku v Slovenskih goricah so zapele kose in kosci

Slavili so Dušan, Janko, Agata in Zofija

Prlekija-on.net, torek, 5. junij 2018 ob 07:23
Košnja v Oseku pri Sveti Trojici

Košnja v Oseku pri Sveti Trojici

Tam, kjer so že pred več kot 500 leti lomili kamen za gradnjo objektov, zlasti cerkva, v Oseku pri Sveti Trojici v Slovenskih goricah, aktivno deluje PGD Osek, ki je ob skrbi za požarno varnost in reševanje naravnih nesreč, gibalo kulturnega in družabnega življenja. Skozi leto pripravljajo številne dogodke in prireditve, ki jih obiskujejo domačini in tudi drugi gostje. Ena izmed odmevnejših prireditev je vsakoletno tekmovanje koscev in kosic, ki se pomerijo v košnji z ročnimi kosami. Tako so tudi minulo soboto na travniku Jožeta Žela, ki se nahaja tik ob gasilkam domu PGD Osek, pripravili tekmovanje v košnji, katerega se je udeležilo lepo število tekmovalcev in tekmovalk.

Udeležence tekmovanja in obiskovalce je najprej pozdravil predsednik PGD Osek Vlado Ploj, ki je z mikrofonom v roki tudi vodil prireditev. Vsem, ki so se udeležili tekmovanja, tekmovalcem in obiskovalcem, je zaželel uživanje ob prikazu in tekmovanju v košnji na stari način. Prisotne je pozdravil tudi župan občine Sv. Trojica, Darko Fras, ki je pohvalil gasilce, ki vsako leto v okviru praznovanja občinskega praznika, pripravijo to zanimivo etnografsko obarvano prireditev, s katero obujajo in ohranjajo običaje na vasi iz preteklosti. Da je potekalo vse po pravilih, so poskrbeli sodniki, ki jih je vodil Franc Marajh. Košnja je bila, zaradi visoke trave, dokaj zahtevna in je od kosca zahtevala veliko moči. Enemu izmed tekmovalcev pa se je med košnjo celo zvila kosa.

V košnji so se pomerili moški in ženske. Vsi pa so dokazali, da še znajo kositi, enako je to izven konkurence potrdil tudi župan. Gasilci so poskrbeli tudi za hrano in pijačo ter zabavo, za katero je poskrbel TRIO Mladih muzikantov. Za obiskovalce prireditve pa so gasilci pripravili bogat srečelov.

Štirje najboljši v različnih konkurencah in dve zmagovalni ekipi so prejeli lepa priznanja, in sicer so to, moški do 60 let, 1. Dušan Fekonja, nad 60 let pa Janko Pavlič. Ženske do 60 let, 1. mesto Agata Diemat, nad 60 let pa Zofija Fekonja. Ekipno je med moškimi zmagala ekipa iz Zgornje Velke (Vincenc Pivec, Janko Pavlič in Dušan Fekonja), med ženskimi ekipami pa ekipa v postavi: Slavica Knuplež, Agata Diemat in Zofija Fekonja.

Foto: Ludvik Kramberger



Več v Družabno