Obeležili so 40 let delovanja TD Negova-Spodnji Ivanjci

Priznanje TZS je šlo na pravi naslov

Prlekija-on.net, sreda, 6. junij 2018 ob 16:40
40 let TD Negova-Spodnji Ivanjci

40 let TD Negova-Spodnji Ivanjci

Minuli konec tedna je bil v Negovi, pravzaprav na tamkajšnjem srednjeveškem gradu, poseben dan, saj je Turistično društvo Negova-Sp. Ivanjci, ki s svojo dejavnostjo pokriva krajevni skupnosti Negova in Spodnji Ivanjci, slovesno obeležilo lep jubilej - 40-letnico obstoja in uspešnega delovanja. Ob tej priložnosti so v prostorih gradu Negova pripravili osrednjo slovesnost s kulturnim programom. Vse zbrane je nagovoril predsednik TD Negova-Sp. Ivanjci, Zdenko Bratuša, ki je med drugim dejal, da se društvo danes povezuje z različnimi ustanovami, ostalimi društvi ter posamezniki na področju občine in kraja. S svojo dejavnostjo vzpodbuja mlade za sodelovanje, za prepoznavanje preteklosti, svoj kraj pa želi predstaviti tudi širše in hkrati povezovati krajane. Sedanji predsednik Bratuša je tudi dejal, da je uspešnost delovanja društva odvisna od članov.

Župan občine Gornja Radgona, sicer Negovčan, Stanislav Rojko, je v svojem govoru povedal, da je TD preko svoje aktivnosti boter tega, da lahko danes sedijo v tej lepi dvorani gradu, in se jim zahvalil za vse, kar so storili do sedaj. Dodal je, da je TD Negova-Spodnji Ivanjci, v času obstoja opravilo veliko promocijo kraja Negova, kakor tudi občine Gornja Radgona. Društvu je zaželel, da bi še naprej skrbelo za promocijo turizma in ohranjanje kulturne in zgodovinske dediščine. Na področju, kjer deluje društvo, se nahaja veliko zanimivosti, ki jih turisti radi občudujejo. V prvi vrsti je mogočni srednjeveški Negovski grad, farna cerkev Marijinega Rojstva, ohranjeni Pranger, slatinski vrelci v dolini Ščavnice, Negovsko jezero, spomenik dr. Antona Trstenjaka in Ivana Krambergerja. Prav Ivan Kramberger, ki je pokopan na negovske pokopališču, je na Negovsko jezero pripeljal na deset tisoče turistov, od katerih jih je veliko obiskalo tudi Negovo.

Poleg župana Rojka so se proslave, ki se je odvijala v veliki, viteški dvorani negovskega gradu, udeležili tudi nekateri drugi gostje, kot so: ravnateljica OŠ Dr. Antona Trstenjaka Negova, Slavica Trstenjak, predsednik KS Negova Štefan Pucko, predsednik TD Sv. Jurij ob Ščavnici Janez Mir, častni občan občine Gornja Radgona Slavko Lončarič, predsednik DU Negova-Spodnji Ivanjci Karl Fleisinger in drugi. Predsednik društva Zdenko Bratuša je vsem dosedanjim predsednikom in zaslužnim izročil posebna priznanja. Priznanje pa je prejel tudi slavljenec, TD Negova-Sp. Ivanjci, in sicer od Turistične zveza Slovenije, katero je predsedniku Bratuši izročil predsednik Pomurske turistične zveze Uroš Kamenšek.

Kulturni program na prireditvi, ki sta jo vodili Petra Dumič Starovasnik in Tjaž Starovasnik, sta s svojim nastopom popestrili Tia in Zoja, predstavil pa se je tudi novoustanovljeni bend 8asic, ki ga sestavljajo učenke OŠ dr. Antona Trstenjaka Negova ter članice DU Negova-Sp.Ivanjci, ki so zapele nekaj pesmic. Ob jubileju so odprli tudi osveženo dokumentarno razstavo Negova skozi čas, na kateri so predstavili nove, več kot 200 let stare zapise in dokumente. Ob zaključku je za posebno glasbeno doživetje poskrbela izvrstna glasbenica Ditka z bendom.

Foto: Ludvik Kramberger



Več v Kultura in izobraževanje