Poročilo Hudega mačka

Uradno poročilo Grossmannovega festivala filma in vina 2010

Dejan Razlag, www.grossmann.si, četrtek, 5. avgust 2010 ob 14:03
Na uradni spletni strani Grossmannovega festivala www.grossmann.si so objavili uradno poročilo Grossmannovega festivala filma in vina 2010, kjer so predstavljeni impresivni podatki in vrtoglave številke, iz katerih lahko še enkrat ugotovimo, da je letošnji festival bil popoln uspeh in najboljši festival doslej.

V nadaljevanju je objavljeno celotno poročilo, ki ga lahko najdete na www.grossmann.si:

1. Filmska trgatev, knjižna bera, trikrat javni pogovor in Šok koridor

Nori teden mačjega klamoterjenja je obiskalo približno 12.000 izgubljenih duš, še posebej dogajanje čez vikend je pritegnilo trume romarjev iz najbolj oddaljenih kotičkov galaksije, ki so se šteli v tisočih, na Paradi pošasti pa so zgroženi smrtniki zabeležili skoraj 300 kreatur.
Naši obiskovalci so lahko uživali v nepozabnih pogovorih z ustvarjalci filmov, predstavljenih na festivalu, na zaključni prireditvi pa nas je obiskala ministrica za kulturo Majda Širca, ki je tudi predala Starega hudega mačka mojstru Joseju Mojici Marinsu. Od frapantnih 39 celovečercev in sapo jemajočih 42 kratkih filmov so napovedi avtorjev v za Grossmanna značilnem sproščenem vzdušju imeli Utelešenje zla ter retrospektiva Joseja Mojice Marinsa, Življenje in smrt porno tolpe (režiser Mladen Djordjević, mojster posebnih učinkov Miroslav Lakobrija, igralec Nenad Bekvalac), Besnenje, Darfur, Pobesneli Boll (pri vseh treh režiser Uwe Boll), Človeška stonoga (režiser Tom Six), Udarne novice (režiser Anders Banke), Srbski film (mojster posebnih učinkov Miroslav Lakobrija), Država mrtvih (Dinko Tucaković v družbi Vasilija Poliča), Prepovedani brez prepovedi (režiser Dinko Tucaković v družbi Slobodana Šijana), Zmaga pod soncem (pod budnim očesom Laibacha), Razdružene države Amerike (režiser Sašo Podgoršek in Laibach), Temni angeli usode (režiser Sašo Podgoršek in Demolition Group), Zvezdne razbitine (režiser Timo Vuorensola), Kuzle (režiser Matjaž Mrak), Prepovedana ljubezen (igralec Nenad Bekvalac), Vinopiri: ledena trgatev (režiser Vitomir Kaučič) in Nevarna Nancy (mojster posebnih učinkov Miroslav Lakobrija). Tekmovalni program dokumentarcev je vseboval tudi dve evropski premieri, The Heart is a Drum Machine Christopherja Pomerenkeja ter Blood into Wine Ryana Pagea in Christopherja Pomerenkeja. Slednji je s svojo elegantno povezavo vina, glasbe in filma bil še posebej pisan na gričkasto Grossmannovo kožo. Srh zbujajoči Vrt mučenja/Torture Garden je ponudil 12-urni maraton z osmimi odbitimi filmi kultne DVD založbe Mondo Macabro, v off programu pa je bil prikazan tudi mračni triler Kurba Reinerta Kiila, ki ga je ponudil vodilni danski založnik kultnih in art naslovov Another World Entertainment.

Poleg osrednjih treh javnih tribun: pogovora z Josejem Mojico Marinsom, ki ga je vodil predsednik žirije za Hudega mačka Dinko Tucaković, pogovora z Uwejem Bollom, ki ga je vodil član žirije za Slakovega hudega mačka Alin Ludu Dumbrava, ter pogovora z Laibach, ki ga je vodil Nenad Bekvalac, se je taisti Nenad Bekvalac predstavil tudi z novo živo oddajo Šok koridor, v kateri je predstavljal nenavadni svet šokumentarcev. Ob okrogli mizi o digitalni produkciji z gosti Timom Vuorensolo, Andersom Bankejem in Diegom Menendesom je svojo novo knjigo z naslovom Digitalna filmska revolucija predstavil Aleš Blatnik.

2. Krvave simfonije, fotografije, slikarije in pošastne požrtije

Med številnimi glasbenimi dogodki je bil najbolj glasen petkov Rock Hard večer, pripravljen v sodelovanju s slovensko izdajo priljubljenega nemškega metal magazina. Na njem so z zgodovinskim nastopom, podprtim s festivalu nadvse prikladnimi projekcijami in jagodnim izborom repertoarja svojo prvo 30-letnico obeležili legendarni Laibach. Poleg njih so navdušili Aperion, Dekadent, Gonoba in Before the Murder. V glasbenem delu festivala so eksplozivno nastopili še Hladno pivo, Demolition Group, Stekli psi, Rok Predin, Odpisani, Obnounce, Nero Burns, Na lepem prijazni in Ludvik Bagari, Cypher Louis, Kanalizacija 3, Broken Trigger in Stream.

Med festivalom si je bilo v Galeriji Antona Trstenjaka moč kar trikrat napasti oči ob mojstrskih fotografijah Edvarda Pintariča, ki so nastale na lanski Zombi paradi, hudomušnih karikaturah beograjskega umetnika Jakše Vlahovića ter na instalaciji z naslovom Pošastna pojedina, kjer je svoje osupljivo znanje in navdih na ogled postavil Šlosart, ki je poskrbel tudi za orjaškega prežečega pajka, ki je čuval vhod v Kino dvorano kulturni dom.

3. Nebeške prelesti vinskega programa

Vinski program je na sedaj že tradicionalni otvoritveni simbolični vinski cesti ponudil prešerno degustacijo tekmovalnih vin. Zbrani filmski gostje in obiskovalci so nebeške užitke Prlekije okusili s šiponom 2009 iz kleti Jeruzalem Ormož ter rumenim muškatom 2009 iz kleti Ljutomerčan, obe sta nastopili pod okriljem podjetja Puklavec & Friends, se opogumili s tigrovim vinom iz kleti Radgonskih goric, se razigrali ob zweigeltu 2008 iz kleti Turistično vinogradniške kmetije Hlebec ter nazdravili z rumenim muškatom Vinogradništva družine Kos. Četrtkov Salon filma in vina je popeljal obiskovalce v svet čarobnih okusov najplemenitejših prleških šiponov ob spremstvu uglednih enologov Antona Vodovnika in Tadeje Vodovnik Plevnik, že dopoldne pa so lahko po Poti filma in vina v sproščeni družbi naših filmskih gostov pohajkovali mimo kulturnih znamenitosti, kot sta cekev Svete trojice v Mali Nedelji in vodnjak Cirila in Metoda v Kršovščaku. Pohodniki so se v Drakovcih ustavili v rojstni hiši drznega pionirja dr. Karola Grossmanna, ki je leta 1905 posnel prve slovenske filmske zapise. Naslednja postaja je bila Turistična kmetija Žinko, kjer so si v njihovi posebni Grossmannovi spominski sobi udeleženci pohoda skupaj ogledali filme, ki jih je ta veliki in nemirni duh posnel le deset let po iznajdbi novega medija. Mnogi od tujih gostov, pa tudi drugih pohodnikov so tako prav na letošnjem festivalu doživeli svoje prvo srečanje z Grossmannovo abecedo slovenskega filma.

4. Subkulturna tržnica in Parada pošasti

Čez vikend je na Glavnem trgu potekala tudi Subkulturna tržnica, kjer so obiskovalci v magičnem ambientu umetelno opremljenih šotorov in stojnic lahko prišli do DVD-jev, CD-jev, knjig, stripov, majic, našitkov, brutalnih modnih dodatkov, glasbenih in drugih potrebščin, ki so jih nudili Subkultura, Šlosart, Demiurg, Mladina DVD, Rock Shop Low-C, usnjar Jože Farič, Strip Core ter Chillum.

Na zaključni dan festivala je potekala razigrana, a besna Parada pošasti, monstruozno čudovitih bitij in entitet, ki so take postale zahvaljujoč mukotrpnemu, a brezhibno mojstrskemu delu profesionalnih filmskih ekip za posebne in vizualne učinke Lakobrija FX in Mad Squirrel FX iz Beograda. Parado je vodil divji (mogoče še preveč) Pošastni tovorjak, na katerem so z izjemno vnetljivim voodoo rock'n'rollom navduševali v pošasti transformirani Nero Burns. Še pred vžigom Pošastnega tovornjaka je pred zbrane horde mnogorodnih monstrumov na mogočni kočiji nastopil sam grobarski car Coffin Joe v spremstvu prestolonaslednice, vampirske kraljice Lizvamp. Še pred njegovim govorom je zbrana množica nevernikov lahko prisluhnila še absolutni metal legendi Maxu Cavaleri, ki je rojaka in starosto Coffin Joeja tudi napovedal in obenem izrazil globoko podporo Grossmannovim pošastnim namenom.

5. Mala delavnica groze že v tretje

Že tretje leto je med festivalom potekala Mala delavnica groze, v kateri se kalijo nove generacije drznih Grossmannovih vizionarjev. Po zgledu kultne Male prodajalne groze našega nagrajenca za življenjsko delo iz leta 2008 Rogerja Cormana (mimogrede: Hollywood mu je oskarja za življenjsko delo podelil pičlo leto kasneje) morajo prijavljene filmske ekipe svoje kratke žanrske filme posneti v dveh dneh in eni noči. To je uspelo vsem štirim neustrašnim filmskim gverilcem. Poleg zmagovalca Matevža Jermana s filmom Balada so se izkazali še Gašper Antauer s Šupakfejsom, Tina Ščavničar s filmom Buka ili kako sam hteo nahraniti životinje ter Jernej Cencič s Slabo Kupčijo. Ekipam iskreno čestitamo! Vi ste prihodnost slovenskega fima!

6. Zanimivosti iz sveta logistike in spletne statistike


Naši gostje so z letali preleteli 99.800 kilometrov. Podegustirali smo preko 500 buteljk odličnega prleškega vina, ki je popolnoma navdušilo naše goste. 17 bendov, ki je nastopilo na glasbenih dogodkih, je štelo 94 članov. V hotelih in turističnih kmetijah smo gostili 95 gostov in sestavili preko 400 nočitev. Samo naši šoferji so prevozili preko 12.000 km (prevozi do domov in letališč), veliko gostov pa je prišlo z lastnimi prevozi tudi od zelo zelo daleč (Anders Banke z družino iz Švedske, Alin Ludu Dumbrava iz Romunije, Jakša Vlahović in Mladen Djordjevič iz Beograda, šef Another World Entertainmenta Jan Schmidt z letalom iz Danske…).

V času trajanja festivala je naša prečudovita spletna stran bila obiskana več kot 10.500-krat, v času od zagona operacije Grossmann 2010 sredi aprila do zaključka festivala pa je zabeležila preko 33.900 imenitnih obiskov iz velike večine držav sveta. Največ obiskov je seveda bilo iz Slovenije, sledijo Hrvaška, Srbija in Nemčija, nato pa se vrstijo ZDA, Avstrija, Španija, Italija, Norveška, Francija, potem je na vrsti skrivnostna neznana država (morda izven kartirane galaksije), ter kot zadnja, ki presega 100 obiskov, Velika Britanija, da ne bi zdaj slučajno naštevali vseh držav sveta.

Zaenkrat se je o mačjih sladkih grehotah razpisalo oziroma jih v objektiv ali pak v hladno oko kamere ujelo več kot 30 medijev, poleg vseh pomembnih slovenskih medijev tudi vodilna angleška filmska revija Screen International, razen srbske nacionalne televizije RTS pa še kup izbranih in vidnih medijev v Srbiji, Bosni in na Hrvaškem, da o mogočnem nemškem Rock Hard magazinu sploh ne govorimo.

7. Sklep

Za celotedensko uživanje v brezplačnih projekcijah fantastičnih filmov, gromoglasni glasbi, brezplačnih degustacijah vrhunskih vin, iskrivih javnih tribunah ter osupljivih razstavah je bilo treba ob obisku vseh koncertov in brez Grossmannove kartice ugodnosti (za katero sicer vemo, da je nepogrešljiva) ter brez računanja Torture Gardena (v katerem se že iz vljudnosti zdrži do konca), ako niste ravno kupili vstopnic v predprodaji, odšteti strahovitih 50 evrov, ob nakupu v predprodaji pa nezaslišanih 42 evrov. In to samo zato, ker vas imamo radi! Srečni in zadovoljni smo kot izkušeni vinogradnik, ki po celoletnem marljivem in natančnem delu s prešernim zadovoljstvom opazuje goste, kako opotekaje zapuščajo njihovo klet in si pri tem zadovoljno žvižgajo med goste brke.

Na naši strani si lahko ogledate prekrasne galerije, atraktivne video reportaže, divje napovednike, gromke glasbene videe in še marsikaj! Seveda vam bomo iz gore neverjetnega materiala, ki so ga naše enote posnele na terenu, sproti dodajali vse prej naštete Grossmannove sladkosti na program ene in edine Grossmann TV! Ni še konec, spoštovani publikum, to začetek je lepega prijateljstva! Ostanite še naprej priklenjeni na Grossmannovo pošastno, a užitka polno kolesje!


Več v Družabno