Odprta Podzavest

Razstava likovnih del Tatjane Mijatović v Methansovi hiši v Zgornjem Dražen Vrhu

Filip Matko, petek, 6. avgust 2010 ob 10:19
Otvoritev razstave Tatjane Mijatović

Otvoritev razstave Tatjane Mijatović

V četrtek, 5. avgusta ob 19. uri je bilo izredno slovesno v Methansovi domačiji v Zgornjem Draženskem Vrhu 36, kjer so odprli razstavo likovnih del Tatjane Mijatović iz Radenec. Gre za že tretjo samostojno razstavo Tatjane Mijatovič letos, ki se s slikarstvom ukvarja zadnja tri leta.

O vlogi Methansove domačije je spregovoril lastnik Leopold Methans iz Spodnje Velke, vse zbrane pa je prišel prisrčno pozdravit tudi župan Občine Šentilj, Edvard Čagran, Strokovno je dela ocenila akademska slikarka in magistra kiparstva Saša Bezjak, ki je za slikanje Mijatovićeve dejala, da gre za eksperimentalno slikarstvo. Prav pri Saši Bezjak je tri leta obiskovala likovno delavnico Tatjana Mijatović, ki je tudi članica Društva upokojencev Radenci in ji je zatorej tokrat posebej čestitala predsednica tega društva Marija Erveš.

O slikarstvu svoje mame pa je čisto po svoje povedala Sara Mijatovič: »Mamina dolgoletna želja se je končno uresničila. Pred tremi leti je v nekem lokalnem časopisu zasledila oglas za likovno delavnico v Gornji Radgoni, in meni nič tebi nič, se je odločila, da se ji pridruži. Doma smo bili sprva skeptični, spraševali smo se, če je to ena njenih muh enodnevnic ? Že v naslednjih dneh je v domači kuhinji zavladal pravi slikarski kaos. Čopiči, platna, barve povsod…tudi po tleh. S sestro Evo sva jo opazovali in postali mamin prvi kritik nastalih del. Velikokrat sva bili presenečeni nad njenim načinom dela, saj se je večkrat zgodilo, da je slika, ki sva jo zvečer videli, imela zjutraj povsem drugačno podobo. Mama je zelo energična in radovedna slikarka. Ko ustvarja, tudi raziskuje in ko mislimo, da je dosegla maksimum, da bolje več ne more biti, nas preseneti z nekim povsem novim, drugačnim izdelkom. Torej je tudi v slikarstvu radovednost lepa čednost. S sestro z veseljem ugotavljava, da je mama našla smisel in novo pot v slikanju. Vesela pa je tudi mama. Niti v sanjah si ni predstavljala, da bo nekega dne samostojno razstavljala.«

Tokratna razstava pod naslovom Podzavest bo v Methansovi domačiji odprta do 5. septembra.


Več v Kultura in izobraževanje