Mačje mesto v Radencih obiskalo več kot 5 tisoč obiskovalcev

Park Radencev so od 22. do 24. junija zavzele mačke, mačice, mačjeljubci in vsi znanja in zabave željni

Prlekija-on.net, torek, 26. junij 2018 ob 08:06
Mačje mesto v Radencih

Mačje mesto v Radencih

Park Radencev so od 22. do 24. junija zavzele mačke, mačice, mačjeljubci in vsi znanja in zabave željni. Potekal je namreč IV. Družinski festival Mačje mesto, ki ga je s partnerji pripravila Občina Radenci. Na Festivalu, ki je letos prvič trajal tri dni, je več kot 5000 obiskovalcev uživalo v kar 50 različnih dejavnostih, za katere je skrbelo 120 izvajalcev in prostovoljcev. Vsak je lahko našel nekaj zase, od najmanjših do tistih mladih po srcu. Največ obiskovalcev je pritegnil nastop Nece Falk in trenutno najbolj vročega raperja pri nas - Nipkeja. Tridnevni festival je z ustvarjalnimi delavnicami, kulturnimi vsebinami, športno-rekreativnimi aktivnostmi, kulinariko in drugimi spremljevalnimi dejavnostmi postavil Radence na turistični zemljevid družinskih festivalov.

Festival, ki je v zadnjih treh letih pridno pridobival na prepoznavnosti, je letos v razširjeni tri dnevni obliki privabil zavidljivo število obiskovalcev. Zanimivo dogajanje je bilo prilagojeno za majhne in velike otroke, petkov in sobotni večer pa sta bila rezervirana za starše, ki so se lahko zabavali ob glasbi skupin Leonart ter Džezzva. Obiskovalci so si v okviru festivala lahko ogledali tudi vse tri filme o Kekcu. Avtor Kekca, Josip Vandot, je pred II. sv. vojno pa je služboval na železnici v Slatini - Radencih. Avtor besedila Kekčeve pesmi pa je rojen Radenčan Kajetan Kovič, ki je tudi avtor najslavnejšega mačkona v Sloveniji, Mačka Murija. Le ta je glavni krivec za nastanek in idejo Mačjega mesta.

Čeprav je petek postregel s slabim vremenom, to ni ustavilo mačje dobre volje. Tržnica lokalnih dobrot, otvoritev likovne kolonije in miškino gledališče ter ostale dejavnosti so nemoteno potekali v avli Osnovne šole Kajetana Koviča in v notranjosti Zdravilišča Radenci.
Prvič letos je v okviru Mačjega mesta potekal tudi literarni natečaj z naslovom Sanje so velika skleda. Natečaj je bil namenjen osnovnošolcem zadnje triade. Njihove prispevke, je pregledala in ocenila žirija, ki jo sestavljajo Franci Just (predsednik žirije), Feri Lainšček, Bea B. Logar in Nino Flisar. Zmagovalca so razglasili na festivalu Mačje mesto. 1. Absolutno denarno nagrado, 100 evrov je prejela skupina učenk in učencev 7. in 8. razreda OŠ Kapela z pesniškim besedilom pod naslovom »Barve mojega sveta«.

Petkov večer se je zaključil s slavnostno akademijo, na kateri je mag. Norma Bale predstavila monografijo o Radencih, podelila pa so se tudi občinska priznanja. Prvi festivalni dan je zaokrožil nastop skupine Leonart.

Vreme je organizatorjem ustreglo v soboto, vse sobotne aktivnosti so potekale po načrtu. V Krčmi pri veseli kravi so si otroci lahko privoščili pomarančne mačje brke, potekalo je tekmovanje v kuhanju štajerske kisle žüpe, tržnica lokalnih dobrot pa je ponujala domače specialitete. Pri Muzeju so otroci uživali v ustvarjalnih delavnicah kot so poslikava obrazov, izdelavi mačkonov iz različnih materialov, likovnem ustvarjanju v različnih tehnikah ter izdelavi žonglerskih žogic in učenju žongliranja. V Mačjem parku pa so v izvedbi Društva prijateljev Waldorfske pedagogike Modra Luna, trenirali svoje mačje tačke v hoji na hoduljah, pripravi mačjega čaja ter mačji masažo. Ves čas so jim bila na voljo tudi napihljiva igrala, vožnje z gokarti ter jahalni kotiček. Za večen spomin pa je poskrbelo mačje fotografiranje pred Fotoboxom. Popoldan je bila večina oči uprta na Mačji oder, kjer so nastopali Duo Propöler, Andrej Rozman Roza, Neca Falk ter Nipke.

Neca Falk je navdušila otroke, z nostalgijo v očeh pa so z njo zapeli tudi starši. Ob tej priliki je Neca Falk napovedala tudi pomembno obletnico največjega slovenskega mačka: »Maček Muri me glasbeno spremlja že 34 let in drugo leto pripravljamo veliko slavje saj bo ob 35. obletnici uglasbitve Mačka Murija izšla tudi vinilska plošča«.

Tudi sobotni večer je bil rezerviran za mlade po srcu, ki so na terasi Hotela Radin uživali v etno jazz melodijah skupine DžeZZva.

Nedelja se je pričela s pohodom po mladostnih poteh Kajetana Koviča in se nadaljevala s sveto mašo v Kapelici Sv. Ane, ki je privabila številne vernike iz lokalne skupnosti. Nato so v izvedbi Centra eksperimentov Maribor potekale eksperimentalne delavnice, Vesna Radanović pa je pripovedovala pravljice. Otroci so lahko tudi risali na murske kamne z mačjimi repki.

Nedelja, kot tudi sam Festival sta se zaključila z otvoritvijo razstave 1. Likovne kolonije z desetimi sodelujočimi ljubiteljskimi in akademskimi slikarji, v prostorih občine. Dela, ki so jih umetniki ustvarjali od petka do nedelje bodo na ogled postavljena tudi na 9. Salonu Traminec, ki bo letos 27. avgusta ponovno potekal v Zdraviliškem parku Radenci.

Direktorica občinske uprave, Mojca Marovič je z odločitvijo, da se festival razširi več kot zadovoljna: »Danes, ko zaključujemo tridnevni festival, se z zadovoljstvom oziramo v preteklost in hkrati kukamo v prihodnost. Nadgradili smo festival, ugotavljamo, da nas je obiskalo več kot 5000 ljudi, zvrstilo se je več kot 50 delavnic. Na tem mestu se zahvaljujem vsem, ki so sodelovali, občinskemu svetu in županu Občine Radenci, za posluh ter finančno podporo. Projekt je bil sofinanciran s sredstvi Evropske unije; Evropskega sklada za regionalni razvoj (naložba v vašo prihodnost) in sredstvi proračuna RS. Hvala tudi sodelujočim partnerjem: Zavodu za turizem in šport Radenci, Sava Turizmu d.d. Zdravilišču Radenci in Turističnemu društvu Radenci

Vodja projekta Mačje mesto, mag. Norma Bale: »Za otroke je dovolj dobro le najboljše in to nas je vodilo pri sestavljanju programa četrtega Mačjega mesta. Potrudili smo se, da smo zagotovili mnoštvo različnih vsebin in obisk potrjuje, da smo naredili prav! Z velikim veseljem, se že zdaj pripravljamo, na peto Mačje mesto. Tako da že zdaj MIJAV in vabljeni!«