Severovzhod države že nekaj dni brez helikopterskega reševanja

38 let star helikopter, ki je za ta namen na voljo in je v lasti slovenske policije, je v okvari

Prlekija-on.net, četrtek, 28. junij 2018 ob 12:48
Helikopter v Ljutomeru

Helikopter v Ljutomeru

Severovzhodni del države je že od te nedelje brez helikopterske nujne medicinske pomoči, saj je edini, 38 let star helikopter, ki je za ta namen na voljo in je v lasti slovenske policije, v okvari, poroča MMC RTV Slo.

V letu in pol, odkar HNMP deluje v tem delu države, je bilo samo na območju Ljutomera več kot 15 intervencij. Lani so jih v severovzhodnem delu opravili več kot 150, samo letos pa so poleteli že več kot 120-krat.

Vodja Centra za nujno medicinsko pomoč in reševalne prevoze Maribor Štefan Mally, je za MMC potrdil, da so neoperabilni, o čemer so obvestili tudi center za obveščanje oziroma regionalne centre.

Pristojna ministrstva ob tem opozarjajo, da naj čim prej nabavijo helikopter, ki bo namenjen le za reševanje ljudi, saj sedaj uporabljajo policijski helikopter, ki je prirejen v to delovanje, pa je ob tem povedal pomočnik direktorja za zdravstveno nego ZD Maribor Aleksander Jus.

Z ministrstva za notranje zadeve so sicer sporočili, da okvaro na starem helikopterju že odpravljajo. Šlo naj bi za manjšo tehnično napako.

Helikopter je v Ljutomeru na zadnje posredoval pred enim tednom, ko se je tudi okvaril, je pa s petkom, 29. junija spet na delu.



Več v Črna kronika