Gasilci in gasilke PGD Lešane prevzeli novo gasilsko vozilo

Brez donatorjev in darovalcev bi bilo zelo težko

Prlekija-on.net, petek, 29. junij 2018 ob 09:09
Gasilci in gasilke PGD Lešane imajo novo gasilsko vozilo, foto: Ludvik Kramberger

Gasilci in gasilke PGD Lešane imajo novo gasilsko vozilo, foto: Ludvik Kramberger

Na športnem igrišču v Lešanah, v občini Apače, je potekala slovesnost ob sprejemu novega gasilskega vozila GW-1, ki ga je s pomočjo donatorjev in darovalcev nabavilo PGD Lešane. Slavnosti se je, ob gasilkah in gasilcih iz PGD: Spodnja Ščavnica, Žiberci, Žepovci, Sv. Ana, Lutverci, Apače, Podgorje in še katerega, udeležilo veliko obiskovalcev in gostov, mad katerimi tudi: župan občine Apače Franc Pižmoht, predsednik in poveljnik GZ Gornja Radgona Peter Cvetkovič in Stanislav Bratuša, poveljnik Civilne zaščite občine Apače Andrej Rugole, občinski gasilski poveljnik občine Apače Peter Horvat, bivša predsednika PGD Lešane Franc Kardinar in Roman Bek ter domači župnik Janez Ferencek. Prireditev, ki jo je vodila Petra Kozic, je s svojim nastopom popestrila Pihalna godba Apače, recitatorja Lana Voršič in Žiga Kozic, Florjanovi pevci in Folklorna skupina Vrisk Apače.

Udeležence prireditve in goste je najprej pozdravil predsednik PGD Lešane Anton Lorbek, ki je med drugim dejal: »Tradicija gasilstva v apaški dolini je več kot 130 let in smo v občini najmlajše gasilsko društvo (ustanovljeno leta 1946 op.p.), sem, in smo ponosni na to, da so v vasi Lešane pred več kot sedmimi desetletji živeli vaščani, ki so imeli voljo in pogum, ter v težkih povojnih časih ustanovili PGD Lešane. Začetki delovanja društva so bili skromni. Društvo je v začetku potrebovalo opremo in izurjenost, da so lahko pomagali ljudem v nesrečah. Z veliko truda, prostovoljnega dela in ob veliki pomoči prostovoljnih prispevkov vaščanov Lešan in sosednjih vasi se je društvo razvijalo vse do danes«. Predsednik je tudi nanizal kronologijo razvoj društva skozi njegov obstoj. Ponašajo se z dvorano, ki služi vsem vaščanom Lešan in Nasove ob raznih prireditvah. Med 151 člani, kolikor šteje društvo, imajo tudi usposobljen kader, ki obvlada sodobno opremo za gašenje. Ob koncu nagovora se je zahvalil vsem, ki so pripomogli k razvoju društva in posebej tistim, ki so prispevali sredstva za nabavo tega novega gasilskega vozila. Teh je zelo veliko, lep delež pa je prispevala tudi občina.

Obiskovalce je nagovoril tudi župan Franc Pižmoht, ki je izrazil zadovoljstvo, da lahko sledi predaji novega gasilskega vozila, ki bo služilo gasilcem za njihovo delovanje. Dejal je še, da imajo v oblini Apače najstarejša gasilka društva, ki s svojo dejavnostjo pomagajo, ko se izkaže potreba in dodal: »Gasilci ste prvi, ki priskočite na pomoč v nesrečah«. Zahvalil se je gasilcem, donatorjem in občanom, da s svojimi prispevki podprli nakup vozila. Nagovor pa je zaključil z besedami: »Vesel sem, da sem danes med vami, preživite lep današnji popoldan na tej prireditvi«. Prisotne je pozdravil tudi poveljnik GZ Gornja Radgona Peter Cvetovič. Po predaji ključev vozniku, predal mu jih je poveljnik Damjan Žižek, in odkritju avtomobila, kjer sta zastavo snela predsednik Anton Lorbek in poveljnik društva Damjan Žižek, je novo vozili blagoslovil župnik Janez Ferencek, ki je ob tem pohvalil gasilce, da nudijo prostor krajanom, ko spletajo vence za okrasitev cerkve in nabožnih spomenikov. Slavje se je končalo z veliko gasilko veselico, kjer so za zabavo poskrbeli Razgaljeni muzikantje, za popestritev prireditve pa sta s svojim nastopom poskrbela znana hrvaška pevca Ivana Kovač in Dražen Zečić.



Več v Kultura in izobraževanje