Izmed več kot 300 vzorci, so izbrali najboljše jurke, šmarnice, klintone, izabele, ...

Prvič po priznanju samorodnic kot aromatizirane fermentirane pijače, so pripravili Festival jurka, šmarnica, klinton in drugo podelitev priznanj tovrstnih pijač, ki so dolga leta pri nas bile prepovedane

Prlekija-on.net, petek, 29. junij 2018 ob 09:46
Festival jurka, šmarnica, klinton

Festival jurka, šmarnica, klinton

V dnevnem baru "Geza se zeza Pub" v Beltincih je v soboto, 23. junija, potekal, lahko bi rekli, zgodovinski dogodek. Prvič po priznanju samorodnic kot aromatizirane fermentirane pijače, so pripravili Festival jurka, šmarnica, klinton in drugo podelitev priznanj tovrstnih pijač, ki so dolga leta pri nas bile prepovedane.

Na stotine, večinoma ljubiteljskih "pridelovalcev" samorodnic, predvsem s severovzhoda države, kakor tudi iz sosednje Hrvaške in Madžarske je svoje pijače prineslo v Beltince, kjer so najprej naredili posebno selekcijo in so izmed več kot 300 vzorci, izbrali najboljše jurke, šmarnice, klintone, izabele, ... Kot je povedal organizator dogodka Geza Farkaš, so se dogovorili za enotno ocenjevanje vseh vrst teh domačih pijač, od šmarnice, do jurke, klintona, gemaja ..., nagrade so podelili samo tistim, ki so dosegle število točk za zlato medaljo. In takšnih je, po oceni dveh mladih strokovnjakov Katarine Puhan iz Bogojine in Doriana Gjerkeša iz Fikšincev, na letos drugem tovrstnem ocenjevanju bilo kar nekaj. Te so bile podeljene na prvem Festivalu jurka, šmarnica, klinton, v Dnevnem baru »Geza se zeza Pub« v Beltincih.

Zlata priznanja je prejelo 41 pridelovalcev, to so: Martin Kociper, Kavaš Franc (oba iz Odrancev), Društvo vinogradnikov in sadjarjev Odranci, Josip Švenda, Stanko Černela, Manuela Vida, Pavel Horvat, Jože Casar (vsi iz Filovcev), Gizela Bohar, Vlado Vlaj (oba iz Bodoncev), Boris Koler, Vladimir Marko (oba iz Nasove), Drago Gorza (Markovci), Štefan Grah (Adrijanci), Robert Madjar (Brezovci), Edi Titan, Milan Celec, Branko Merklin (vsi iz Černelavcev), Danijel Trboča, Danijel Uljančič (oba iz Kobilja), Avgust Horvat (Dobrovnik), Branko Mesarič (Beltinci), Ivan Klemenčič, Ivan Mezga (oba iz Selnice - Hrvaška), Danijela Nemec (Nuskova), Družina Lipič (Strehovci), Družina Magdič (Renkovci), Franc Sovič (Segovci), Branko Gašparič (Šafarsko), David Petran (Gibina), Vilijem Krepek, Karel Lampreht (Vurberg), Jože Trep (Sp. Duplek), Kepe Štefan (Gaberje), Aleksander Cvitanič (Zamušani), Branko Sitar (Kungota pri Ptuju), Sebastjan Gjerkeš (Lendavske gorice), Ladislav Trojak (Čentiba), Stanko Puhan (Bogojina), Mirko Poredoš (Ižakovci) in Karel Šinko (Rogašovci).



Več v Kultura in izobraževanje