»Mokra torta« pred poletnimi počitnicami

Zaključek sezone literarnega krožka v DOSOR-ju

Filip Matko Ficko, petek, 29. junij 2018 ob 12:50
Zaključek sezone literarnega krožka

Zaključek sezone literarnega krožka

DOSOR, Dom starejših občanov Radenci, praznuje letos deseto obletnico svojega obstoja. Ena od pomembnejših prostovoljnih aktivnosti v tem domu je vsekakor literarni krožek, ki ga že ves čas, od začetka, vodi upokojena profesorica slovenskega jezika Bea Baboš Logar in ta krožek bo svojo desetletnico praznoval prihodnje leto. Toda torto so si privoščili zadnjo sredo v juniju, pred poletnimi počitnicami.

Članice in člani krožka niso le stanovalke in stanovalci DOSOR-ja, pač pa tudi občanke in občani Radenec, občasno pa tudi iz širšega okolja Pomurja. Eden takšnih je vsekakor, zadnje čase pa tudi zelo manjka (po upokojitvi), Mirko Rakovnik iz Veržeja, ki je vrsto let bil »domski župnik« v DOSOR-ju. Poleg obravnavanja aktualnih dogodkov na področju literature je bil lani na obisku v DOSOR-ju »kulturni cvet« udeležencev kulturne prireditve »Oko besede 2018«, med udeleženci tudi pisatelj in pesnik Milan Vincetič, ki je nekaj dni pozneje preminil. Bilo je organizirano srečanje s pisateljico Karolino Kolmanič iz Murske Sobote ob izidu njene knjige »Pozabljene pomladi« in verjetno bo srečanje z njo na programu še pred koncem tega koledarskega leta. O knjigi Marije Sreš pa smo se le pogovarjali, ker je avtorica bila opravičeno odsotna. Imeli smo tudi srečanje s pesnikom Ludvikom Škaperjem ob izidu njegove knjige pesmi »Se še spomniš«. Nismo pozabili na 500-letnico reformacije ter se spomnili Martina Luthra, kot tudi na obletnico KUD Bubla v Radencih (25 let). Pripravili smo srečanje »Prleška duša« z avtoricami in avtorji, ki pišejo, recitirajo in pojo v prleščini. Obiskali smo tudi literarno sekcijo Doma Janka Škrabana v Beltincih ter pripravili skupni kulturni popoldan. Obiskali smo razstavo akademskega slikarja in grafika Lojzeta Logarja, častnega občana Občine Radenci v novih poslovnih prostorih Občine Radenci, pa tudi razstavo likovnih del »Risbe na japonskem papirju« akademskega slikarja in kiparja Draga Demšarja v Galeriji Murska Sobota.

Ob posebnih priložnostih, ob praznovanju rojstnih dni članic in članov krožka, se ne pozabi na odlično »mokro torto«, kajti zanjo poskrbi članica Malčka Prelog. Tokrat je prižgala dve svečki ter razrezala torto prav simbolično: polovico za krožkarje »nad« 80 in polovico za krožkarje »pod« 80 let. »Mokra torta« je bila za posladek pred letošnjimi poletnimi počitnicami, 27. junija popoldne, v predprostoru DOSOR-jeve knjižnice, kjer je kraj srečevanja literarnega krožka - ponovno letošnjo jesen ! Zapeta je bila slavilna pesem in nazdravilo se je s penino. So se pa z enominutnim molkom krožkarji spomnili tudi svojih nekdanjih, že preminulih, članic literarnega krožka.



Več v Kultura in izobraževanje