Za 14. Grossmannov festival objavljen filmski program, znani so tudi nekateri gostje

14. Grossmannov festival fantastičnega filma in vina se bo v Ljutomeru odvijal od 10. do 14. julija

Prlekija-on.net, ponedeljek, 2. julij 2018 ob 11:13
14. Grossmannov festival fantastičnega filma in vina

14. Grossmannov festival fantastičnega filma in vina

Letošnji 14. Grossmannov festival fantastičnega filma in vina, se bo v Ljutomeru odvijal od 10. do 14. julija. Organizatorji so objavili filmski program za tekmovalni program Hudi maček, Hrupni maček, Slakov hudi maček, Melies d'argent ter filme izven tekmovalnega programa, Torture Garden in program Na fantastični strani Alp. Otvoritveni film bo Kabinet dr. Caligarija.

Znani so tudi nekateri gostje, letošnji gosti vinskega programa so Ivana Rendulić Jelušić, Robert Gorjak in Katarina Pungračič.

Ivana Rendulić Jelušić se bo predstavila v četrtek, 12.7.2018 ob 18h na Glavnem trgu v Ljutomeru, ko bo na posebni javni degustaciji podala svoje strokovno mnenje o tekmovalnih vinskih vzorcih na letošnjem festivalu.

Je članica državne komisije RH za organoleptično ocenjevanje vina in ocenjevalka na številnih regionalnih, državnih in mednarodnih ocenjevanjih: ocenjevanje vin kontinentalne Hrvaške (Sv. Ivan Zelina), ocenjevanje vin Krapinsko-zagorske županije, zagrebške županije, Siško-moslavške županije, Bjelovarsko-bilogorske županije, Vino Slovenija Gornja Radgona... Predava na univerzi Apis ter na Ljudski univerzi Zagreb.

Robert Gorjak se bo predstavil v petek, 13.7.2018 ob 18. uri v Atriju mestne hiše v Ljutomeru, kjer bo vodil vinski dogodek »Predstavitev slovenskih avtohtonih sort«.

Je priznan slovenski vinski kritik in vinopisec z mednarodnim ugledom. Leta 1994 je napisal svoj prvi članek o vinu. Danes je sodelavec za Slovenijo za Oxford Wine Companion (Jancis Robinson) ter The World Atlas of Wine (Hugh Johnson, Jancis Robinson). Leta 2001 sta skupaj z ženo Sandro ustanovil prvo vinsko šolo v Sloveniji, Belvin vinsko šolo, kjer razvija vsebine in poučuje. Leta 2017 je izdal knjigo Slovenija, vinska dežela. Je prvi Slovenec z WSET diplomo iz vina. Kot ocenjevalec na mednarodnih vinskih ocenjevanjih redno ocenjuje na Decanter World Wine Awards, kjer je bil nekaj let predsednik slovenske ocenjevalne komisije.

Katarina Pungračič, Vinska kraljica Slovenije 2018 bo z nami v četrtek, 12.7.2018 ob 18h na Glavnem trgu v Ljutomeru in na zaključni slovesnosti festivala, 14.7.2018 ob 20:30 uri, prav tako na Glavnem trgu v Ljutomeru.

Institucija Vinska kraljica Slovenije skrbi za promocijo slovenskih vin, vinogradništva in slovenske vinorodne dežele. Vinska kraljica Slovenije v domovini in svetu predstavlja slovenski turizem in slovensko kulturno dediščino. Širi kulturo pridelovanja, negovanja in kulturnega uživanja vina.

Grossmannove delavnice

Kot ponavadi so tudi letos pripravili vrsto zabavnih in poučnih delavnic, ki bodo potekale med festivalom. V Mali delavnici groze boste lahko posneli kratki film v dveh dneh in eni noči. Prijave zbirajo do 6. julija. Mala delavnica maske in posebnih učinkov bo razkrila skrivnosti filmske maske ter vas pripravila na sobotni Zombie Walk.

V delavnici filmskega bojevanja se boste naučili osnov borbenega premikanja in varnega padanja, rokovanja z orožjem in obvladovanja nasprotnika, razkrili pa vam bodo še starodavne skrivnosti srednjeveškega in renesančnega bojevanja.

Delavnica igralske improvizacije vas bo po metodi čutnega spomina, ki jo je zastopal sloviti dramski pedagog Lee Strasberg, naučila sprejemati tremo kot naravno danost in z njeno pomočjo v kombinaciji z lastno imaginacijo doseči učinke, s katerimi boste zadovoljni predvsem sami.

Tudi letos pa bodo med festivalom potekale Grossmannove zombarije z zabavnimi aktivnostmi za otroke.

Subkulturna tržnica

Hudi maček tudi vabi vse, ki želite prodati, oddati ali zamenjati nove ali stare gramofonske plošče, kasete, dvd-je, knjige, stripe in ostale subkulturno-filmske artefakte na Subkulturno tržnico, ki bo potekala v soboto, 14. julija na ljutomerskem Glavnem trgu. Pristojbine ni.

Nova podoba Grossmanna

Ltošnja uradna podoba Grossmannovega festivala prihaja izpod rok priznanega srbskega umetnika Ivice Stefanovića, profesorja grafičnega oblikovanja in dobitnika več nagrad na področju oblikovanja, ilustracije, karikature in stripa. Njegova dela so bila objavljena v številnih prestižnih mednarodnih publikacijah.

Ivica bo za festival pripravil tudi razstavo, ki jo bo osebno odprl na otvoritveni dan festivala 10. julija, kjer boste lahko bolje spoznali njegov opus in nenazadnje tudi kupili kako njegovo grafiko.

Več o festivalu in programu najdete na spletni strani, v prihajajočih dneh pa bo objavljenih še nekaj programskih sklopov in urnik.



Več v Kultura in izobraževanje