Na Stari Gori so že štiriindvajsetič želi zlato klasje

Žanjice so prikazale žetev s srpom, kosci s pobiralkami in vezalkami pa so tudi tekmovali

Branko Košti, torek, 10. julij 2018 ob 13:56
24. Žetev zlatega klasa

24. Žetev zlatega klasa

PGD Stara Gora, Društvo podeželskih žena Sveti Jurij ob Ščavnici in KGZ Murska Sobota, enota Gornja Radgona, so v nedeljo, 9. junija na Stari Gori, pripravili že 24. Žetev zlatega klasa.

Na njivi ob stari osnovni šoli, kamor so iz hladne lipove sence, v povorki na čelu z Mladimi Pomurci, prišle žanjice, kosci, sodniki in obiskovalci, so se prve predstavile žanjice s srpi. Marta Klemenčič in Majda Budja iz DPŽ Sv. Jurij, Darinka Čep iz DKŽ Jakob, Katarina Petrovič iz Društva gospodinj Juršinci ter Marija Tanacek, Zdenka Klobasa in Simona Jančar iz DPŽ Gornja Radgona tokrat, za razliko od preteklih let, niso tekmovale, ampak so le prikazale, danes že slabo poznano spretnost žetve s srpom, kjer žanjica sama opravi delo treh: kosca, pobiralke in vezalke. Za svoje znanje in pripravljenost prikazati nekoč težko delo, so bile nagrajene z močnim aplavzom obiskovalcev, kateri so jih spremljali ob njivi, nekateri v hladni senci, nekaj pa tudi na ne preveč vročem soncu.

Za žanjicami so k odmerjenim parcelam pristopile tričlanske ekipe, sestavljene iz koscev, pobiralk in vezalk iz Društva športa, družabnosti in običajev Juršinci, dve ekipi TD Sveti Jurij ob Ščavnici, DPŽ Gornja Radgona, Društva gospodinj Draženci in iz bližnjih Drakovcev. Tokrat je bil tempo veliko hitrejši, saj so med seboj tekmovali v hitrosti in kvaliteti košnje, čvrtstosti povezave snopov in čistosti parcele. Tekmovalna komisija je ob koncu ocenila, da je svoje delo najbolje opravila ekipa Društva športa, družabnosti in običajev Juršinci (Albert Horvat, Katica Petrovič in Štefka Žmauc), drugo mesto je bilo prisojeno 2. ekipi TD Sveti Jurij (Janez Mir, Marta Klemenčič in Ema Lančič), tretje pa DPŽ Gornja Radgona (Peter Jančar, Simona Jančar in Zdenka Klobasa). Načrtovano je bilo še tekmovanje v košnji županov in poslancev, vendar je bilo očitno, da so volitve opravile svoje. Poslanci so že izvoljeni in jim za poslanske klopi ni treba več švicati, lokalne volitve pa so še malo oddaljene in se kndidati ne želijo izpostavljati. Zato edini prisotni, domači župan Miroslav Petrovič, ni imel konkurence, je pa s svojo košnjo pokazal, "da je doma s kmetije", kot je bilo slišati komentarje iz publike.

Poleg žetve na tradicionalen način, so si obiskovalci lahko ogledali še mlatev s cepci in z mlatilnico, katero je poganjala 140 let stara lokomobila domačina Franca Belšaka.

Po skoraj dveurnem težaškem delu se je prilegel povratek v prijetno lipovo senco, okrepčilo s hrano in hladno pijačo, ter nestrpno čakanje na odločitev komisije, katero so s poskočnimi melodijami krajšali Mladi Pomurci.

Vsi sodelujoči so prejeli Zahvale za sodelovanje in sladka darilca čebelarjev, tri prvouvrščene ekipe pa so domov odnesle tudi pokale.



Več v Družabno