V ormoškem parku opazili dvometrsko kačo

Gož je dolga kača, ki je razširjena po skoraj vsej Sloveniji in spada med največje slovenske kače, saj lahko doseže dolžino do 225 cm

Prlekija-on.net, sreda, 18. julij 2018 ob 19:31
Dvometrska kača v ormoškem parku

Dvometrska kača v ormoškem parku

Potem ko smo pred kratkim pisali o dvometrskem somu iz Ormoškega jezera, tokrat lahko zapišemo o dvometrski kači iz ormoškega grajskega parka. Janez Vencelj je namreč tam pred nekaj dnevi posnel kačo, dolgo okrog dva metra, ki se je zvijala po drevesu oz. veji.

Pod objavo so se zvrstili komentarji, iz katerih je razvidno, da bi pri tem naj šlo za navadnega goža.

Eden izmed komentatorjev je zapisal tudi, da je "po pripovedovanjih grofica Maria Irma Wurmbrand-Georgievich (1886-1970), zadnja lastnica gradu v Ormožu naselila in redila te kače v grajskem parku. Baje bi jim tudi naj nastavljali hrano. Kot otroci smo jih ob igri v parku videli velikokrat. Zanimivo je bilo, da so se zadrževale in plezale po grmovju in drevju, kar ni običajno za kače, ki živijo v našem okolju."

Gož je dolga kača, ki je razširjena po skoraj vsej Sloveniji in spada med največje slovenske kače, saj lahko doseže dolžino do 225 cm. V tem primeru je šlo za redek primer, saj so primerki, ki merijo več kot 200 cm zelo redki, povprečna velikost goža je od 130 do 160 cm.

Gož ni nevaren, vseeno pa njegova dolžina, še posebej ob dveh metrih, vzbuja strah med ljudmi, saj tako dolge kače pri nas vidimo zelo redko. Gož je sicer zelo koristen ob človeških bivališčih, saj lovi miši in ostalo golazen, je pa tudi odličen plezalec in zlahka pride do gnezda.



Več v Narava