V Odrancih so spet kuhali ajdovo kašo

Pri kuhanju ajdove kaše je kuhalnice vihtelo 14 ekip kuharjev amaterjev

Jože Žerdin, torek, 24. julij 2018 ob 17:08
Kuhanje ajdove kaše

Kuhanje ajdove kaše

Največja panonska vas Odranci je znana po pridelovanju ajdove in prosene kaše, katero so Odrančani pridelovali za svoje preživetje in za prodajo na sejmih po Sloveniji in v sosednji državi Hrvatski, predvsem na sejmih v Medžimurju v Čakovcu in Varaždinu. V okviru 24. Ajdove noči v Odrancih je v organizaciji Občine Odranci, Nogometnega kluba Odranci in odbora za družbene dejavnosti, ki deluje pri občinskem svetu občine Odranci, v soboto, 14. julija v Športnem centru potekalo kuhanje in tekmovanje ajdove kaše na stari način. Namen kuhanja ajdove kaše je ohranjanje kulinarične tradicije starih odranskih rodov.

Kultura ajde je bila kot pravijo Odrančani nekoč znana v vasi Odranci, katero so kmetovalci pridelovali, pri čemer je še en pridelovalec ajde to je Jože Kavaš, ki se intenzivno ukvarja s pridelovanjem. Pri ohranjanju te kulinarične jedi je Društvo žena Odranci pred leti izpeljalo projekt »Ajda od njive do ust«, kjer je bila zajeta ajda za prehrano, pri čemer so se zbrali v knjigi stari recepti o kuhanju ajde. Pred leti so članice Društva žena prikazale žetev ajde na stari način in mlatitev z mlatilnico.

Občina Odranci ima v svoji občinski zastavi stopo za phanje ajde. V kraju se še vedno ohranja stara lesena stopa in sicer na Kolenkovi domačiji. Lesena stopa je bila nekoč pri vsaki domačiji nepogrešljiva za ročno phanje ajde in prosa. Odranske ženske so ajdo ali proso hodile prodajat s kolesi in s prodanim živilom so potem domov prinesli blago ali denar za preživetje. Časi so se spremenili in odransko tradicijo pridelovanja ajde danes nadaljuje mlajši odranski rod, ki se svojih babic in dedkov spominja z nostalgijo. Občina Odranci po svojih močeh nadaljuje tradicijo prednikov, občina je ob potoku Črnec zgradila potočni mlin in turistično in kulturno infrastrukturo, muzej kovaštva in žganjarna. Na prireditven prostoru ob potoku Črnec bo občina začela z gradnjo novega centra Kulturne dediščine občine Odranci - prekmursko hišo, ki bo vključevala nekdanjo prekmursko dediščino. V novi prekmurski hiši bo med drugim na ogled postavljen prerez življenja in dela odranskih pridelovalcev ajde, kjer bo na ogled postavljena phana ajda in proso ter ostalo kmetijsko orodje za pridelovanje ajde in črno bele zgodovinske fotografije starih domačij.

V Odrancih kulinariko kuhanja ajdove kaše, ki je zdrava za prehrano poskušajo preko Društva žena Odranci vpeljati v odranski vrtec in Osnovo šolo Odranci, kjer je ajda velikokrat na jedilniku, pa tudi na domačijah večkrat zadiši po kuhani ajdovi kaši, kajti lahko se je ko samostojna jed ali pa z različnimi prilogami. Ajdova kaša se lahko uživa kot samostojna jed, ponekod jo kuhajo z mlekom, nekateri pa h kuhani ajdovi kaši dodajo še ocvirke in pečeno čebulo.

Rdeča nit 24. Ajdove noči pa je bilo tekmovanje v kuhanju ajdove kaše. V kuhanju se je pomerilo kar 14 ekip, kuharjev amaterjev, ki nadaljujejo odransko tradicijo kuhanja ajde na stari način. Kuhanje je potekalo pod velikim šotorom, pri čemer je šlo za kuhinjo na prostem, kjer so kuharji vihteli kuhalnice. Vsaka ekipa je za kuhanje prejela 1,5 kilograma ajdove kaše, slanino in čebulo, pribor in začimbe za kuhanje pa so si sami poskrbeli. Kuhali so na odprtem ognju, saj so v lonec poleg ajde še dodali slanino, čebulo, različne začimbe, pa lovorjev list, majaron, česen, sol. Skuhana ajdova kaša se je ocenjevala po različnih kriterijih od okusa, barve, arome in vonja. Nekatere ekipe pa so na delovni mizi imele še razstavljeno ajdo in proso ter domače kulinarične dobrote.

Letos je za razliko od ostalih ocenjevanj bilo ocenjevanje vzorcev skuhane ajdove kaše tako, da je vsaka ekipa ocenila vzorec in nato so vse sešteli in ocenili tri najboljše. Po ocenjevanju vzorcev so lahko obiskovalci skuhano ajdovo kašo poskusili in po svojem okusu ocenili vsako skuhano kašo. Skupaj so skuhali okoli 300 porcij ajdove kaše. Prve tri najboljše ekipe so za sodelovanje prejele pokale, ostale ekipe pa priznanja. V kuhanju ajdove kaše je zmagala ekipa Društvo za kulturo, šport in turizem Neuničljivo upanje Odranci, drugo mesto je zasedla ekipa Gasilskega društva Odranci in tretje mesto Športno društvo Klub malega nogometa Odranci.



Več v Družabno