Na Stari Cesti odprli rastlinsko čistilno napravo in učno pot Od mlake do mlake

Krajani so svoje zamisli realizirali skozi projekt, ki je bil podprt z nepovratnimi sredstvi

Prlekija-on.net, ponedeljek, 30. julij 2018 ob 20:33
Odprtje rastlinske čistilne naprave in učne poti

Odprtje rastlinske čistilne naprave in učne poti

V nedeljo, 29. julija, so v sklopu 62. praznika Občine Ljutomer na Stari Cesti odprli rastlinsko čistilno napravo in učno pot Od mlake do mlake. Prireditev so pripravili Občina Ljutomer, Krajevna skupnost Stara Cesta in Turistično društvo Stara Cesta. Krajani so svoje zamisli realizirali skozi projekt, ki je bil podprt z nepovratnimi sredstvi ter prišli do rastlinske čistilne naprave in zanimive učne poti, ki zajema šest obnovljenih mlak.

S tem na Stari Cesti nadaljujejo začrtano pot urejanja vseh vasi tamkajšnje krajevne skupnosti, ki prav skozi različne projekte postajajo vedno bolj zanimive tudi za turiste.

Ob tem je predsednica TD Stara Cesta, Marija Gaube, vsem zaslužnim podelila zahvale, od mlake do mlake so obiskovalce vozili tudi člani društva Johann Janez Puch, pri vsaki mlaki pa je bil tudi ogled, lastniki pa so podali informacije o sami mlaki.

Kot je zapisano v brošuri, ki jo je ob tem izdalo Turistično društvo Stara Cesta, si v KS Stara Cesta prizadevajo ohraniti čim več pristnega naravnega okolja in zavarovati nekatere pridobitve iz prejšnjih časov. Hiše v teh naseljih se nahajajo v večini na slemenih gričev, kjer ni vodnih izvirov. Nepropustna ilovnata tla so predniki izkoristili tako, da so skoraj pri vsaki hiši izkopali vsaj eno (tudi do dva metra globoko) kotanjo in vanjo zbirali deževnico za napajanje živine, za pranje, za potrebe poljedelstva, vinogradništva, sadjarstva, vrtičkarstva ter požarne varnosti. Z izgradnjo prvega vaškega vodovoda leta 1972 so mlake počasi izgubljale svoj pomen in ljudje so jih začeli opuščati. Mnoge so kar zasuli. Ohranilo se jih je le nekaj. V okviru projekta »Od mlake do mlake« so šest mlak očistili, primerno zavarovali z ograjo, zasadili nekatere rastline in uredili okolico. Želijo, da se mlake ohranijo kot naša dediščina in predvsem kot pomemben mali vodni ekosistem.

Učna pot »Od mlake do mlake« je vsebinsko nadaljevanje že obstoječih učnih poti Gomile v Leskovi Libanji, Ruski studenec in Po poti naše dediščine, ki jih je TD Stara Cesta že uredilo in jih vključuje v turistično ponudbo naših vasi.

Dolgoročno je RČN ena najugodnejših rešitev za čiščenje odpadnih voda

Postopek čiščenja v rastlinski čistilni napravi (RČN) poteka z mikroorganizmi, ki razgrajujejo spojine v odpadni vodi. Za razvoj mikroorganizmov ne potrebujemo nič drugega kot vlagoljubne rastline, ki jim s svojimi koreninami dovajajo kisik. RČN ne potrebuje strojnih elementov, prav tako ne potrebuje elektrike. Vanjo ni treba dodajati nikakršnih preparatov in podobnih snovi. Dolgoročno je RČN ena najugodnejših rešitev za čiščenje odpadnih voda.

RČN pri stari šoli Stara Cesta ima kapaciteto 20 PE, sestavljena je iz dveh gred s skupno neto površino cca. 50 m2. Zgradila jo je Občina Ljutomer spomladi 2018 v okviru izvajanja operacije »Od mlake do mlake« in je sofinancirana s strani Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja.



Več v Gospodarstvo