»Mozirski klopotec« v Radgonskih goricah

Mozirski prijatelji vinogradnika Danila Steyerja so spet postavili klopotec v Steyerjevem vinogradu na Plitvičkem Vrhu. Prišli so tudi ljubitelji vina iz Nizozemske in Belgije.

Prlekija-on.net, sreda, 8. avgust 2018 ob 21:41
Postavljanje klopotca na Plitvičkem Vrhu

Postavljanje klopotca na Plitvičkem Vrhu

Zelo prijetno in razigrano je bilo že nekaj dni pred Marijinim vnebovzetjem (ko običajno postavljajo klopotce), v Steyerjevih vinogradih na Plitvičkem Vrhu pri Gornji Radgoni, ter pozneje v Steyerjevi kleti v Plitvici. Podobno kot že vrsto let so namreč na obisk znanim štajerskim vinogradnikom Steyerjevim prišli prijatelji iz Mozirja in okolice. Namen postavitev klopotca je, da naj bi odganjal ptiče od zrelih grozdnih jagod. Slednje že hitro zorijo, saj se je tudi narava nekoliko obrnila in sedaj tudi grozdje hitreje dozoreva. V Steyerjevem vinogradu bo tudi letos dobro dozorevalo, in veliko ga bo, saj so pri omenjeni znani vinogradniški družini, enako kot v celi okolici imeli srečo, saj letos ni bilo ne neurij in ne posebne suše, le nekoliko jim je ponagajala pomladna pozeba. In če toče ne bo v prihodnjih tednih bo letina odlična, vsaj tako kažejo prvi rezultate. Mnogi prisotni so že namreč poskusili izjemno sladke jagode avtohtone radgonske ranine, ki jo bodo, kot pravi gospodar Danilo, že 20. avgusta trgali.

Postavljanje klopotcev v vinogradih Slovenskih in Haloških goricah, je sicer tradicija, ki jo negujejo tudi današnji vinogradniki. Enako tradicijo negujejo tudi v Vinogradništvu Steyer vina in Hiši dišečega traminca, klopotec pa vsako leto postavljajo v vinogradu na Plitvičkem Vrhu, kjer imajo kakšnih 16 ha velik vinograd, ob njem je tudi velik ampelografski vrt, kjer je zasajenih več kot 250 sort vinske trte iz vsega sveta. Pri vinogradniški družini Steyer na Plitvici že več kot deset let v svojem največjem vinogradu, v začetku avgusta, postavljajo klopotec. Postavitev klopotca je pri njih praznik, saj ga vsako leto postavljajo Mozirjani, pravzaprav člani Planinskega in Turističnega društva Mozirje. Da je dogodek zares svečan, se prireditve udeleži veliko Mozirjanov.

Letos so se v vinograd že tretjič pripeljali tudi gostje iz Nizozemske in Belgije, ki letujejo v Kampu Menina pri Mozirju. Tokrat jih je skupaj prišlo nad 40 in kot so nam nekateri povedali, je zanje, ker nimajo vinogradov, obisk take prireditve sredi vinograda lepo doživetje. Nekateri so dejali, da bi pri njih klopotec, čim bi ga postavili na drog, začel klopotati, saj v njihovi deželi vetra ne manjka, a zato nimajo klopotcev in vinogradov, imajo pa veliko elektrarne na veter. Navdušeni so bili nad dobrimi vini in gostoljubnostjo v Slovenskih goricah. Čudili so se tudi, da se lahko z ljudmi pogovarjajo v nemščini ali angleščini...

Udeležence postavitve klopotca je najprej pozdravil gostitelj, direktor družinskega podjetja Danilo Steyer, ki je na kratko predstavil podjetje, ki se ukvarja z vinogradništvom in vinarstvom, ter od tega tudi živi. V imenu Mozirjanov je prisotne pozdravil Steyerjev poslovni partner Dani Grudnik, ki se je zahvalil družini Steyer, da jih vsako leto povabi na to prijetno prireditev, v imenu gostov tujih gostov pa njihova voditeljica Marcia Tromp. Za postavitev klopotca na »štango« sta kot vsako leto poskrbela Jože Steyer, ki s traktorjem dvigne klopotec v višino, in Anton Holcapfel, ki ga namesti na »štango«. Ker je v tem času pihal rahel veter, se je klopotec takoj zavrtel in pozdravil navzoče s klopotčevo melodijo. Ob postavitvi klopotca so bili gostje deležni pridelka, ki ga družina Steyer prideluje v svojih vinogradih. S tem vinom so tudi nazdravili klopotcu, ki bo odslej, s svojim značilnim zvokom, odganjal vsiljivce v vinogradu.

Po prireditvi so gostitelji goste popeljali v Hišo traminca v Plitvici, kjer so jim pripravili pogostitev in pokušnjo njihovih vin. Tam jim je direktor Danilo predstavil njihovo novo pridobitev, vinsko klet s prostori, ki so namenjeni turistični dejavnosti tega družinskega podjetja. »Smo vinogradniška družina, saj obdelujemo 16 ha vinogradov. Vina, ki jih pridelamo negujemo v svojih aklimatiziranih kleteh. Postavljanje klopotca je v naši hiši, ki jo imenujemo tudi Hiša dišečega traminca, tradicija. Tradicija je tudi, da ga postavljajo naši prijatelji iz Mozirja. To je prilika, da se enkrat letno srečamo v našem podjetju in vinogradu. To je nadvse prijetno doživetje. Vesel sem, da so med nami letos drugič tudi državljani iz Holandije in Belgije.« je dejal Danilo Steyer, ki je goste iz tujine pozdravil tudi v angleškem jeziku. Steyerjevi so v svoji novi kleti, Vinskem centru, pripravili srečanje s pogostitvijo in degustacijo njihovih vin, nad katerimi so bili posebno navdušeni Nizozemci in Belgijci, ki so pohvalili njihova vina. »Lepo nam je, kamor vsakoletno prihajamo ob postavitvi klopotca sredi zelenega vinograda. Vesel sem, da so se nam letos spet pridružili Nizozemci in Belgijci, ki na tak način spoznavajo našo lepo Slovenijo, pa tudi ta del Štajerske, kjer rastejo trte, ki dajejo odlična vina.« nam je povedal Dani Grudnik iz Mozirja.



Več v Družabno