S sveto mašo in postavitvijo klopotca pozdravili trgatev

V Cerovcu Stanka Vraza je potekala tradicionalna prireditev Pozdrav trgatvi s sv. mašo, postavitvijo klopotca, kuhanjem jedi v kotličku, razglasitvijo najlepše urejenega kraja, ...

Prlekija-on.net, sreda, 15. avgust 2018 ob 17:15
Pozdrav trgatvi v Cerovcu

Pozdrav trgatvi v Cerovcu

Turistično kulturno društvo Ivanjkovci je v sredo, 15. avgusta, na praznik Marijinega vnebovzetja, pripravilo tradicionalno prireditev Pozdrav trgatvi. Letošnjo leto so naredili manjšo spremembo, saj se je do sedaj prireditev odvijala na Svetinjah, letos pa so razmišljali o spremembah in se odločili da to izpeljejo v Cerovcu Stanka Vraza pri Vrazovi kapelici.

Program so letos pričeli s sv. mašo, ki jo je vodil svetinjski župnik Jože Rajnar. Po maši so prireditev uradno odprli, vse zbrane pa je nagovoril predsednik TKD Ivanjkovci Mihael Črešnjevec, ki je povedal nekaj o novi lokaciji: "Razmišljali smo o spremembah in se odločili da to izpeljemo v Cerovcu. Kaj pa manjka Cerovcu? Če se razgledate okrog, vidite gorice vsepovsod, če se malo premaknemo do ceste imamo lep pogled na Jeruzalem in na Svetinje. Imamo dobro kapljico in pridne ljudi. Zato mislim, da je Cerovec dober kraj za letošnjo prireditev". Zahvalil se je vsem donatorjem, ki so poskrbeli, da so lahko postavili klopotec ter članu Branku Fifnji, ki je klopotec izdelal, popravil, pobarval in ga pripravil za prireditev. Zahvalil se je tudi Zlatku Vrazu, ki jim je za prireditev odstopil njihovo privatno zemljišče in skrbel, da je bilo vedno urejeno.

Župan Občine Ormož Alojz Sok, je med drugim omenil, da je občina Ormož na Svetinjah kupila zgradbo stare osnovne šole, ki jo bodo v prihodnosti uredili, kar bo veliko pripomoglo k turističnem razvoju kraja. Predsednica KS Ivanjkovci Slavica Rajh je vse zbrane povabila še na številne druge prireditve, ki se sedaj odvijajo v sklopu praznika KS, nekaj besed pa je spregovorila še poslanka Državnega zbora, Mojca Žnidarič.

Med zbranimi so med drugim bili še predsednica Udruge građane Margareta Margečan Ivana Karpov in njene članice, vinska Kraljica Jeruzalemsko Ormoških goric Katja Kolarič, vitezinja vina Katja Petovar Grabovac in častni član društva Stane Polak

Sledila je postavitev klopotca, ki je v bistvu sestavljen iz treh starejših, popravil, pobarval in pripravil pa ga je mojster Branko Fifnja, ki je ob postavljanju klopotca tudi povedal celotno zgodbo le-tega, čemur lahko prisluhnete v videu. Klopotec je župnik blagoslovil, ob njem pa so zapeli še pevci.

Nato so razglasili še najlepše urejeni kraj v Krajevni skupnosti Ivanjkovci, ki je letos postal Žvab ter podelili priznanja zaslužnim članom. Že med celotnim programom je potekalo tekmovanje v kuhanju jedi v kotličku, katere je na koncu ocenila strokovna komisija, ki se je odločila, da so vse jedi bile odlične, tako da so tudi vse ekipe prejele zlata priznanja. To so bile Cerovski Kleščmani, Vrazovi, DKŽ Ormož, Drustvo Kihača in ekipa PGD Mekotnjak - Stara Cesta.

Za zabavo je skrbel ansambel Legende.



Več v Družabno