Špansko – slovenska delavnica poezije

Dnevi poezije in vina s Ptuja tudi v Prekmurju

Filip Matko Ficko, ponedeljek, 20. avgust 2018 ob 18:37
Ljubitelji poezije v Vrtu spominov in tovarištva na Petanjcih

Ljubitelji poezije v Vrtu spominov in tovarištva na Petanjcih

V okviru letošnjih dni 22. festivala »Dnevi poezije in vina« na Ptuju, ki bodo v dneh od 21. do 25. avgusta na Ptuju, je bila v nedeljo zvečer, 19. avgusta, prva letošnje prireditev: izvedena je bila špansko - slovenska delavnica poezije v Vrtu spominov in tovarištva na Petanjcih v Občini Tišina. Ob podpori Accion cultural Espanola (AC/E), Programa internacionalizacije španske kulture (PICE) in Veleposlaništva Kraljevine Španije v Sloveniji je bila gostitelj Ustanova dr. Šiftarjeva fundacija, ki ima svoj sedež v Vrtu na Petanjcih.

<>Na špansko - slovenski prevajalski delavnici branja poezije so sodelovali sodobni španski ustvarjalci - poeti Mercedes CebrianErica Martinez in Carlos Aganzo ter slovenski sodobni pesniki Glorijana VeberTibor Hrs Pandur in Andrej Medved. Moderator dogajanja v Vrtu spominov in tovarištva na Petanjcih je bil Aleš Šteger, pesnik, pisatelj, urednik in prevajalec ter direktor festivala »Dnevi poezije in vina 2018«, a za prevajalko je bila Veronika Rot.

»Dnevi poezije in vina« na Ptuju so eden najbolj prepoznavnih mednarodnih pesniških festivalov v tem delu Evrope, ki združuje pesniško in etnološko umetnost in obiskovalcem ponudi pesniška, etnološka, kulinarična, glasbena, vizualna ter številna druga nepozabna doživetja. Častna gosta letošnjega že 22. tovrstnega festivala bosta Agi Mistrol, ena izmed najbolj prepoznavnih izraelskih pesnic ter Michael Krüger, nemški pesnik, urednik ter predsednik Bavarske akademije lepih umetnosti. Skupno bo na festivalu na Ptuju letos sodelovalo 21 pesnic in pesnikov iz 15 držav. Posebna pozornost bo letos namenjena slovenskemu pesniku Juretu Deteli (1951 - 1992), kajti pri Založbi Beletrina so prav letos izšla njegova zbrana dela.



Več v Kultura in izobraževanje