Kandidatka za kmetijsko ministrico dr. Aleksandra Pivec obiskala sejem AGRA

Po ogledu sejemske dejavnosti se je Pivčeva srečala s kmeti iz zamejstva, nato pa stopila pred novinarske mikrofone

Prlekija-on.net, četrtek, 30. avgust 2018 ob 17:18
Aleksandra Pivec

Aleksandra Pivec

V sredo, 29. avgusta, je 56. mednarodni kmetijsko-živilski sejem AGRA v Gornji Radgoni obiskala kandidatka za ministrico za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS dr. Aleksandra Pivec, zdaj državna sekretarka na Uradu Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Po ogledu sejemske dejavnosti skupaj z predsednikom uprave Pomurskega sejma d.d. Janezom Erjavcem, se je Pivčeva srečala s kmeti iz zamejstva, nato pa stopila pred novinarske mikrofone in povedala: »Na sestanku, ki smo ga pravkar izvedli z združenjem kmetijskih organizacij iz zamejstva, sem poudarila izjemen pomen tudi ohranjanja in pomoči našim kmečkim zvezam v zamejskih državah. Na uradu smo si resnično prizadevali, da smo bili v pomoč tudi na tem področju, da smo to dejavnost ohranjali. Prepričana sem, da se različne ekonomske dejavnosti ne samo podpirajo, ampak so dejansko tudi temelj ohranjanja slovenstva v zamejstvu, tako slovenske zemlje kakor tudi slovenske kulture in jezika. Jaz bom izjemno vesela in ponosna, v kolikor uspem stopiti na novo funkcijo in sem tudi tukaj že ponudila svojo podporo in pomoč tudi na novem področju, se pravi na ministrstvu za kmetijstvo, ki mislim, da je že do sedaj odlično podpiralo in sodelovalo z zamejskimi združenji. Seveda bom to ohranjala tam, kjer so dobre prakse bile razvite in sem prepričana, da je še kakšno področje, kjer lahko to nadgradimo oziroma izboljšamo.

Mislim, da se nahajamo v enem zelo pomembnem obdobju, ko se oblikuje skupna kmetijska politika v EU in jaz vem, da nas čakajo težke naloge, kjer bomo skozi to politiko oz. oblikovanje strategij na nivoju države, morali reševati številne izzive v kmetijstvu. Jaz bom postavila v ospredje mogoče ravno tematiko, ki je aktualna danes, se pravi demografsko strukturo na kmetijah, to pomeni spodbujanje mladih prevzemnikov kmetij, da ohranijo to družinsko tradicijo. Čim več vpeljevanja oz. povezovanja z institucijami znanja, se pravi ohranjanja nivoja vpeljevanja inovativnosti, vsega kar se dotakne boljše izobrazbene strukture, opuščanje kmetijskih zemljišč. Sama prihajam z območja Ptuja, bližine Haloz, in mi je ta problematika zelo dobro poznana. Potrebno se bo lotiti tudi tega področja. Vsekakor so aktualne tudi podnebne spremembe in tudi tukaj bo potrebno posebno pozornost posvečati temu, da bomo čim bolj kos tem izzivom na podnebne spremembe, ki so danes aktualne.
Danes o ukrepih povezanih s sušo in močo ne bi želela govoriti, ker na tej poziciji še nisem, saj sem kandidatka za kmetijsko ministrico, je pa res, da že pregledujemo stvari, čakamo okvirje nove kmetijske politike in se pripravljamo na to, kako se bomo mi odzvali. Vsekakor pa je to ena od prioritet. Ukrepi so potrebni.

Prav gotovo je tudi samooskrba eno od pomembnih področij, potrebno bo zviševati odstotek samooskrbe, spodbujati, promovirati. To bo eno ključnih področij, ki bodo postala del strategije, s katero se bomo lotili priprave zelo ciljno usmerjenih ukrepov, s katerimi bomo poskušali odstotek samooskrbe tudi dvigniti. Glede pomoči pri ponovni oživitvi sladkorne pese povem, da tudi sama prihajam s tega območja in bom tudi tukaj v podporo in pomoč ter pripravljena prisluhniti po svojih zmožnostih

Aleksandra Pivec:



Več v Gospodarstvo