V Mekotnjaku številni bučni aranžmaji in najtežja buča s 101 kg

Turistično društvo Stara Cesta, je ta konec tedna v Mekotnjaku pri Stajnkovih pripravilo tradicionalno, letos že 13. Bučarijo

Prlekija-on.net, nedelja, 9. september 2018 ob 19:29
Bučarija 2018

Bučarija 2018

Turistično društvo Stara Cesta, je ta konec tedna v Mekotnjaku pri Stajnkovih pripravilo tradicionalno, letos že 13. Bučarijo. V soboto so na njivi pobrali bučni pridelek ter postavili bučne aranžmaje, v nedeljo pa je potekala še osrednja prireditev, kjer se je na prireditvenem prostoru zbrala množica ljudi od blizu in daleč.

Vse zbrane so nagovorili predsednica TD Stara Cesta, Marija Gaube, županja Občine Ljutomer, mag. Olga Karba, podžupan Občine Ljutomer, Janko Špindler ter predstavnica društva Margareta iz Margečana iz sosednje Hrvaške, ki v svojem okolju prav tako skrbijo za ohranitev kulturne dediščine in so letos bili drugič v Mekotnjaku.

Kot vsako leto so na travniku bili na ogled številni zanimivi bučni aranžmaji, v prostorih bara je bila na ogled zelo bogata kulinarična razstava bučnih specialitet, po prireditvenem prostoru pa je dišalo po sveže pečenih bučkah, bučni juhi, bučnem golažu, bučnih palačinkah ter drugih bučnih jedeh. V kulturnem programu so sodelovali učenci OŠ Janka Ribiča Cezanjevci in pevke iz Obreža, obiskovalci so lahko spremljali prikaz trebljenja buč ter na stojnicah degustirali različne bučne specialitete, najmlajši pa ustvarjali v ustvarjalnih delavnicah. Za glasbo je skrbel Zet Branko.

Letos so podelili tudi nagrade za zapise o bučah šolarjev OŠ Janka Ribiča Cezanjevci, ki so jih prejele Arijana Qyteza iz 6. razreda, Lucija Meško iz 7. razreda in Julija Qyteza iz 8. razreda. Rezultate je razglasila Albina Senčar. Tudi letos pa so razglasili rezultate natečaja za najtežjo bučo, na katerega se lahko prijavijo člani društva oz. krajani KS Stara Cesta. Rezultate je predstavila predsednica komisije Zinka Habjanič. Pri podmladku je četrto mesto zasedel Grega Kosi (25 kg), tretje Sergeja Senčar (34 kg), drugo Aney Geržin (51 kg), prvo pa Matic Kozar za bučo težko 100 kg. Pri odraslih je peto mesto zasedla Ivanka Janežič (24 kg), četrto Martina Rajh (30 kg), tretje Sonja Gregorinčič (81 kg), drugo Marjan Vrabelj (87 kg), prvo pa Ivan Gaube, ki je pridelal najtežjo bučo, težko 101 kg. Pri podmladku so prvi trije dobili medalje, člani denarno nagrado, vsi ostali pa tolažilne in praktične nagrade.

Tudi letos so prireditev nadgradili s šaljivimi igrami, ki so bile seveda povezane z bučami. Bučni aranžmaji bodo na ogled še prihodnje dni.



Več v Družabno