Mala maša, žegnanje, razglasitev najbolj urejenih domačij in gasilska veselica razgibali množice v Negovi

Žegnanjska maša in podelitev turističnega priznanja Beli lokvanj je v Negovi praznik

Prlekija-on.net, torek, 11. september 2018 ob 19:38
Beli lokvanj 2018 za družino Satler

Beli lokvanj 2018 za družino Satler

Ker je župnijska cerkev v Negovi posvečena Marijinemu rojstvu, v tem kraju v Slovenskih goricah, vsako leto praznujejo Malo mašo ali Mali Šmaren. Tradicionalno žegnanje se je, kljub temu, da so ga želeli prestaviti na »bližnjo« nedeljo, od nekdaj odvija na dan, ko goduje Marija. Letos je bila to sobota, ko so se v Negovo zgrinjale množice vernikov iz domače župnije, ter romarjev od drugod. V preteklosti so ljudje na ta dan romali na žegnanje peš, tokrat pa predvsem z avtomobili. Na ta dan obiščejo Negovo tudi mnogi, ki so preživeli mladost v tej župniji in živijo po drugih krajih Slovenije ali tudi v tujini. To je pravzaprav veliko srečanje znancev in prijateljev, ki se letno enkrat najdejo na tem slavju. Kakor vsako leto, jih je tudi tokrat, pred cerkvijo, sprejemal Pihalni orkester Gornja Radgona.

Žegnanje vsako leto zaznamuje žegnanjska pozna maša. To je dan, ko verniki, tako je bilo tudi tokrat, napolnijo cerkev in sledijo slovesni maši. Mašo je, ob župniku Marjani Roli, ki ob župniji Benedikt, vodi tudi župnijo Negova, ob škofu dr. Jožefu Smeju, ter diakonoma in ministranti, daroval pater Beno Lavrih, ki je pred daritvijo sv. maše blagoslovil obnovljena stranska oltarja Sv. Antona in Lurške Matere Božje. Še nekaj je posebej zaznamovalo daritev sv. Maše, in sicer ljudsko petje, ki so ga navzoči v cerkvi peli iz srca. V to jih je, z »dirigiranjem«, tudi petjem, motiviral župnik Marjan Rola. Mašno slavje so s klenkanjem popestrili klenkarji, med njimi je klenkal tudi župan občine Gornja Radgona Stanko Rojko, njegov oče Stanko Rojko st., Jožek Marušič in Zdenko Bratuša.

Kakor vsako žegnanje so tudi to v Negovi zaznamovali kramarji, ki so s svojimi stojnicami zasedli »trg« v Negovi. V ta namen je lokalna skupnost zaprla središče Negove in poskrbela za obvoz. Med kramarji so pristno domačo robo prodajala lectarja Celec iz Murske Sobote in Puž iz Ptuja, čevlje in usnjarsko galanterijo Geza Kisilak iz Rogaševcev, Ivan Vajngerl iz Zg. Porčiča je ponujal lesene izdelke in izdelke iz šibja, družina Janeza Krambergerja je prodajala ročno izdelani nakit in drugi. Manj pa je bilo letos ponudbe kitajske robe. Prehrambne izdelke pa sta ponujala Turistična kmetija Pri Alenki in čebelar Kebler iz Stavešincev. Omeniti velja tudi edinega suhorobarja, ki je prihajal iz področja Ribnice, ter Šiviljstvo Šket iz Spodnjega Gabrnika pri Podplatu. Predstavile so se tudi članice Rdečega križa, na čelu s sekretarko OZ RK Gonja Radgona Katjo Makovec. Ob svoji predstavitvi so prikazali tudi način oživljanja po zastoju srca z defibratorjem.

V Negovi pa ni žegnanja brez gasilcev, ki vsako leto na ta dan ob gasilskem domu pripravijo veliko gasilko veselico, kjer poskrbijo za jedačo in pijačo, ter tudi za zabavo. Tradicija je, da ob tej priliki pripravijo bogat srečelov. Za dobro voljo in ples je letos poskrbel glasbeni ansambel Slovenjegoriški muzikanti. Na gasilski veselici TD Negova vsako leto podeli turistično priznanje Beli lokvanj, katerega je letos prejela družina Danijele in Marjana Satler s Stavešinskega Vrha. Obrazložitev za podelitev priznanja, Beli lokvanj, ki ga društvo podeljuje za ohranjanje naravne in kulturne dediščine, je predstavil predsednik TD Negova-Spodnji Ivanjci Zdenko Bratuša. Naj domačijo 2018, pa je na drobno predstavila Sandra Starovasnik. Prisotne in družino, ki je prejela priznanje, je nagovoril tudi župan Stanko Rojko, ki je družini, skupaj s predsednikom Zdenkom Bratuša izročil priznanje.

Foto: Ludvik Kramberger



Več v Kultura in izobraževanje