Koncert Orkestra Slovenske vojske pri Mali Nedelji ob 151-letnici Bésede

Orkester SV se je predstavil v sklopu sejemskih aktivnosti Sejma SOBRA 2018 v Gornji Radgoni

Branko Košti, ponedeljek, 17. september 2018 ob 17:32
Koncert Orkestra Slovenske vojske pri Mali Nedelji

Koncert Orkestra Slovenske vojske pri Mali Nedelji

S slovesnostjo, katero sta, v sodelovanju z Vojašnico Murska Sobota, organizirali Občina Ljutomer in Kulturno društvo Anton Krempl Mala Nedelja, smo pri Mali Nedelji v petek, 14. septembra, proslavili 150-letnico Bésede, najmnožičnejšega ljudskega zborovanja v zgodovini Male Nedelje. Zgodovinski dogodek se je odvil 15. septembra 1867, v času krepitve slovenske narodne zavesti, zavedanju pomena slovenskega jezika za obstoj naroda in pomena njegove narodne in državne pripadnosti.

V uvodu je obiskovalce in goste, med katerimi so bili podžupan Janko Špindler, poveljnik RB 72. brigade iz vojašnice Murska Sobota major Dušan Lazar, direktor Uprave za obrambo Maribor Miroslav Rauter, nagovorila županja mag. Olga Karba, katera je v svojem govoru spomnila na pomembna dejanja prleških rojakov v preteklosti, med katere nedvomno sodita tudi malonedeljska Béseda in 1. Slovenski tabor.

V zgodovinski kontekst je takratne dogodke podrobneje umestil slavnostni govornik, malonedeljski rojak in sedaj predsednik Društva generala Maistra Grosuplje, tudi ljubiteljski zgodovinar in potomec zavedne družine Božičevih iz Radoslavcev, Anton Božič. Precejšen del svojega govora je posvetil Antonu Kremplu, »iskrenemu Slovencu in gorečemu rodoljubu«, kot ga je v Drobtinicah za leto 1862 predstavil škof Anton Martin Slomšek in o njem v nadaljevanju zapisal: »Kakor deroči vrelc, kteri iz pečovja prihruje, med kamnjem po koreninah ne počivaje rožla, ter hoče vse jeze podreti, naj bi svoje kraje rodovito napojil, ktere je dolgo suša stiskala, tako nevgnano je tirala rajnega Krempelna do svojega doma in roda živa ljubav. Z bistrim očesom je meril našega slovstva nasprotnike, z ojstrim peresom je branil svojega naroda pravice, kakor nam pravijo njegove knjige. Veliko let že počivajo v domači zemlji njegove kosti, njegov slovenski duh še neprenehoma mlajši rojake po vsih tistih krajih navdaja, po kterih je rajni Krempl slovenščino rosil. Hvala mu lepa«. Ob koncu nagovoru je predsednici KD Anton Krempl Liljani Peršak, izročil izvod rokopisa Kreplovega dela Dogodivščine štajerske zemle.

V kulturnem programu so ob spremljavi harmonike zapeli učenci OŠ Mala Nedelja, prireditev pa se je nadaljevala s koncertom orkestra Slovenske vojske. Z izborom slovenskih skladb so izvrstni, akademsko izobraženi glasbeniki, pod dirigentskim vodstvom Ljutomerčana Gregorja Vidmarja, ki sedaj ustvarja v Ljubljani, obiskovalcem priredili izvrsten večer, za kar so bili ob koncu nagrajeni z dolgim aplavzom. Koncert se je odvil v okviru sejemskih aktivnosti sejma SOBRA 2018 v Gornji Radgoni od 20. do 23. septembra, na katerem bo Slovenska vojska prisotna v statičnih, dinamičnih in obsejemskih aktivnostih.

Pred slovesnostjo so Viljem Vajda, predsednik KS Mala Nedelja, Liljana Peršak, predsednica KD Anton Krempl, Anton Božič in Ludvik Rudolf, položili venec k spomeniku Antonu Kremplu pri malonedeljski cerkvi.



Več v Kultura in izobraževanje