Babinska folklora plesala na Portugalskem

S plesi so se predstavili na odprtju festivala, kjer jih je spremljalo okoli 6000 obiskovalcev

Prlekija-on.net, torek, 18. september 2018 ob 08:23
TKD Babinci na Portugalskem

TKD Babinci na Portugalskem

Folklorniki TKD Babinci smo se med 25-29. julijem udeležili festivala na Portugalskem. Gre za festival Europeade in velja za največjega v Evropi. Festival poteka že od daljnega leta 1964 in je vsako leto organiziran v drugi državi. Letos je potekal v mestu Viseu na Portugalskem. Na 2500 km dolgo pot smo se podali s avtobusom. Pot nas je vodila čez Italijo do mesta Toulouse v Franciji, kjer smo prenočili. Naslednje jutro smo se preko Francije in Španije odpravili do mesta Viseu, ki leži na severu Portugalske.

Z našimi plesi smo se predstavili na odprtju festivala, kateri je potekal na mestnem stadionu. Spremljalo nas je okoli 6000 obiskovalcev. Zaplesali smo skupaj s folklorno skupino iz Škofje Loke in tako predstavili našo Slovenijo, oziroma Prlekijo. Naši nastopi so se potem nadaljevali po odrih na ulicah mesta Viseu. Ob zaključku festivala pa je potekala povorka vseh sodelujočih skupin. Sodelovalo je 210 skupin iz 24. držav Evrope, oziroma 5400 nastopajočih.

Imeli smo tudi prosti dan in se zapeljali do mesta Porto, ki je drugo največje mesto na Portugalskem. Mesto je znano po vinu Portovec. Vino je omamno, sladko in zapeljive barve, je vino za dušo. Vino vozijo po reki Douro s čolni do vinskih kleti, kjer smo ga tudi okusili. Portugalci so znani tudi po dobri kulinariki, v kar smo se prepričali tudi sami.

Kar prehitro je prišel dan, ko smo se morali posloviti in odpraviti proti domu. Domov smo se vračali čez Barcelono, katero smo si na kratko ogledali in se potem ustavili še v mestu Lloret de Mar. Tam smo imeli dan za sprostitev in se ohladili v Sredozemskem morju.

Tekst: Marjan Filipič
Foto: Danilo Ivančič



Več v Kultura in izobraževanje