Grozd Janeza Dvoršaka tehtal skoraj kilogram

Letos se v vinogradih, na poljih, vrtovih in sadovnjakih obetajo rekorderji

Prlekija-on.net, četrtek, 20. september 2018 ob 08:08
Janez Dvoršak je ponosen na svoje grozdje z brajd

Janez Dvoršak je ponosen na svoje grozdje z brajd

Na severovzhodu države, v Slovenskih goricah, Prlekiji, Halozah..., bi težko našli domačijo ob kateri ne bi rasla trta, predvsem samorodnica, bodisi šmarnica, izabela, ta je že redko kje posajena, jurka, gemaj in klinton. In ker je letošnje leto bilo namenjeno kmetovalcem, tako vrtnarjem, sadjarjem, vinogradnikom in drugim, marsikje že pobirajo ne le rekordne pridelke, temveč tudi rekorderje po velikost in teži. In med njimi je tudi možakar, ki ima ob hiši, ob samorodnih sortah trte, posajeno tudi žlahtno trto.

Gre za Janeza Dvoršaka, ki s sopotnico Anico Hamler živi v Zbigovcih nad Gornjo Radgono, in ki se lahko pohvali z grozdom velikanom. "Ker izhajam z dežele, kjer smo gojili vinsko trto, predvsem samorodno, sem pred leti, med drugimi sadikami, v Kmetijski zadrugi Radgona, kupil pet trsov sorte imenovane kozji ziz. To je okusno namizno grozdje z podolgovatimi grozdnimi jagodami. Trta mi vsako leto lepo rodi, letos pa so grozdi izredno veliki. Rekroder je tehtal skoraj kilogram, natanko 0,94 kg. Grozdja ne prešamo, pač pa ga imamo za zobanje", nam je povedal Janez, ki dodaja, da so pri njem deležni dobrega grozdja tudi drugi, ki imajo radi grozdje.

Torej Janez ne skrbi samo za delo pri hiši, pač pa posebno skrb posveča trti, v njegovem primeru brajdam. Je tudi član društva Oldtimer Stara Gora. Kot pravi, mu je to, ko se zaradi okvare noge težko giblje, hobi pri katerem se lahko s svojim starim avtomobilom oldtimerjem giblje med ljudmi. O sebi nam je še zaupal: "Luč življenja sem zagledal leta 1949 v Oseku pri Sv. Trojici v Slovenskih goricah. Kot mnogi sem se odpravil na delo v tujino. Zaposlil sem se v gradbeništvu v Nemčiji, nazadnje, ko sem doživel težko nesrečo, sem delal v Münchnu. Tam sem se po 25 letih dela invalidsko upokoji. Sedaj živim pri življenjski sopotnici Anici Hamler, imam pa tudi lastniško stanovanje v 'Ciglenskem bloku', na Ljutomerski cesti v Gornji Radgoni".

Foto: Ludvik Kramberger



Več v Zanimivosti