Prispevek za demenci prijazno skupnost

DOSOR – od 19. septembra Demenci prijazna točka

Filip Matko Ficko, petek, 21. september 2018 ob 18:56
Predaja listine o demenci prijazni točki

Predaja listine o demenci prijazni točki

V okviru Svetovnega meseca Alzheimerjeve bolezni (mesec september) se po vsej Sloveniji vrstijo številne prireditve, ki jih koordinira in usmerja Spominčica - Slovensko združenje za pomoč pri demenci (Alzheimer Slovenija), ki deluje že dvajseto leto. Po vsej državi bi naj bili 21. in 22. septembra sprehodi za spomin (I feel dementia), a v DOSOR-ju, Domu starejših občanov Radenci, so to pripravili že v sredo, 19. septembra popoldne.

Večina stanovalk in stanovalcev tega doma je ob sodelovanju svojcev nekaj po 16. uri prisluhnila številnim informacijam v zvezi z demenco, ki jih je predstavila dr. med. Jožica Gamse, specialistka psihiatrije, ter dala številna napotila, kako preusmeriti pozornost obolelega za demenco. Opomnila je na pomembnost zdravil, prehrane, telesne aktivnosti obolelih, kot tudi na vaje za krepitev spomina.

Vse zbrane v razstaviščni avli DOSOR-ja je pozdravil župan Občine Radenci Janez Rihtarič, ki se je pošalil, da smo bolezen demenco nekoč poimenovali drugače: »...malo smo pozabili... čisto smo pozabili...«. Predstavnica Spominčice - Slovenskega združenja za pomoč pri demenci (Alzheimer Slovenija) Vlasta Hojan je čestitala DOSOR-ju ob njegovi letošnji 10-letnici ter predstavnici Vandi Sobočan izročila listino, da se DOSOR, Dom starejših občanov Radenci, imenuje za demenci prijazno točko.

Udeleženke in udeleženci uvodnega predavanja so se nato zbrali pred vhodom v DOSOR, kajti na vhodna vrata je bila prilepljena nalepka »Demenci prijazna točka«. Ta naziv v Pomurju že imata Doma Janka Škrabana v Beltincih in Dom starejših občanov Ljutomer. Sledil je organiziran sprehod od DOSOR-ja v radenski park in nazaj, po sprehodu pa je večina prijetno pokramljala ob brezalkoholnih napitkih in pecivu - bil je to pravi Alzheimer cafe !



Več v Kultura in izobraževanje