Učenci OŠ Janka Ribiča Cezanjevci na kolesarskem izletu ozaveščajo o varni vožnji s kolesom

Skoraj 60 učencev OŠ Janka Ribiča Cezanjevci se je s kolesi podalo na kolesarski izlet vse do vrtca Ljutomer, kjer so med mlajšimi krepili pravi kolesarski duh

Prlekija-on.net, ponedeljek, 24. september 2018 ob 14:06
OŠ Janka Ribiča Cezanjevci Varno na kolesu, foto: OŠ Janka Ribiča Cezanjevci

OŠ Janka Ribiča Cezanjevci Varno na kolesu, foto: OŠ Janka Ribiča Cezanjevci

Mladi kolesarji in ambasadorji programa Varno na kolesu OŠ Janka Ribiča Cezanjevci so se v minulem tednu podali na krajši kolesarski izlet in aktivno podprli poslanstvo Evropskega tedna mobilnosti (ETM), ki je potekal v času od 16. do 22. septembra pod sloganom »Združuj in učinkovito potuj«. S tem so med sovrstnike ponesli zavest o programu Varno na kolesu, ki letos že sedmo leto spodbuja varno in samostojno vključitev naših najmlajših udeležencev v promet in zagovarja uporabo tega trajnostnega prevoznega sredstva.

Skoraj 60 učencev OŠ Janka Ribiča Cezanjevci se je s kolesi podalo na kolesarski izlet vse do vrtca Ljutomer, kjer so med mlajšimi krepili pravi kolesarski duh. Otroci so upoštevali prometna pravila in vozili previdno tako ob polju kot tudi čez mesto, se zabavali, hkrati pa so pokazali, da je kolo odlično prevozno sredstvo na krajše razdalje.

Pod vodstvom mentorice Manje Gospodarič so sodelovali v promociji varnega kolesarjenja in trajnostnih prometnih ukrepov in s tem uradno odprli novo kolesarsko sezono v tem šolskem letu, ko bodo z rednim kolesarjenjem in beleženjem svojih poti ter opravljenimi kilometri tekmovali za nagrado programa Varno na kolesu, in sicer servis koles za širšo lokalno skupnost in šolo, ki ga v sodelovanju z organizatorjem razpisa, družbo Butan plin, poklanja partner programa Zavarovalnica Triglav.

Lokalno kolesarsko akcijo »Kolesarski izziv za ambasadorje varnega kolesarjenja« je v času Evropskega tedna mobilnosti s simboličnimi paketi spodbudil tudi program Varno na kolesu.

Tanja Medved, vodja programa Varno na kolesu pri družbi Butan plin, poudarja: »Kolo predstavlja odlično alternativo učencem za prevoze na kratke razdalje, obenem pa prinaša ogromno koristi za okolje in posameznika. Prizadevamo si k čim pogostejši uporabi tega trajnostnega prevoznega sredstva in si želimo, da tako mlajši kot starejši udeleženci v prometu ponesejo zavest o upoštevanju kolesarskih pravil za čim večjo varnost na cestah

O programu Varno na kolesu

Program Varno na kolesu skozi pestre in prometno obarvane aktivnosti tudi v novem šolskem letu povezuje slovenske osnovne šole, mlade kolesarje ozavešča in spodbuja k spoštovanju cestnoprometnih predpisov ter jih bogati tako z znanjem kot tudi s praktičnimi in denarnimi nagradami. Namenjen je vsem učenkam in učencem, ki se pripravljajo na kolesarski izpit, hkrati pa z dodatnimi aktivnostmi spodbuja tudi vse druge k aktivni in predvsem varni udeležbi v prometu.