Na domačiji Seršen v Banovcih so kožühali

Koruzo so kožühali (ličkali) tudi turisti iz Term Banovci

Prlekija-on.net, sobota, 29. september 2018 ob 16:44
Tradicionalno kožühanje koruze v Banovcih

Tradicionalno kožühanje koruze v Banovcih

Na domačiji Branka in Marjance Seršen v Banovcih, ki se med drugim ukvarjata s kmetovanjem, saj redita živino in konje, je potekala etnološka prireditev ličkanje koruze na stari tradicionalni način. V kolobarjenju pa pridelujeta različne poljščine med drugim tudi koruzo, ki jo namenita za krmo živine. Da pa spomin na nekdanje kmečko opravilo ne bi šlo v pozabo, so prikazali ročno ličkanje, kožühanje koruze.

Domačija Seršen je skupaj z Turističnim društvom Banovci in Termami Banovci pripravila etnološko prireditev z naslovom tradicionalno kožühanje koruze v Banovcih. Šlo je za lepo in nepozabno kmečko doživetje in opravilo, ki bo vsem, ki so se ga udeležili, ostalo še dolgo v spominu. Dan prej so člani Turističnega društva Banovci z roko v roki s turisti iz Term Banovci na njivi družine Seršen ročno potrgali koruzo in jo z lesenim vozom pripeljali na Seršenovo domačijo. Na njivi pa so tudi ročno s srpmi poželi koruzinje in jo do zime zložili v kupe, da se bo do zime sušila, saj jo bodo porabili za božično vas Banovci.

Na dogodku se je ob kupu koruze zbrala pisana druščina »lipačev« in sicer članov Turističnega društva Banovci, vaščanov Banovcev in turistov iz Term Banovci. Kot je povedal predsednik Turističnega društva Banovci Damjan Šalamun s Termami Banovci pri ohranjanju kulturne dediščine, kamor sodi tudi ročno ličkanje koruze, sodelujejo že vrsto let. Vsi skupaj, posebej pa še turisti iz Term Banovci iz cele Slovenije so na domačiji Seršen doživeli lepo in nepozabno kmečko opravilo. Ličkanje koruze jim je šlo kar dobro od rok, saj se je ličkanja udeležilo tudi veliko mladih. Ko so koruzo zličkali so jo s spletenimi košarami dali v leseni koruznjak. Ko se bo posušila jo bo domačija Seršen namenila za krmo živine.

Po opravljenem delu so se vsi skupaj zbrali na druženju ob domači pesmi in prleški kulinariki. Jože Šalamun je za vse udeležence skuhal koruzne žgance, ki so jih poskusili. Med ostalimi dobrotami so gospodinje pekle palačinke, iz kuhinje Term Banovci pa so za koruzno večerjo pripravili obilno domačo prleško večerjo. Veselo in nepozabno doživetje se je zavleklo pozno v noč v želji, da se drugo leto spet srečajo na kmečkem prazniku.

Jože Žerdin



Več v Družabno