Dve slikarki v DOSOR-ju

Otvoritev razstave Ivanke Lehner in Marije Skledar

Filip Matko, sobota, 11. september 2010 ob 11:52
Ivanka Lehner in Marija Skledar

Ivanka Lehner in Marija Skledar

Od 10. septembra do 10. oktobra je v avli DOSOR-ja, Doma starejših občanov Radenci, na ogled likovna razstava del dveh slikark - upokojenk iz Murske Sobote, Ivanke Lehner in Marije Skledar. Otvoritev razstave je potekala v petek, 10. septembra, ob 19.uri, ko je zapela Anja Gojc, z recitacijo svoji babici pa je nastopil še Vid Horvat.

O slikarki in kiparki Ivanki Lehner je med drugim zapisal Srečko Pavličič iz Galerije Ante Trstenjak v Ljutomeru naslednje: »…sprehaja se po pisanih stranskih poteh, ki jo vabijo s svojimi čari in možnostmi tja,kjer še ni bila in česar še ne pozna. Še najraje pa zavije po poteh umetniškega ustvarjanja, med barve in glino, kjer izpod njenih rok nastaja nov svet in nova presenečenja. Od nekdaj je v sebi čutila umetniški naboj, ki ga je vedno znova potiskala za tisoč drugih stvari. Z leti bi se kmalu uokvirila v vrvež vsakdanjosti in dnevnih opravil, če ne bi zbrala tistega poguma, ki je botroval sicer pozni, a izredno čutni umetniški izpovedi. Pridobljeno znanje in pristni osebni stiki z uveljavljenimi umetniki so ji počasi utrdili samozavest ustvarjanja in utirili smer njenega lastnega sloga. Umetniški prostor svojih slik je povečala do abstraktno komaj prepoznavnega, ko le z barvami in toni lovi videno in doživeto okolje okrog sebe…«

Marija Skledar je upokojena vzgojiteljica in ljubezen do likovnega izražanja je začutila že v času opravljanja svojega poklica vzgojiteljice. Samega slikanja pa se je resno lotila leta 2000 ter se pet let pozneje vključila v likovno sekcijo Mozaik pri Društvu upokojencev Murska Sobota. Od leta 2006 dalje pa je tudi članica likovnih društev Likos in Mavrica v Murski Soboti. Njen odnos do slikarstva je svojevrsten. V njenih slikah se skrivajo ljubezen, sreča, iskanje, hrepenenje… vse to prikazuje abstraktno. Najraje slika v oljni tehniki, udeležuje se likovnih kolonij slikanja ter delavnic kiparstva. Doslej je že trikrat samostojno razstavljala: v Velenju, Mariboru in Murski Soboti, sodelovala pa je že na številnih skupinskih razstavah v Murski Soboti, Lendavi, Ljutomeru, Moravskih Toplicah, Bogojini, Korovcih ter v Sombotelu (Szombathely) na Madžarskem.


Več v Kultura in izobraževanje