V Sovjaku so spet kukli jabolka

Jabolčnik iz Sovjaka podarjajo kot protokolarno darilo Občine Sveti Jurij ob Ščavnici

Branko Košti, nedelja, 7. oktober 2018 ob 17:32
Kučenje jabolk v Sovjaku

Kučenje jabolk v Sovjaku

Turistično društvo Sv. Jurij ob Ščavnici je v soboto, 6. oktobra, pripravilo zdaj že tradicionalno, tudi širši javnosti poznano kulturno etnološko prireditev Kučeje jabolk. Na podu preše v stari, s slamo kriti Čehovi domačiji v Sovjaku, s katero danes gospodari družina Golnar, je »skučeno« in delno tudi zmleto, v košu iz brezovih obročev, končalo okrog tisoč kilogramov jabolk starih sort.

Za razliko od zadnjih dveh let, ko je bila letina jabolk zelo slaba, so jablane starih sort mošenčik, jonatana, botolenk, bojkovca in mujcik, bogato obrodile. Člani turističnega društva so jih znosili na pod preše, kjer so jih izkušeni mojstri kučeja in prešanja Edi Leskovar, Tonček Golnar in Trezika Budja, tudi s pomočjo župana Miroslava Petroviča, s »pehi« zdrobili in zložili v koš iz brezovih obročev. Med delom so ob rojstnem dnevu nazdravili svoji prešarici Treziki, katera je odlično zložila koš. Edi in Janez sta namestila še pod ter zložila »pejiče«, nato jim je s spretnim vretenarjenjem uspelo »obesiti vago« in kad pod podom preše se je začela polniti s sladkim jabolčnim sokom.

Za prešarje je nastopil čas počitka, skupaj s številnimi obiskovalci, kateri so njihovo delo budno spremljali in tudi bolj ali manj strokovno komentirali, so sedli za mizo ter se okrepčali z odlično kislo žüpo, kvasenicami, postržjačami in pečenimi kostanji. Vse skupaj pa zalili z novo naprešanim jabolčnim sokom, moštom ter seveda vinom.

Naprešali so okrog petsto litrov soka, iz katerega bo po vretju nastal jabolčnik, ki ga bodo prefiltrirali in ustekleničenega podarjali kot protokolarno darilo Občine Sv. Jurij ob Ščavnici.



Več v Družabno