Dijakinje in dijaki SŠGT Radenci nizajo uspehe

Osvojili prehodni pokal na 65. GTZ v Portorožu

Filip Matko Ficko, petek, 12. oktober 2018 ob 15:55
Zmagovalci s pokalom iz Portoroža

Zmagovalci s pokalom iz Portoroža

Dijakinje in dijaki Srednje šole za gostinstvo in turizem Radenci so s svojimi mentorji izredno uspešno sodelovali na letošnjem 65. gostinsko turističnem zboru Slovenije, ki je potekal 8.oktobra v hotelu Bernardin v Portorožu. Tri njihove ekipe so bile zelo uspešne: ekipa »kuharstvo« je osvojila srebrne medalje, a ekipi »strežba« in »turizem« sta prejeli zlate medalje. Tako je v skupni uvrstitvi med ekipami devetih srednjih gostinskih šol Slovenije ekipam SŠGT Radenci pripadel prehodni pokal, že drugič po vrsti, kajti lani so ga osvojili v Kranjski gori. Že izpred let (od leta 2013) pa imajo v svojih vitrinah na SŠGT Radenci trikrat po vrsti osvojeni pokal s prejšnjih podobnih preizkušenj oziroma tekmovanj.

Ekipo »kuharstvo« so sestavljali Lara BerglesDavid Brumen in Anja Kociper, njihov mentor pa je bil učitelj Dušan Zelko. V »Škatli skrivnosti« (Magic box) so našli postrv, por, stebelno zeleno in pango drobtine. Staknili so glavce, kajti pripraviti so morali glavno jed s prilogo za štiri osebe. Odločili so se za menu »Postrvni file v jesenskih barvah z zelenjavno kremo«, pri kuhanju so se ves čas držali svojega vnaprej dorečenega recepta in z opravljenim delom bili zelo zadovoljni, kajti osvojili so srebrne medalje.

Ekipo »strežba« so sestavljale Ana ToplakPatricija Tkalec in Mojca Raj, njihov mentor pa je bil učitelj Peter Pertoci. Tako je Ana pripravila za goste koktajl (coctail »Apple-pear love«), Patricija pa hladno predjed »Panonsko-mediteranska simfonija«(pečen in ohlajen brancin), a Mojca je pripravila pogrinjek, goste sprejela, postregla aperitiv ter podrobno predstavila meni »Postrvni file v jesenskih barvah z zelenjavno kremo«, iz nabora vin pa se v skladu z menijem odločila za vino iz Goriških Brd. Postregla je vino, hladno predjed (dijakinje Patricije) in glavno jed (ekipe »kuharstvo«). Osvojile so zlate medalje.

Ekipo »turizem« so sestavljale Eva ZverNina Hari in Ivana Trplan, njihova mentorica pa je bila učiteljica Elvira Štumpf. Opraviti so morale štiri naloge: izlet, kalkulacijo, pripovedke vinskih poti in rešiti neprijetno situacijo pri hotelski recepciji. Tako so pripravile program izleta za ciljno skupino po Slovenski Istri z naslovom »Doživite odsev sonca Istrskih lepot« (ogled Pirana, solin v Sečovljah, Hrastovelj in vinsko klet Brič). Njihova štiri opravljene naloge so bile ocenjene z zlatimi medaljami.



Več v Kultura in izobraževanje