Osrednja slovesnost ob 70-letnici Socialno varstvenega zavoda Hrastovec

Slavnostni govornik na prireditvi je bil predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, ki se je spomnil vtisov s svojega prvega obiska v Hrastovcu, leta 1974

Prlekija-on.net, sreda, 24. oktober 2018 ob 08:20
Skupinska fotografija prejemnikov priznanj s predsednikom države Borutom Pahorjem in direktorico SVZ Hrastovec mag. Andrejo Raduha

Skupinska fotografija prejemnikov priznanj s predsednikom države Borutom Pahorjem in direktorico SVZ Hrastovec mag. Andrejo Raduha

V ponedeljek je minilo 70 let od ustanovitve Socialno varstvenega zavoda Hrastovec (SVZ Hrastovec). Osrednja slovesnost ob jubileju z naslovom "Različnost nas bogati" je v torek dopoldan potekala v Viteški dvorani gradu Hrastovec. Zbrane so pozdravili direktorica SVZ Hrastovec mag. Andreja Raduha, ki je poudarila, da si v zavodu prizadevajo stanovalcem ustvarjati prijetno, toplo in domače okolje, hkrati pa jih spodbujati, da po svojih zmožnostih izkoristijo življenjske priložnosti. Predsednik sveta SVZ Hrastovec Mihael Cigler, se je v nagovoru zahvalil predsedniku Borutu Pahorju za dolgoletno podporo, saj je bil prav on pobudnik sprememb zakonodaje na področju duševnega zdravja. S tem je Slovenija ohranila status države, ki spoštuje tudi človekove pravice tistih, ki živijo ali so nastanjeni v zavodih, kot je SVZ Hrastovec.

Župan Občina Lenart mag. Janez Kramberger, je izpostavil dobro sodelovanje z zavodom in vsem čestital ob jubileju ter izrazil zadovoljstvo, da so stanovalci v lokalnem okolju dobro sprejeti.

Slavnostni govornik na prireditvi je bil predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, ki se je spomnil vtisov s svojega prvega obiska v Hrastovcu, leta 1974. Takrat je prišel z mamo obiskat teto, ki je bila v varstvu v zavodu, kjer so jo kljub slabim bivalnim pogojem sprejeli pridni in dobri ljudje z velikim srcem, kar ju je z mamo pomirjalo. "To, kar sem takrat videl, me je kot otroka pretreslo. Bil sem žalosten, teto sem imel rad, kljub temu, da je bila posebna," je dejal predsednik Pahor. V nadaljevanju nagovora je predsednik Pahor poudaril napredek znanosti in stroke, ki je v družbi spreminjal odnos do oseb z motnjami v duševnem razvoju: "Naša edina naloga je, da z razlikami v družbi živimo, jih sprejemamo, in se trudimo vsakomur omogočiti, da živi svoje življenje polno in po svojih najboljših zmožnostih. Ne glede na to, kako drugačni smo - vsakdo mora pod skupnim soncem poiskati svoj kanček svobode in pozornosti zase," je govor sklenil predsednik republike, se strokovnemu osebju v SVZ Hrastovec zahvalil za dosedanje delo in zaželel vse dobro za naprej.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je ob koncu prireditve skupaj z direktorico SVZ Hrastovec mag. Andrejo Raduha in predstavnico stanovalcev Stanko Ačko na grajskem dvorišču posadil drevo upanja.

Stanka Ačko je ob tej priložnosti prebrala sporočilo slovenski družbi, ki je temeljila na izkušnjah stanovalcev. Nastala je z združitvijo več prispevkov stanovalcev na temo "Drugačnost nas bogati" v okviru projekta "Vključujemo in aktiviramo", ki ga v zavodu izvajajo v sodelovanju z Javno agencijo za knjigo RS. Končno verzijo je oblikovala pesnica Kristina Kočan. Vsem govorom lahko priskuhnete spodaj.

V kulturnem programu so nastopile še članice pevskega zbora La Vita, Društva medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Maribor, solist Jaki Jurgec in maestro Simon Robinson iz opere SNG Maribor ter igralec SNG Maribor Bojan Maroševič, ki je prireditev tudi povezoval.

Na osrednji slovesnosti so podelili tudi priznanja, ki so jih prejeli: Društvo medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Maribor za sodelovanje na strokovnem področju in področju izobraževanja zaposlenih v zdravstveni negi, Janez Ferencek, župnik v Apačah za pomoč in podporo pri vključevanju stanovalcev v lokalno skupnost, OŠ Voličina za aktivno sodelovanje in podporo pri zmanjševanju stigmatizacije stanovalcev v širšem socialnem okolju, OŠ Sveta Ana za podporo stanovalcem v DBE Ščavnica, Angelca Fras za prostovoljno delo, Knjižnica Lenart za izvajanje aktivnosti v dislociranih bivalnih enotah in v zavodu ter za podporo pri organizaciji razstav v knjižnici, Občina Lenart in Občina Hodoš za podporo in medsebojno sodelovanje in Pouwel van de Siepkamp iz Nizozemske za dolgoletno sodelovanje pri uvajanju metode nežnega učenja.

Po posaditvi drevesa so zaposlene s stanovalci iz DBE Maribor pripravile izjemno pogostitev za vse povabljene goste.

Ob jubileju so izdali tudi knjigo z naslovom Različnost nas bogati. Uredila jo je direktorica SVZ Hrastovec mag. Andreja Raduha s sodelavci, zgodovinski del o gradu Hrastovec pa sta dodala zgodovinarja dr. Marjan Toš in dr. Maja Toš.



Več v Kultura in izobraževanje