Nazdravljali so z Viteškim vinom 2018

Vinski vitezi so se zbrali pri stanovskemu kolegu Ludviku Cuku

Prlekija-on.net, petek, 26. oktober 2018 ob 11:07
Srečanje v Hiši vina Cuk

Srečanje v Hiši vina Cuk

V čudovitih Lendavskih goricah, natančneje v kljunčku slovenske 'kokoške', stoji fantastična Hiša vina Cuk. Poleg vseh vrhunskih vin, ki jih ponujajo v omenjeni hiši vin, so lani pridelali najboljše bilo vino zvrst (Zweigelt), ki so ga ocenjevalci v Gornji Radgoni, okoli 60 vitezov, med številnimi vzorci, konec letošnjega avgusta, razglasili za "Viteško vino 2018". In prav tam, v Hiši vin Cuk, pri svojemu stanovskemu kolegu, so svoje tradicionalno jesensko srečanje imeli vitezi in vitezinje vina. Večina izmed 17 članic in članov Slovenskega reda vitezov vina, omizje za Pomurje, ki sodi med najbolj dejavna izmed vseh omizij v Sloveniji, so se v okviru svojega letnega plana dela zbrali na hribu nad Lendavo, od koder se lahko občudujejo lepote daleč naokoli, v Sloveniji, na Madžarskem in na Hrvaškem. Gostil jih je lastnik Hiše vin Cuk, ki jo je sicer predal hčerki, in viteški kolega Ludvik Cuk.

V izjemno lepem gostinsko-turističnem objektu so člani in članica reda, ki so se tokrat srečanja udeležili skupaj s soprogami oz. soprogi, najprej opravili obvezni sestanek, kjer so povedali, da so od začetka leta 2018 v celoti realizirali vse načrte, ob tem so se dogovorili o tem kaj bodo delali v prihodnjih mesecih, kjer je v ospredju promocija vinske kapljice, izobraževanje vinogradnikov, svetovanje o kulturi pitja vina ipd. Vitezi so ugotovili, da so v minulem obdobju izpolnili vse zadane cilje. Tudi tokrat so vitezi, pod vodstvom konzula Štefana Pavlinjeka in tajnika Zlatka Boraka, poleg pogovora o svojem delu in poslanstvu, ocenili kaj se dogaja v kleteh na tem območju, ob tem pa so se prepričali kako je grozdje letnik 2018, na skrajnem severovzhodu države prineslo izvrstno kapljico, tako po kvaliteti kot po količini. Sami vitezi so še posebej zadovoljni s sodelovanjem z madžarskimi kolegi, seveda tudi s svojim poslanstvom pri promociji in čaščenju vina. In kot nam je povedal konzul viteškega reda za Pomurje, Štefan Pavlinjek, pomurski vitezi tudi v bodoče nameravajo postoriti veliko na promociji vin, vinogradniških in turističnih kmetij s severovzhoda države, vsekakor pa bo še več aktivnosti (viteških srečanj, strokovne ekskurzije ipd.) povezanih z vinom in vinogradništvom.

Seveda tudi tokrat, ko sta zraven bila tudi dva bodoča viteza, ki bosta potrjena pred koncem letošnjega leta, ni šlo brez vrhunske kapljice, saj so prisotni, poleg vitezov so tokrat zraven bile tudi žene in partnerke, pokušali veliko dobrih domačih vin, med temi tudi "Viteško vino 2018" zweigelt, ter Hadikovo kri (vino sestavljajo zweigelt, modri pinot in modra frankinja), domača kuharica pa jih je razvajala z enkratnimi jedmi. "V Slovenskem redu vitezov ne more biti vsakdo. Vitez namreč postaneš, če imaš določene kvalitete ter le na povabilo članov tega reda. Moraš biti vinogradnik ali vinar, častilec vin, spoštovati moraš vinsko kapljico, jo promovirati. In naša bodoča člana imata vse te vrline", nam je povedal konzul Pavlinjek.

Hiša vina Cuk

Vinogradništvo je 'paradna disciplina' domačije Cukovih in ljubitelji žlahtne kapljice boste pri Cukovih nedvomno uživali. V njihovih kleteh se starajo izključno hišna vrhunska vina, ki jih boste lahko degustirali ob spremljavi slastnih domačih narezkov ter sladic. Celotna domačija je idilično urejena, objekti so kriti s trstiko, notranjost sob pa je 'kot iz pravljice'. Vrhunsko! Družina Cuk obdeluje približno 27.000 trt na 2.5 hektarjih vinogradov, v katerih rastejo: laški rizling, renski rizling, beli pinot, savignon blanc, dišeči traminec, modri pinot, zweigelt, merlot in modra frankinja. Vso vino v Cukovih kleteh je vrhunsko in izvira iz domačih vinogradov. Pri njih je vse odlično, tudi uživanje v čudovitem razgledu na vinograde pod njimi.

Družinska kmetija je od Hiše vina Cuk oddaljena 7 km. Tam poteka vzreja živali ter pridelava in predelava mesnin ter domače zelenjave, s katero vam postrežejo ob pogostitvah v sami Hiši vina Cuk. Lahko se dogovorite za ogled kmetije, kjer domujejo ovce, škotsko govedo, krškopoljske svinje, islandski konji ter damjaki, in nabavite katere izmed domačih ekoloških produktov (vložena zelenjava, marmelade, ajvar, jabolčni sok, vinjak, žganje, višnjev, orehov ter zeliščni liker). Sprehodi med vinogradi, kolesarski izleti ob Muri, termalna kopališča - vse je na dosegu roke. Enkraten kraj za miren podeželski oddih ob odličnem vinu in kulinariki, ter med prijaznimi ljudmi...



Več v Družabno