Izlet po gasilsko

Gasilci PGD Vučja vas so se skupaj z vaščani in vsemi, ki kakor koli pripomorejo pri organizaciji Srečanja Prlekov in Prekmurcev ob reki Muri, podali na izlet v Lokev na Krasu, PGD Postojna, Križno jamo, Bloke, ...

Prlekija-on.net, sobota, 27. oktober 2018 ob 08:40
Izlet PGD Vučja vas

Izlet PGD Vučja vas

Tudi letos smo gasilke in gasilci Vučje vasi organizirali eno večjih prireditev v naši okolici - Srečanje Prlekov in Prekmurcev ob reki Muri. Namesto piknika smo se tokrat odločili za izlet in nanj povabili vaščane in vse, ki kakor koli pripomorejo, da toplo julijsko nedeljo poteka vse po načrtih.

Naša prva postojanka je bila Lokev na Krasu, natančneje Fabianova muzejska trgovina, ki je edina v celoti ohranjena in opremljena trgovina z mešanim blagom v Sloveniji. Sprejel nas je »Fabianov trgovski pomočnik« in Prlek na Krasu, gospod Miro Slana, ki je svoje otroštvo večkrat preživljal pri Slanovih v Vučji vasi, zato mu prleščina ne predstavlja večjih težav.

V trgovini se nahajajo predmeti iz začetnega obdobja delovanja pa vse do 50. let 20. stoletja, zato obiskovalec z nostalgičnim sprehodom skozi preteklost z lahkoto podoživi trgovski utrip tedanjega časa.

Muzej v številkah:
1869 - leto, ko praded Jakob Fabiani odpre trgovino
2007 - trgovina postane Muzej
7000 - število izvirnih predmetov, ki so na ogled.

Po ogledu muzeja in kratkem, a prijetnem kramljanju z Mirom smo se odpravili proti Postojni, kjer so nas v popolnoma novem Gasilsko-reševalnem centru pozdravili tamkajšnji tovariši gasilci. PGD Postojna je največje gasilsko društvo v GZ Postojna in tudi eno najstarejših v tem delu Slovenije. Območje, na katerem kot osrednja enota izvaja zaščito, reševanje in pomoč ob najrazličnejših nesrečah, sodi med najbolj ogrožene v Sloveniji.

PGD Postojna v številkah:
1880 - okrog leta 1880 ustanovitev društva
1982 - gradnja novega gasilskega doma
2018 - končana izgradnja Gasilsko-reševalnega centra
200 - število intervencij na leto, številka pa narašča

Z lepimi vtisi (in povrhu z naklonjenim vremenom) smo našo pot nadaljevali do Križne jame. Posebnost svetovno znane kraške jame so številna podzemna jezera, najdišče kosti jamskega medveda in naravna ohranjenost. Vsak obiskovalec poleg škornjev dobi prenosno električno svetilko, saj v jami ni elektrike. Del poti smo prehodili, zapeljali pa smo se tudi s čolnom.

Križna jama v številkah:
40 - preko 40 podzemnih jezer
45 - število odkritih podzemnih živalskih vrst (4. mesto na svetu)
8.273 m - dolžina jamskega sistema
Med 45.000 in 146.000 let - starost najdenih kosti jamskih medvedov
Več 10.000 let - toliko let je najverjetneje jama medvedom služila kot brlog
1.000.000 let - starost jame

Takoj, ko so se oči ponovno navadile na dnevno svetlobo, smo odrinili proti naši zadnji postojanki - na Bloško jezero.

Bloško jezero je nastalo leta 1970 z zajezitvijo potoka in je danes priljubljena turistična točka kolesarjev, sprehajalcev in pohodnikov. Občina Bloke je namreč pred leti pristopila k celoviti ureditvi jezera in okolice, kjer lahko turisti poleg naravnih lepot občudujejo številne lesene skulpture.

Bloško jezero v številkah:
5000 m2 - površina »Glamping Lake Bloke«
2 - ob vstopu v park nas pozdravita dva gozdna moža

Organizacijski odbor se zahvaljuje donatorjem, vaščanom, okoliškim društvom in vsem, ki kakor koli iz leta v leto pripomorete, da je naše druženje ob Muri zabavno in uspešno. Z mislimi smo že v letu 2019, saj praznujemo 25 let prireditve in pripravljamo številna presenečenja...

BESEDILO: Rajko Veršič, Tajnik PGD Vučja vas
FOTO: Ema Horvat
VIRI: Splet (fabianova-trgovina.si, pgd-postojna.si, postojna.si, krizna-jama.si, bloke.si, bloskojezero.si), nekaj malega pa je ostalo v glavi.



Več v Družabno