Srednjeveško dogajanje v dvorcu Rakičan

Gledališka skupina Kulturnega društva Obrež je predstavila gledališko dramsko igro Noč čarovnic na kmetih

Prlekija-on.net, torek, 30. oktober 2018 ob 18:121
Ples - Noč čarovnic 2018

Ples - Noč čarovnic 2018

Dvorec Rakiča in park spadata pod kulturno dediščino Slovenije. Z dvorcem Rakičan upravlja RIS - Raziskovalno izobraževalno središče Rakičan, ki je tudi letos pripravil tri dnevni projekt z naslovom Ples - Noč čarovnic. Dvorec Rakičan letos kar tri dni zavzemajo čarovnice, ki so s svojimi metlami na grajsko dvorišče in na grajsko jaso »priletele« iz vseh koncev Pomurja, Slovenije in tujine.

Čarovnice so bile v srednjem veku na vsakem gradu nekaj posebnega, kajti s svojim čarovniškim navdihom so »čarale in cumprale«. Ker pa so bile čarovnice velikokrat tudi hudobne so jih graščaki ulovili in zaprli v grajske zapore, jim sodili in jih na grmadi zažgali. Duh čarovnic pa se je potem razširil daleč naokrog. Nekaj čarov nekdanjega srednjeveškega utripa pa so tudi letos pripravili v dvorcu Rakičan pri Murski Soboti. Srednjeveško dogajanje je bilo vse dni zelo zanimivo, kajti vsak obiskovalec je našel kaj zase, predvsem pa so se bogatega spremljajočega programa najbolj veselili otroci. Prizorišče dogajanja je na dvorišču in na jasi dvorca Rakičan in sicer z najrazličnejšimi čarovniškim in zabavnim dogajanjem. V ospredju so bile vsekakor čarovnice, ki so svojo moč in čare pokazale s svojim čarovniškim znanjem, a vsekakor so jim ob tem pomagale metle, kajti čarovnice brez metel nimajo svoje moči.

Tudi tokrat so čarovnice obtožili prešuštva in drugih nečednih poslov, pri čemer so imele obsojene čarovnice možnost, da so si izbrale viteze, ki so se potem borili za njihove pravice. V času dogajanja so prikazali sodne boje v času vladanja grofov in vitezov, pri čemer so čar čarovništva zavrteli za nekaj stoletij nazaj. Poleg čarovništva se je dvorec Rakičan prelevil v srednjeveško dogajanje, saj so se na stojnicah in na prostem predstavili številni nastopajoči, ki so predstavili srednjeveško bojno opremo, meče, sablje, srednjeveška oblačila, ognjeni šov, lokostrelstvo in druge veščine, ki so bile značilne za tisti čas. Predstavljeni so bili tudi srednjeveški plesi, tudi stojnice domače obrti in kulinarike so imele srednjeveški pridih. Tudi za otroke je bilo poskrbljeno, saj se je večina od njih udeležila otroških čarovniških delavnic, s poslikavo obraza... in s čarovniškimi predstavami je bilo za otroke nepozabno doživetje.

Člani gledališke sekcije KD Obrež v občini Središče ob Dravi pa so odigrali dramsko gledališko uprizoritev Noč čarovnic na kmetih. Člani in članice gledališke sekcije iz Obreža so na slikovit in šaljiv način prikazali čarovništvo na kmetih, oblečeni so bili v čarovnice, hudiče, vampirje. Prav gotovo rakičanski projekt Ples - Noč čarovnic sovpada v tem letnem jesenskem času na nekdanje čase, mite in legende, ki so se odvijale v srednjem veku na slovenskih, evropskih in svetovnih gradovih. Nekaj čarovniškega pridiha pa je v Slovenijo »priletelo« iz Amerike in Anglije, ki so ga poimenovali Halloween. Letos je rakičansko noč čarovnic obiskalo veliko število obiskovalcev iz vseh koncev Slovenije in tujine, nekateri so si za spomin na stojnicah kupili tudi čarovniške in druge spominke. Tridnevni dogodek se zaključi danes ponoči.



Več v Družabno